• Українська
  • English
Безпечне харчування жінки у післяпологовому періоді
Безпечне харчування жінки у післяпологовому періоді

Безпечне харчування жінки у післяпологовому періоді

Харчування після пологів жінки дуже залежить не тільки від особливостей організму жінки, але і від того, як дитина реагує на певні продукти.

Якщо у малюка виявляється алергія на щось зовсім «невинне», то на весь період годування цей продукт виганяється з меню матусі.

Харчування мами після пологів у перші дні після народження дитини, як правило, «стандартне» – якщо ніяких проблем зі здоров’ям немає, то жінкам при виписці з пологового будинку за бажанням видається список продуктів, які і складуть їх раціон на найближчі кілька тижнів.

Харчування в перший день після пологів залежить від того, як пройшли пологи.

Під час лактації у годуючих жінок має бути збільшено кількість споживаної води – приблизно на літр більше, ніж зазвичай, так що всього необхідно в цілому пити від двох з половиною до трьох літрів на день. Жінки, як правило, і самі відчувають підвищену потребу у воді; особливо сильно вони відчувають спрагу під час процесу годування дитини або відразу після нього – адже організму необхідна рідина для утворення нової порції молока. Занадто велика кількість рідини може навіть зменшити лактацію.

Необхідно переглянути і раціон харчування для годуючих жінок. Щоденне споживання калорій необхідно збільшити до двох з половиною тисяч; і навіть до двох тисяч восьмисот калорій, якщо ви плануєте продовжити грудне вигодовування як можна довше. Але знову ж, будьте обережні: багато годують жінки схильні до великого споживання солодощів. Дотримуйтеся здорового харчування!

Розподіляйте калорії рівномірно на п’ять прийомів їжі: сніданок, обід, полуденок, вечеря і додатковий перекус ввечері. На полудень і для перекусу можна їсти молочні продукти з низьким вмістом жиру, фрукти, пити соки і воду. Молоко виробляється у годуючих жінок постійно, тому так важливо, щоб ви постійно і рівномірно підживлювали організм необхідними калоріями.

Кисломолочні продукти без фруктових добавок, свіжовичавлений яблучний або морквяний сік, приготовані овочі, картопляне пюре, відварне м’ясо і риба – всі ці продукти можна їсти без обмежень, якщо у дитини немає алергії, а матуся не боїться набрати вагу. Іноді можна урізноманітнити раціон кашами (крім рису), макаронами, дозволити собі шматочок твердого сиру. З фруктів можна їсти банани і запечені зелені яблука – особливих обмежень немає, просто не забувайте про почуття міри.

Зверніть увагу! Харчування годуючої мами після пологів передбачає скорочення кількості споживаної рідини в день. У перший тиждень харчування жінки після пологів обмежується в цьому відношенні з-за різкого припливу молока. Рекомендовано випивати не більше літра води без газу або свіжого фруктового соку, а на наступні 4-6 тижнів ця кількість збільшується до 1,5 літра. Іноді можна дозволити собі чашечку чаю, а от про каву в перший місяць після пологів краще не думати. Для того, щоб постійно не відчувати надмірну спрагу, краще взагалі відмовитися від солі або мінімалізувати спожите кількість.

Через місяць харчування мами після пологів можна сміливо урізноманітнити овочевими стравами, улюбленими котлетами і пельменями, свіжими фруктами і «легкими» сирими овочами. Шматочок хорошою вареної ковбаски також не зашкодить ні жіночого організму, ні дитині. З цього моменту харчування годуючої матері після пологів можна доповнити молоком і сиром, варенням, медом.

В обмежених кількостях можна почати вживати соління: огірки, оселедець, гриби. А ось від помідор поки краще відмовитися.

Після кесаревого розтину обмеження такі ж, як після порожнинної операції, зазвичай дозволяється мінеральна вода, лимончик, сухарики, до вечора можуть дати не міцний бульйон. З наступного дня дозволяються каші.

Після звичайного розродження раціон харчування після пологів має ті ж обмеження, що і надалі весь період грудного вигодовування. Яке харчування після пологів буде правильним, визначається так само наявністю схильності до алергічних реакцій і хронічних захворювань у матері.

Не бажано вживати.

Харчування мами після пологів повинно бути збалансованим, повноцінним, але легким. Очевидно, що жирні смажені продукти, червона і чорна ікра, борщ зі свининою та інші кулінарні шедеври повинні виходити з раціону до закінчення годування. Свіжі помідори і огірки, капуста, будь-які екзотичні фрукти – вороги вашого організму, а фрукти ще і можливі алергени для дитини.

Бажано відмовитися від солодкої здоби і шоколаду хоча б у перший місяць годування малюка, і вже звичайно, харчування відразу після пологів цих продуктів містити не повинне. Солодощі не принесуть дитині нічого, крім шкоди. Та й для вас в цьому ніякої користі не буде – адже більшість жінок додають у вазі в цей період не через те, що повинні харчуватися рясніше, а саме через те, що зловживають солодким.

Табу піддаються часник і цибулю, правильне харчування після пологів не повинно містити нічого гострого і копченого. Червоні фрукти можуть викликати у малюка алергію, тому теж піддаються «анафему» на час годування. Консервовані м’ясо і риба – під забороною.

Продукти харчування після пологів не повинні містити навіть натяку на алкоголь, аж до вживання спиртовмісних ліків. По суті, такий раціон – ще відмінний привід позбавитися від зайвих кілограмів, не мучачи себе дієтами.

Тримайтеся якнайдалі від тютюну. Нікотин через грудне молоко потрапляє в організм дитини, що може призвести до серйозних наслідків. Необхідно пам’ятати і про те, що не всі продукти підходять для харчування жінки в цей період. У раціон годуючої мами не повинні входити продукти-алергени і продукти, що містять речовини, що підсилюють бродильні процеси в кишечнику. Це цибуля, часник, маринади, соління, копченості, виноград, кондитерські вироби, краби, креветки, шоколад, продукти з великою кількістю цукру. Треба уникати в їжі м’ясо молодих тварин і птахів, так як воно має підвищену алергенність. Алергенами є і яйця, цитрусові, помідори і полуниця.

Матеріал підготувала: к.мед.н., асистент  кафедри акушерства, гінекології та перинатології Гошовська Аліса Володимирівна.

Корисно знати