• Українська
  • English
Післяпологова контрацепція – сучасні рекомендацїї.
Контрацепція для жінок в післяпологовому періоді

Післяпологова контрацепція – сучасні рекомендацїї.

Післяпологовий період є особливим періодом у житті жінки і її сім’ї, коли виникає чимало запитань, зокрема тих, що стосуються планування наступної вагітності.

(NB!) Багато експертів рекомендують почекати щонайменше 18 місяців між вагітностями, перш ніж народити ще одну дитину.

Відомо, що упродовж перших 6 тижнів після пологів у організмі жінки відбуваються зворотні зміни, яких зазнали всі її органи і системи за 9 місяців вагітності. Припиняється гальмівна дія хоріонічного гонадотропіну і статевих стероїдів фетоплацентарного походження, тому процеси дозрівання яйцеклітини в яєчниках відновлюються. Водночас збільшення у післяпологовому періоді пролактину, який підтримує утворення молока після пологів і пригнічує продукцію гормонів в яєчнику, тим самим перешкоджає процесам дозрівання яйцеклітини і овуляції.

У жінки, яка не вигодовує грудним молоком, зазвичай менструація відновлюється через 4-6 тижнів після пологів. Є дані про настання у таких жінок овуляції через 21 день після пологів. Тому, жінки, які не вигодовують грудьми, повинні почати застерігатися від небажаної вагітності одразу із початком статевого життя після пологів.

У разі виключно грудного вигодовування у 5% жінок овуляція відновлюється через 3 місяці після пологів. У деяких жінок овуляція і настання вагітності можливі протягом першого місяця після пологів, навіть на тлі грудного вигодовування. Тому, усі жінки, які після пологів відновлюють сексуальну активність, мають застосовувати той чи інший метод контрацепції.

Особливістю цього періоду життя є те, що жінкам слід рекомендувати ті методи контрацепції, що не шкодять грудному вигодовуванню і не порушують подальшу фертильність.

На вибір методу планування наступної вагітності впливають час (кількість днів, тижнів і місяців) після пологів і також наявне чи відсутнє грудне вигодовування і репродуктивні плани жінки.

При виключно грудному вигодовуванні (8-10 разів на добу, включаючи нічне годування) і відсутності менструації рекомендованим методом контрацепції є метод лактаційної аменореї (МЛА). Даний метод застосовують тільки упродовж 6 міс. після пологів.

Гормональні препарати прогестагенового ряду (таблетовані, ін’єкційні та імпланти) дозволені з метою післяпологової контрацепції для жінок, які не вигодовують грудним молоком (призначають через 21 день після пологів), а також жінкам, які годують грудьми, але чергують із прикормом, і після пологів пройшло більше 6 тижнів.

Комбіновані гормональні контрацептиви у післяпологовому періоді дозволені  жінкам, які  не годують грудьми (можна використовувати через 21 день після пологів), а також дозволено жінкам, які годують грудьми і тільки через 6 міс після пологів.

Внутрішньоматкові контрацептиви (ВМК) після пологів можуть вводитися постплацентарно, або у перші 48 годин після пологів або операції кесарева розтину, або після 4 тижнів після пологів (інтервальне введення). Використання внутрішньоматкової системи з левоноргестрелом (ВМС-ЛНГ) можливе після 4 тижнів після пологів, у тому числі і при грудному вигодовуванні.

Добровільна хірургічна стерилізація (ДХС) рекомендована жінкам, які прийняли рішення про завершення фертильної функції проводиться одразу після пологів, під час операції кесарева розтину, або упродовж 7 днів після пологів. Якщо стерилізація не проведена у перші 7 днів після пологів, її можна провести через 6 тижнів після пологів.

Найкращий час для вибору методу контрацепції, який жінка буде використовувати після пологів – це час, коли вона ще вагітна.

Доцент закладу вищої освіти кафедри акушерства, гінекології і перинатології к.мед.н., доцентка                                        Ліля ЮР’ЄВА

Корисно знати