• Українська
  • English
Грип під час вагітності
Грип під час вагітності

Грип під час вагітності

ЛЕКТОРІЙ “ОБЕРЕЖНО, ГРИП”. Зима по праву вважається сезоном простудних захворювань, серед яких грип, мабуть, саме підступне. Чим небезпечний він для майбутньої мами?

Грип – гостре висококонтагіозне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і викликається вірусами типів А, В и С. Грип характеризується підвищенням температури, симптомами інтоксикації й запаленням слизової оболонки дихальних шляхів.

Для вірусів грипу характерна генетична лабільність – постійна й прогресуюча мінливість їх структури (тобто змінюється структура генів, які втримуються у вірусах грипу ), чим пояснюється поява нових різновидів, до яких у населення немає імунітету.

Вірус грипу типу А відрізняється найбільшою мінливістю. Вірус типу В характеризується меншою мінливістю. У вірусу типу С антигенної мінливості не виявлене.

В останні місяці вагітності й перед пологами вагітні менш стійкі до інфекцій, а тому більш схильні до захворювання грипом. Чутливість і сприйнятливість у майбутніх мам до інфекційних захворювань підвищена, у них частіше реєструються важкі й ускладнені форми грипу.

Під впливом грипозної інфекції різко знижується опірність організму вагітної, порушуються функції ендокринної та імунної систем, що сприяє загостренню хронічних захворювань (тонзиліту, пієлонефриту тощо) під час вагітності та після пологів.

Симптоми захворювання грипом

Характерною рисою гострого періоду грипу є виражена інтоксикація при слабко виражених симптомах. Інкубаційний період захворювання короткий – від декількох годин до 1-2 днів. У переважної більшості хворих відзначається гострий початок грипу, що супроводжується швидким підвищенням температури до високої. Найбільш висока температура (до 39-40 градусів) спостерігається в перші два дні хвороби, потім відбувається швидке її зниження. Тривалість пропасного періоду звичайно не перевищує 2-4 днів. У деяких хворих через 1-2 дня після спаду температури знову відзначається її підвищення на 1-2 дня (друга хвиля грипу). До кінця першої доби вже є розгорнута картина хвороби, відмінною рисою якої є перевага загальних явища інтоксикації (головні, м’язові болі, характерне почуття ломоти в м’язах), найбільш постійним раннім симптомом грипу є почервоніння й сухість слизувої оболонки зіву, закладеність носа (слизисті виділення з’являються на 3-й день хвороби).

Одночасно з підвищенням температури з’являються головний біль, запаморочення, болі при русі очей, болі в животі, нудота, блювота (частіше однократна), розлад сну – майже постійні симптоми першої доби захворювання грипом. У хворого на грип буває характерний зовнішній вигляд: одутлість, різка блідість, іноді яскраве забарвлення щік; ціаноз (синюватий відтінок) носогубного трикутника й губ.

Дія вірусу грипу

Хвороботворна дія вірусу пов’язана, насамперед, з його біологічними властивостями: переважним ураженням слизової оболонки, що вистилає дихальні шляхи, і токсичністю.

Вірус проникає через дихальні шляхи, осідає на слизовій оболонці дихального тракту, особливо трахеї, і починає виділяти токсини (свого роду отрути), які із током крові розносяться по всьому організму. Проникаючи через плаценту, ушкоджуючи її, вірус із током крові проникає в систему кровообігу плода.

Як впливає вірус грипу на плід?

Багато чого тут залежить від терміну вагітності. Так, у першому триместрі вагітності, коли інтенсивно відбувається закладка внутрішніх органів, вплив вірусу може згубно впливати на формування систем і органів плода. З’являється ризик виникнення вад розвитку й навіть внутрішньоутробної загибелі плода. Є відомості, що вірус грипу більше впливає на нервові тканини ембріона, викликаючи вади розвитку центральної нервової системи.

На більш пізніх термінах вагітності вірус також здатний викликати інфікування плода, привести до несприятливого плину вагітності й створити загрозу переривання вагітності, однак менше, ніж у першому триместрі. Ушкодження плаценти може призвести до розвитку недостатності кровообігу в плаценті. Найчастіше це порушення піддається лікуванню. У цих випадках вагітність може закінчитися своєчасними пологами життєздатною дитиною. Однак можливий розвиток маловоддя, внутрішньоутробної затримки росту плода. У результаті маля народжується з невеликою масою.

Вивчення адаптації немовлят і дітей раннього віку, інфікованих внутрішнутробно вірусом грипу, показало, що в 60% з них були відхилення в розвитку. У багатьох дітей спостерігалися пізніше прорізування зубів, ендокринні порушення, шкірно-алергійні захворювання, ОРЗ у період новорожденності, пневмонія на тлі вірусної інфекції.

Діагностика грипу

Частіше діагноз ставлять на підставі характерних клінічних ознак, але у випадку утруднення виставляння діагнозу характер хвороби може бути уточнений за допомогою додаткових методів дослідження.

Заходи профілактики

Кращими профілактичними заходами є вакцинація, але при вагітності даний метод виключається. Тому слід шукати інші методи і способи, щоб захистити себе і майбутню дитини від вірусу. При виході на вулицю слід одягатися тепліше, особливу увагу слід приділити взуттю, яке обов’язково повинне бути теплим, бажано з натуральних матеріалів і таке, що не промокає. Слід уникати відвідування громадських місць з великою кількістю людей, поїздок на міському транспорті, візитів в гості і прийомів у себе. Обмеження спілкування в цей проблемний період допоможе вам знизити ризик захворювання на грип.

Якщо вести мову про лікарські препарати, що застосовуються в цілях профілактики грипу, то в цьому списку є й такі, які не є забороненими для вагітних. Але призначити їх повинен тільки лікар, ні в якому разі не займайтеся самолікуванням.

Якщо ж вам не вдалося уникнути захворювання, то слід поспішити на прийом до лікаря. У період вагітності це особливо важливо, тому що звичне для всіх лікування може стати причиною серйозних ускладнень при вагітності.

Матеріал підготувала: асистент кафедри сімейної медицини Оксана Боднарюк

Корисно знати