• Українська
  • English
Поради хворим з деформуючими артрозами
Поради хворим з деформуючими артрозами

Поради хворим з деформуючими артрозами

Артроз (деформуючий артроз, народна назва – відкладення солей) – хронічне захворювання суглобів дегенеративно-дистрофічного характеру, при якому відбувається руйнування суглобового хряща, капсули суглоба, деформація самої кістки.

Слід зазначити, що артрози – це ціла група захворювань суглобів, що мають різне походження і близькі механізми розвитку. Найчастіше зустрічаються артрози великих суглобів  колінного (гонартроз), тазостегнового (коксартроз), а також гомілково-ступневого . Це найбільш важкі види цього захворювання.

Артроз дрібних суглобів – більш легка форма. Хворі відзначають біль в міжфалангових суглобах пальців з появою поруч розташованих ущільнень і зменшення їх рухливості.

Основним клінічним симптомом є біль в суглобі. У початковій стадії захворювання вранці, після спокою, зазначається скутість, утруднення руху в суглобах. При різких вправах суглоб похрускує, але біль з’являється тільки при значному і тривалому навантаженні.

При подальшому розвитку  біль набуває гострий характер. Пацієнти скаржаться на хрускіт при будь-яких рухах, спостерігається обмеження рухів в суглобі (контрактура). Для деформуючого виду на цьому етапі характерні так звані “стартові болі” – гостра біль на початку руху. Руйнування в суглобі вже досить значні, але рухливість ще не порушена.

Надалі артроз призводить до розвитку помітних деформацій суглоба і обмеженості руху в ньому. Можлива так звана «блокада» – гострий больовий синдром, при якому неможливий навіть обмежений рух в хворому суглобі. Запущений призводить до інвалідності.

Важливо пам’ятати, що проблема в одному суглобі зазвичай призводить до підвищеного навантаження на інші суглоби, що прискорює їх руйнування і призводить до полиартрозу.

Як лікувати

Хоча повністю вилікувати його неможливо, однак процес його розвитку можна помітно загальмувати. Починати лікуватися краще якомога раніше, при появі перших ознак – хрускоту в суглобах. На цьому етапі корисні препарати – хондропротектори, поліпшують структуру хрящової тканини. Рекомендується також фізіотерапевтичне лікування.

Важливе значення має при артрозі має лікувальна фізкультура, правильне харчування, а також профілактичні заходи. Слід зауважити, що профілактика  має велике значення для запобігання загострення захворювання.

У гострому періоді лікування  починається з усунення болю. Для цього використовуються негормональні протизапальні препарати (НПЗП), анальгетики. Можливі внутрішньосуглобові ін’єкції кортикостероїдів.

Після зняття гострого больового синдрому основним завданням стає забезпечити, наскільки це можливо, активізацію відновних процесів у самому суглобі і навколосуглобових тканинах: поліпшення кровообігу, підвищення метаболізму, усунення запальних процесів. 

Найбільш ефективним лікуванням ранніх проявів артрозу є санаторно-курортне лікування, а пізніх проявів – хірургічне лікування кульшового та колінного суглобів.

Матеріал підготував: завідувач кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії БДМУ Володимир Васюк.

Корисно знати