• Українська
  • English
Евтаназія: за і проти
Евтаназія: за і проти

Евтаназія: за і проти

Ставлення до навмисного прискорення смерті невиліковного хворого, навіть із метою припинення його страждань, ніколиA  не було однозначним.

Англійський філософ Френсіс Бекон (1561-1626) для позначення легкої безболісної смерті ввів термін «евтаназія» (від грец. euthanasia, eu- добре, thanatos- смерть), тобто спокійна і легка смерть, без мук і страждань.

Хоча сама ідея евтаназії зародилася давно, але із часів Гіппократа й до наших днів традиційна лікарська етика містить в собі заборону: «Я нікому, хто навіть просить про це, не дам ліки, які спричиняють смерть, а також не пораджу це робити».

Евтаназією називається всяка дія, спрямована на те, щоб покласти кінець життю особистості, йдучи назустріч її власному бажанню, і це повинно бути виконане незацікавленою особою.

39-ою Всесвітньою Медичною Асамблеєю (Мадрид, Іспанія, жовтень 1987) прийнята Декларація про евтаназію, у якій говориться: «Евтаназія, як акт навмисного позбавлення життя пацієнта на його прохання, або на прохання його близьких, є неприпустимою, у тому числі й у формі пасивної евтаназії. Лікар зобов’язаний полегшити страждання вмираючому всіма доступними та легальними методами».

Розрізняють пасивну й активну евтаназію.

Пасивна евтаназія – це припинення надання спрямованої на продовження життя медичної допомоги, що призводить до прискорення настання природної смерті.A 

Активна евтаназія – введення вмираючому певних препаратів або проведення таких дій, що прискорюють настання смерті.

Активна евтаназія може виражатися в наступному:

– «вбивство з милосердя»

– «самогубство, якому сприяє лікар»

– «власне активна евтаназія».

Де офіційно дозволена еватаназія?

У Голландії в законодавство офіційно внесений дозвіл пасивної евтаназії, але з певними застереженнями, що передбачають виключення зловживань.

Відповідно до законодавства штату Індіана (США) діє прижиттєвий заповіт, у якому пацієнт підтверджує свою волю на те, щоб його життя не продовжувалосяA  штучним чином при певних обставинах.

Штат Каліфорнія (США) прийняв перший в світі закон «Про право людини на смерть», в якому невиліковні хворі заздалегідь можуть підписати офіційний дозвіл на відключення реанімаційних апаратів.

У Швеції, Фінляндії пасивна евтаназія шляхом припинення підтримки життя невиліковного пацієнта не вважається протизаконною, але основою припинення лікування є вільне й усвідомлене волевиявлення пацієнта.

У країнах, де дозволена евтаназія, лікар, який умертвив свого пацієнта не вважається винним. Для здійснення евтаназії необхідне дотримання 3-х умов:

– евтаназія повинна бути добровільною;

– тільки лікар може надавати допомогу або здійснювати евтаназію;

– з медичної точки зору стан пацієнта повинен бути критичним.

Однак, A у суспільстві існують аргументи за і проти евтаназії:

За:

– стан деяких людей настільки важкий, що продовження життя приносить їм лише страждання;

– якщо невиліковно хвора людина свідомо бажає піти з життя, але самостійно не може цього зробити, то як подібне позбавлення життя може вважатися заподіянням шкоди цій людині?

Проти:

– з релігійної точки зору як бажання собі смерті, так і свідоме позбавлення життя іншою особою є великим гріхом;

– завжди є інші способи порятунку від болю.

«Страшніше помилки в якомусь конкретному випадку може бути тільки думка, правильна сьогодні, але помилкова завтра», – ці мудрі слова можна віднести до проблеми евтаназії. Вирішення її – це завдання лікарів, юристів, філософів, богословів, вчених усього світу.

Матеріал підготувала: асистент кафедри гігієни та екології Іфтода О.М.

Корисно знати