• Українська
  • English
Насилля над жінками
Насилля над жінками

Насилля над жінками

ВСЕСВІТНЯ ПРОБЛЕМА. Насильство – найпоширеніше порушення прав людини в світі. Жорстоке поводження забирає більше життів і набагато частіше перетворює жінок у інвалідів, ніж онкологія, малярія, дорожньо-транспортні пригоди та військові дії разом узяті.

17 грудня 1999 Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Історичною передумовою Дню стала подія, що відбулася в 1961 році в Домініканській Республіці. За наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками. Таким чином ООН намагалась привернути увагу до всесвітньої проблеми – порушення прав жінок.

У багатьох культурах до жінок ставляться як до людей другого сорту. Упередження щодо них надзвичайно глибоко вкорінені. Насилля над жінками є незмінною проблемою, навіть у розвинених країнах. Як сказав колишній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, “насилля над жінками набуло всесвітнього масштабу і поширилось у всіх прошарках суспільства і всіх культурах. Від нього потерпають жінки різного расового, етнічного, соціального походження, а також різного суспільного становища”.

Щорічно в нашій державі фіксується понад 100 тис. випадків насильства в родинах. У 2011 році. зафіксовано 126 514 таких випадків, причому 90% з них (113 872 випадків) – це насильство щодо жінок. Однак реальне їхнє число, вважають експерти, більше, як мінімум, у 4 рази! Кожна друга з опитаних українських жінок зазнавала фізичного насильства протягом останнього року. Серед них більше жінок, які зазнавали не один, а два чи більше видів насильства. Тому питанням протидії насильству в сім’ї займаються не лише державні, а й громадські організації.

Метою громадськості є заклик до всіх жертв насильства не терпіти мовчки біль і приниження, а звертатися за допомогою. Насильству проти жінок має бути протиставлено повне суспільне неприйняття – лише так можна побороти принизливі стереотипи на кшталт “б’є, значить любить” та зрушити з місця розв’язання проблеми насильства в сім’ї.

Україна доєдналася до інформаційної кампанії “16 днів проти ґендерного насильства” з 2000 року, а вже у 2001 році ця акція вийшла на загальноукраїнський рівень, об’єднавши 20 регіонів та 75 державних та неурядових організацій. В нашій державі кампанія “16 днів проти ґендерного насильства” об’єднує державні структури, громадські організації та приватний сектор. Адже тільки завдяки спільній роботі з поширення обізнаності щодо проблеми насильства стосовно жінок можна подолати це ганебне явище, яке, на жаль, і досі залишається актуальним для українського суспільства.

Матеріал підготувала: Ольга Юрценюк, асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка

Корисно знати