• Українська
  • English
Рекомендації щодо харчування хворих на псоріаз та червоний плоский лишай
Рекомендації щодо харчування хворих на псоріаз та червоний плоский лишай

Рекомендації щодо харчування хворих на псоріаз та червоний плоский лишай

Псоріаз та червоний плоский лишай – одні з найбільш поширених хронічних захворювань шкіри,

на які страждає 1,2 – 5% (у середньому – 3%) населення світу. Лікування цих дерматозів на сучасному етапі базується на засадах доказової медицини й включає застосування протизапальних препаратів місцевої й загальної дії, методи фототерапії,  засоби догляду за шкірою, а також дотримання дієтичного харчування.

У першу чергу, таким хворим рекомендовано не вживати гострі, жирні та солені страви.

Продукти, що не рекомендуються хворим:

-м’ясо: яловичина, свинина, телятина і все, приготоване з них: гамбургери, сосиски, сардельки, шинка, ковбаси, нутрощі (серце, нирки, мозок, печінка тощо);

-птиця: жирна птиця (качка, гуска), шкіра птиці, смажена, копчена, запечена з великою кількістю спецій, у клярі або сухарях, не проварена;

-риба: анчоуси, оселедець, сьомга, ікра, ракоподібні (краби, омари, креветки), молюски (мідії, устриці, гребінці, кальмари), соуси з ракоподібних, риба, запечена в клярі або сухарях, смажена, маринована або копчена;

-молочні продукти: всі молочні продукти з високим вмістом жиру;

-кава: не більше 3-х чашок на день (у разі сильної залежності), тільки чорна і без кофеїну.

-ягоди та фрукти: суниця, полуниця (цитрусові – при псоріатичному артриті);

-овочі: всі пасльонові – томати, тютюн, баклажани, перець, картопля, паприка;

-зернові: білий хліб і всі продукти, виготовлені з використанням білого борошна;

-дріжджі або продукти на дріжджах;

– інше: всі смажені продукти, піца, алкоголь, солодкі каші, оцет, маринади, копченості, гострі спеції.

       Треба пам’ятати, що деякі харчові продукти не повинні бути об’єднані в одну страву, бажано з’їдати їх окремо. Слід пам’ятати:

-не поєднуйте цільнозернові, тобто каші, хліб тощо. з соками цитрусових або тушкованими і сушеними фруктами;

-не поєднуйте плоди цитрусових і їх соки з молочними продуктами, типу сиру, молока і йогурту;

-не поєднуйте будь-які фрукти з виробами з білої муки: хлібом, кашами, макаронами тощо;

-не поєднуйте баштанні, сирі яблука, банани з іншими харчовими продуктами;

-не додавайте молоко, вершки або цукор у каву або чай;

-не поєднуйте занадто багато кислототвірних продуктів (білки, деякі крохмалі, цукор, жири та олії) в одній страві;

-намагайтеся не переїдати.

Дієта для хворих на псоріаз та червоний плоский лишай повинна забезпечувати підтримку правильного кислотно-лужного балансу в організмі. В організмі має бути лужна реакція більшою мірою, ніж кислотна. Це залежить від споживаної їжі та емоційного стану. Хворі мають пам’ятати, що щоденна дієта повинна складатись на 70-80% з лужнотворних продуктів і на 20-30% – з кислототворних, тобто з’їдати їх в 2-4 рази більше.

     Так які ж продукти є лужними, а які кислотними?

      Лужнотворні продукти:

1.Фрукти (виняток: журавлина, смородина, чорнослив, сливи, чорниці):

– яблука, дині та банани не можна їсти з іншими продуктами, тільки як окрему їжу;

– цитрусові та їх соки не вживати разом з цільнозерновими і молочними продуктами.

2.Овочі (виняток: бобові, ревінь, гарбуз великоплідний, брюссельська капуста – їсти їх можна в малій кількості). Цілком виключити з раціону всі овочі родини пасльонових: помідори, картоплю, перець, баклажани!

Також збільшують лужність:

-додавання лецитину в їжу і напої; 

-свіжовичавлений лимонний сік у склянці гарячої або холодної води;

-соки винограду, груші, абрикоса, папайї, манго, ананаса, грейпфруту і       апельсину;

-свіжі та тушковані фрукти;

-вочеві соки (морква, селера, буряк, петрушка, шпинат, цибуля);

-3-5 крапель глікотимоліну в склянці чистої води перед сном 5 днів на тиждень (як альтернатива рекомендуються лужні мінеральні води: «Боржомі», «Єсентуки-4», «Смирновская» тощо).

       Кислототвірні продукти – це продукти, що містять білки, крохмаль, цукор, жири та олії, тобто:

-м’ясо, зернові, сир, цукор, картопля, сушені горох, боби, масло, вершки, м’ясопродукти. Їх комбінації в великих кількостях створюють кислотну реакцію в крові, тим самим, погіршуючи стан хворих.

         Також  таким хворим рекомендовано, по можливості, виключити:

– об’єднання декількох кислототвірних продуктів під час одного   прийому їжі: крохмаль, солодощі, білкові та м’ясні продукти, м’ясні  або жирні продукти з цукром;

-цукор і продукти, що включають його;

-більшість типів оцту;

-продукти з консервантами, штучними добавками, барвниками тощо;

-алкоголь;

-передозування ліків.

Отже, розглянемо більш докладно продукти й напої, які рекомендовано вживати людям, що страждають на псоріаз та червоний плоский лишай: 70-80% щоденного раціону має складатися з таких інгредієнтів, як:

– вода: 6-8 склянок чистої води щоденно на додаток до іншої рідини;

– лецитин (гранульований): 1 стол. ложка 3р. на день, 5 днів на тиждень;

– фрукти, краще свіжі, свіжозаморожені, приготовані на пару, рідко консервовані.

З фруктів хворим рекомендують: яблука (печені), абрикоси, більшість ягід, вишня, фініки, інжир, виноград, грейпфрут, лимон, лайм, манго, нектарин, апельсин, папайя, персики, ананаси, чорнослив (дрібний), родзинки, ківі. Авокадо, журавлина, смородина, сливи та чорнослив (великий) можна в невеликих кількостях. Сирі яблука, банани та дині дозволені, якщо їх їсти окремо від іншої їжі і потроху. Овочі краще свіжі, свіжозаморожені, приготовані на пару, рідко консервовані. З овочів рекомендуються: спаржа, буряк, броколі, брюссельська капуста, кочанна капуста, морква, селера (стебло), огірок, часник, салат-латук, цибуля, оливки, пастернак, гарбуз, цибуля-шалот, шпинат, паростки, стручкова квасоля, кабачки, крес-салат. Можна в невеликих кількостях: кукурудза, сушені боби, горох, сочевиця, ревінь, гриби. З горіхів – мигдаль, рідко – фундук.

Водночас 20-30% щоденного раціону хворих має складатися з таких продуктів, як: злаки – овес, ячмінь, пшоно, гречка, жито (каші з них), висівки, пшениця – цільна, дроблення, пластівці, хлібці, паростки, кукурудза і кукурудзяна мука, рис (коричневий і дикий), цільні насіння – гарбуз, кунжут, соняшник, льон, макаронні вироби (без використання білого борошна). Риба не менше 4-х разів на тиждень, не смажена! Тунець, блакитна риба, тріска, камбала, палтус, окунь, лосось, сардини, морський язик, осетер, меч-риба, форель. Птах – курча, індичка, куріпка, нежирна дичина (все без шкіри, перевагу віддавати білому м’ясу), 2-3 рази на тиждень. М’ясо – тільки баранина, відділена від жиру, добре приготована (1-2 рази на тиждень), не смажена, 110-170 г. за один прийом їжі.

Молочні продукти: молоко (з пониженим вмістом жиру, знежирене), сухе порошкове молоко, козяче, соєве, мигдальне молоко, вершкове масло, маргарин зі зниженим вмістом жиру, сир (зі зниженим вмістом жиру і солі),  плавлений сир (з пониженим вмістом жиру і солі), кефір, йогурти прості (з пониженим вмістом жиру, знежирені).

Матеріал підготувала: Степан Наталія – аспірант кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету.

Корисно знати