• Українська
  • English
Я кажу – НІ!
Я кажу – НІ!

Я кажу – НІ!

Сексуальне і репродуктивне поведінку підлітків у сучасних умовах

відрізняється цілим рядом особливостей і нових тенденцій: трохи більше раннє вступ (у середньому в 16,1 року) юнаків та дівчат в статеві відносини; прийнятність для значної частини молоді (понад 50%) дошлюбних сексуальних зв’язків і співжиття; зростання інтересу суспільства до всіх видів еротики; наростання дистанції між сексуальною поведінкою молоді та установками попередніх поколінь; розрив у ступені лібералізації статевої поведінки підлітків у регіонах з різною етнічною характеристикою; ослаблення подвійного стандарту у ставленні чоловіків і жінок; зростання значення сексуального задоволення для стабільності шлюбу; звернення до досвіду інших цивілізацій і культур (І. Кон).

Перераховані тенденції протікають, реалізуються в своєрідних обставинах, що виражаються у вигляді соціально-економічної кризи; скороченні «території дитинства»; дисоціації між фізичними та психологічними проявами акселерації; несталої системи статевого виховання; неоформленої законодавчої бази; наростання судово-медичних та правових підліткових проблем; накопичення досвіду роботи з підлітками. Педагогічна безграмотність населення також вносить свою сумну лепту. Медики та педагоги стикаються і з прямо протилежним стилем поведінки батьків: зайва стриманість, емоційна холодність, висловлювання суджень про гріховність, розпусності, безсоромності інтимної близькості. Іноді обидва ці стилю поведінки поєднуються, особливо коли вихованням займається лише одна мати. Вона або виховує чоловіконенависниця (з дівчинки), або жінкоподібного чоловіка (із сина), оскільки в цих умовах він ідентифікує себе з матір’ю. Вивчення здоров’я підлітків також наводить на тривожні думки про непідготовленість молоді до дорослого життя, до виконання репродуктивної функції.

Ми зайвий раз переконуємося в тому, що зниження здоров’я підлітків є наслідком складних економічних і соціально-політичних змін у сучасному суспільстві.

Чому підлітки не оберігаються від вагітності? Основна причина – тому що їм здається, що всі неприємності відбуваються з кимось іншим. Повірте – цим іншим можете опинитися Ви. Крім того, часто підлітки просто не мають необхідних знань про контрацепцію.Використання контрацептивів свідчить про Вашу відповідальність і анітрохи не заважає Вашої сексуальності. Ви застосовуєте протизаплідні засоби – значить, ви справжня жінка, а не безвідповідальний підліток, що живе за принципом “либонь нічого не станеться”.Якщо вам незручно відкрито обговорити зі своїм партнером ту або іншу сексуальну проблему, вам не треба займатися з ним сексом. Адже це інтимні стосунки між двома людьми. І якщо дві людини не можуть сказати один одному все – значить, щось не в порядку в їхніх відносинах. Чоловіки, які заперечують проти застосування протизаплідних засобів, повинні бути готові взяти на себе відповідальність за утримання сім’ї. Інакше такий обов’язок доведеться взяти на себе жінці. Подумайте про те, що заводити дитину набагато краще, коли вже закінчено освіта, отримана спеціальність і є достатні заробітки, щоб прогодувати себе і дитину.Ви соромитеся запитати в аптеці протизаплідний засіб? Марно! Працівники аптек не звертають уваги на такі речі. Їм абсолютно все одно, що ви купуєте: презерватив або аспірин.У Вас можуть бути причини бажати вагітності. Але ці причини часто не настільки грунтовні, як Вам здається. По-перше, вагітність вкрай рідко допомагає утримати чоловіка. По-друге, дитина – це не лялька. Це маленька людина і йому дуже багато всього треба. Вам доведеться займатися дитиною в той час, коли ваші друзі розважаються. Серйозно подумайте, чи достатньо ви самовіддані, щоб поступитися своїми планами і мріями заради дитини.

         Чому підлітки “цим” займаються? Все просто – це цікаво, це круто, це приємно, це можливість відчути близькість іншої людини, довести свою любов і, врешті, – “Усі так роблять!” Понад 50 відсотків підлітків розпочали статеве життя у віці 14-16 років. Серед наслідків – небажана вагітність, інфекції, які передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ СНІД. Захворювання на сифіліс та гонорею за останні 10 років збільшилися у 10 разів, 15% ВІЛ-інфікованих в Україні становлять особи 15-19 років. 75% вагітностей у підлітковому віці закінчується її перериванням. Офіційна статистика абортів в Україні свідчить про те, що протягом року в нашій країні проводиться від 370 до 450 тисяч таких операцій. За неофіційними даними ця цифра сягає до 1 мільйона. 15% від усіх абортів роблять неповнолітнім. Серед інших наслідків недбалості у підлітковому сексуальному житті – патології при вагітності та пологах, низький рівень здоров’я новонароджених, безпліддя.

Кожен має власні причини розпочати статеве життя. Часто це робиться через тиск (опір одноліткам чи партнерові здатні чинити далеко не всі) та через бажання довести, що вони можуть зробити це не гірше за дорослих. І в сучасних умовах таки важко опиратися бажанню вести активне сексуальне життя, якщо звідусіль атакують заклики це робити – кіно, музика, Інтернет, преса, реклама тощо. Обсяги інформації та легкий доступ до неї мають неабиякий вплив на свідомість.

Захищатися чи ні? Підлітки зазвичай вважають, що всі неприємності та проблеми виникають у когось іншого, а в їхньому випадку це неможливо. Та й знання про методи контрацепції у них доволі відносні. Дорослим краще серйозно сприйняти статистику Всесвітньої організації охорони здоров’я, згідно з якою середній вік першого сексуального контакту хлопчиків становить 16, 1, а дівчаток – 15, 0 років. Що здебільшого передбачає сексуальне життя підлітків? Перш за все це нерегулярність статевих контактів, недостатня сексуальна освіта, короткочасне використання контрацепції, застосування малоефективних методів запобігання небажаної вагітності, нерегулярні менструації. Окрім того – страх перед батьками та лікарями, вибір контрацептиву, який радять друзі, високий ризик захворювань, що передаються статевим шляхом, наявність декількох статевих партнерів. Про наслідки всього цього романтично налаштовані підлітки звісно ж не думають. Тому такою несподіваною та трагічною для них стає небажана вагітність, адже вона закінчується раннім материнством, та значно частіше – абортом, справжньою психічною та фізичною травмою. А залишені “на згадку” від чергового статевого контакту венеричні хвороби виявляють себе згодом, коли мова піде про справжню, бажану вагітність у шлюбі.

Коли починати інтимне життя – рішення індивідуальне. Але знати про методи захисту потрібно кожному підлітку. Використання контрацептивів свідчить про відповідальність і в жодному разі не перешкоджає сексуальності. Якщо двоє вирішили перейти до статевих стосунків, то й відповідальність має бути спільна – це є безапеляційною ознакою зрілості. Потрібно зрозуміти одне – без контрацепції секс не може бути безпечним.

Стовідсоткову контрацептивну надійність може гарантувати лише утримання від сексу. Це вбереже від небажаних наслідків та дасть можливість з’ясувати наскільки справжніми є почуття між двома, потрібен обраний партнер, чи стосунки є лише короткочасним юнацьким захопленням, яке може залишити небажану вагітність чи хворобу. З віком цінності та інтереси можуть змінитися, а підлітковий максималізм не обернеться неприємностями. Як обійтися без сексу? Існують різні способи – поцілунки та обійми, які здатні дарувати не меншу насолоду, прогулянка вдвох, перегляд фільмів, просто розмови.

Принципи підліткової контрацепції 

Контрацептивні засоби, рекомендовані підліткам, повинні відповідати всім сучасним вимогам, що пред’являються до контрацептивів. Це в першу чергу висока ефективність, прийнятність і безпеку. Висока ефективність (надійність) притаманна лише деяким методам, наприклад, гормональному. Для оцінки надійності будь-якого контрацептиву обчислюють показник «частки невдач», або індекс Перля (Pearl Index) – IP. Кількість невдач (тобто виникнення вагітності) у 100 пар, що застосовували цей метод протягом одного року, і є індекс Перля

Таблиця 1. Розподіл методів контрацепції по їх надійності 

Метод запобігання 

Частка невдач (індекс Перля) 

Протизаплідні таблетки; ін’єкції 1 раз на 3-6 місяців 

0,2-0,5 

Міні-таблетки; внутрішньоматковий песарій 

2,0-3,0 

Презервативи; вагінальні діафрагми 

3,0-5,0 

Пінні кульки, піна-аерозоль; інші хімічні засоби 

5,0-10,0 

Переривання статевого акту; календарний метод за Кнаус-Огіно 

5,0-20,0 

Іноді автори наводять сумарний індекс, до якого входять невдачі, пов’язані як з самим методом запобігання від зачаття, так і з помилковим його застосуванням: при наявності протипоказань, недисциплінованості партнерів (а це особливо характерно для підлітків). Так, недисциплінованим, забудькуватим дівчатам не слід рекомендувати гормональні контрацептиви. Коливання величини IP великі при порівнянні нестійких, іноді випадкових, молодіжних пар зі стабільними шлюбними парами більш зрілих людей. Є розбіжності між величиною «частки невдач» у сільських і міських жителів. Нерідко наводиться лише «дійсну IP», при розрахунку якого враховуються невдачі, що криються в самому методі. 
Доступність контрацептивів полягає в їх простоті, дешевизні (або безкоштовної видачі в підліткових центрах, гінекологічних кабінетах, аптеках, спеціально відведених місцях). Не останню роль грають необтяжливою методу, можливість використання його в самих несприятливих ситуаціях. Інформованість забезпечується бесідами, плакатами, буклетами та, меншою мірою, відомостями, отриманими від медсестри, вчителі. Дотримання принципу інформованості передбачає видачу, по можливості, повної інформації про передбачувані препаратах і методах лікарем або іншим працівником служби планування сім’ї з роз’ясненням плюсів і мінусів кожного. Якщо у дорослих клієнтів право вибору цілком лягає на них самих, то у підлітків при збереженні права вибору велика відповідальність лягає на медиків. 
Безпека передбачає, перш за все, нешкідливість контрацептивів щодо загального соматичного здоров’я і мінімальну ступінь впливу на метаболізм, процеси статевого дозрівання, здоров’я наступних поколінь. Важливо, щоб контрацептиви не знижували працездатність, тобто здатність навчатися, не уповільнювали нервові реакції (особливо у спортсменів), не знижували імунологічну реактивність (зокрема, у осіб з високим інфекційним індексом). 

Контрацептивні засоби останнього покоління відрізняються нешкідливістю, а при певних умовах – корисністю, лікувальну дію. Безпека забезпечується також регулярним наглядом у підліткових центрах. Крім того, підліток вправі розраховувати на конфіденційність. 

Молодь віддає перевагу користуватися засобами, які легко приховати від оточуючих, частіше від батьків. Молоді люди часто вдаються до ритм-методу, перерваної статевих зносин, не знаючи, що це малоефективно. Лікар також повинен відхиляти спроби батьків з’ясувати сам факт наявності контрацептологіческого допомоги у підлітка, вже не кажучи про деталі. За російським законодавством підліток має право розраховувати на збереження лікарської таємниці (після 15 років – у тих же межах, що і дорослий). Батьки зобов’язані рахуватися з необхідністю надавати дитині «життєве, побутове простір» і не наполягати на розкриття «секретів» у що б то не стало. Психологічне та педагогічне невігластво у цьому питанні може призвести до трагедії. Індивідуалізований підхід передбачає врахування соціальних факторів, характерологічних рис, паритету, естетичних нахилів, наявності фонових захворювань, життєвих планів, відносини підлітка до проблеми контрацепції, поведінкових стереотипів.

Згідно рекомендаціям ВООЗ (“Медичні критерії прийнятності використання методів контрацепції”. Третє видання, 2004) “підлітки можуть використовувати будь_який метод контрацепції і повинні мати велику свободу вибору в цьому відношенні. Сам по собі вік не є достатньою основою для обмеження доступу підлітків до того чи іншого методу контрацепції”. Одним з основних аспектів консультування підлітків є забезпечення їх інформацією з питань контрацепції. Часто підлітки не повністю усвідомлюють зв’язок між сексуальними стосунками і вагітністю. У більшості українських сімей статеве виховання неадекватне, тому підлітки одержують відповідну інформацію від товаришів, яка часто буває неправильною чи недостатньою. Дослідження в багатьох країнах показали, що 84% випадків вагітності серед жінок, молодших 20 років, є незапланованими. Статистичні дані по Україні свідчать про те, що в кожному десятому випадку на операцію переривання вагітності змушена йти молода жінка. Крім того, вагітність серед підлітків є основною причиною, через яку вони залишають навчання.

Бесіди з підлітками повинні бути спрямовані на такі важливі аспекти, як здоровий спосіб життя, статеве виховання, психологічні моменти , мораль і поведінка, а також на велику вірогідність зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Консультант повинен обговорити з підлітком можливі медичні проблеми, пов’язані з раннім початком статевого життя, такі як ризик виникнення раку шийки матки, атакож пряму залежність між кількістю сексуальних партнерів і ризиком виникнення захворювань, що передаються статевим шляхом.

Для підлітків, які мають статеві відносини, консультація про методи контрацепції повинна починатися з бесіди про те, що найнадійнішим способом уникнення вагітності є відсутність сексуальних контактів. Слід погодитись з тим, що найкращий засіб контрацепції для більшості молодих людей, це відповісти “ні” і дотримуватись цього. Необхідно пояснити підлітку, що секс означає більше, ніж просто статевий акт, і утримання (відсутність статевих відносин) _ найкращий захист від захворювань, які передаються під час сексуальних контактів. Молоді люди часто вірять різним міфам про методи контрацепції, і ці міфи повинен розвіяти консультант. Підлітка потрібно заспокоїти і пояснити, що різні методи контрацепції можуть бути допустимі в тій мірі, в якій вони можуть запобігти вагітності.

Різний вік, соціальні фактори і сексуальний досвід підлітків ускладнюють призначення контрацептивних методів підліткам, тим більше, що при відсутності ідеального методу контрацепції дуже важко зробити правильний вибір. В той час, як деякі спеціалісти висловлюють сумніви з приводу можливості застосування певних протизаплідних засобів підлітками (наприклад, застосування ін’єкційних контрацептивів прогестогенового ряду особами віком до 18 років), такі сумніви повинні співставлятися з потецій- но_позитивним ефектом, який пов’язаний з попередженням ранньої вагітності. Ймовірно, що більшість рекомендацій щодо правильного використання методів контрацепції для осіб зрілого віку, прийнятні також у відношенні підлітків. Таким чином, контрацепція у підлітків дуже делікатна сфера консультування. Враховуючи той факт, що на консультацію з контрацепції приходять підлітки, які вже мають сексуальний досвід, а також беручи до уваги збільшення кількості незапланованих вагітностей, лікарі зобов’язані надавати необхідну інформацію про засоби контрацепції.

Засоби контрацепції для підлітків поділяються на:

  • бажані (презервативи, гормональні контрацептиви);
  • застосовувані (сперміциди);
  • менш популярні (методи природного планування сім’ї);
  • застосовувані в крайніх випадках (невідкладна контрацепція).

Презерватив вважається найкращим засобом контрацепції для підлітків. Основними позитивними якостями презервативів є: захист від захворювань, які передаються статевим шляхом, в тому числі ВІЛ; відсутність побічних ефектів; можливість застосування без призначення лікаря;

простота використання; відносна дешевизна.

Недоліки:

  • дискомфорт;
  • алергічні реакції на латекс;
  • залежність від партнера;
  • недостатня надійність.

Перераховані недоліки значною мірою впливають на популяризацію цього методу контрацепції. Однак для підлітків, які мають нечасті статеві контакти, цей метод контрацепції повинен бути переважним, тому що є надійним засобом профілактики ІПСШ. Це необхідно підкреслювати під час бесіди з підлітками. У випадках правильного використання презервативи є достатньо ефективними (теоретична ефективність 90-95%, а практична – 90%). Використання презервативів підлітками надає впевненості в собі, оскільки як юнака, так і дівчину хвилює вірогідність небажаної вагітності чи ризик заразитись захворюваннями, що передаються під час сексуальних контактів.

Оральні контрацептиви (ОК). В останні роки спостерігається значний прогрес у розробці безпечних та ефективних оральних контрацептивів зі зниженими дозами естрогенів, а також у впровадженні прогестогенів нового покоління. Сьогодні вважається, що ідеальний контрацептив не повинен впливати на обмін жирів та вуглеводів, а також гемостатичну систему, оскільки будь які зміни відповідних показників розглядаються або як побічні ефекти, або як ускладнення. Незважаючи на значну кількість публікацій відносно призначення оральних контрацептивів жінкам репродуктивного віку, недостатньо досліджень, адресованих молодим та юним жінкам. З цілого ряду причин питання призначення оральної контрацепції пацієнтам цієї групи населення особливо важливе. Клінічні спостереження і багаторічний досвід дослідників з країн Західної Європи та США довели, що порушення менструального циклу;

  • фолікулярної кісти яєчника;
  • анемії;
  • ендометріозу;
  • acne vulgaris (вугревого висипання).

Важко переоцінити важливість нормалізації менструального циклу у підлітків, оскільки, як відомо, ювенільні маткові кровотечі є найбільш поширеною гінекологічною патологією цієї вікової категорії. Нормалізація менструального циклу зменшує також можливість розвитку вторинних анемій, які часто супроводжують маткові кровотечі. Побічні ефекти методу нудота, головний біль, набрякання молочних залоз, збільшення маси тіла. Слід зазначити, що такі побічні ефекти, як нудота і головний біль, трапляються не частіше, ніж у 1% пацієнток. Підвищену увагу привертає проблема збільшення маси тіла, що може бути основною причиною відмови від цього методу контрацепції. Підлітки в більшій мірі, ніж інші групи населення, стурбовані своїм зовнішнім виглядом, і збільшення маси тіла може сприйматися ними різко негативно. Згідно з дослідженнями, при використанні КОК третього покоління збільшення маси тіла відзначається лише у 1,4% молодих пацієнток. Загалом же побічні ефекти трапляються у 4,4% дівчаток-підлітків, що змушує їх відмовитись від застосування КОК. Оральні контрацептивні таблетки стають все більш популярними серед підлітків, тому що вони не впливають на сексуальну активність і забезпечують високий контрацептивний ефект. Теоретична ефективність КОК у жінок репродуктивного віку складає 99,5%, а практична – 98%. Показник неефективності (індекс Перля) у підлітків дещо вищий, що пов’язано з помилками (пропусками) в застосуванні КОК в юному віці. Кожні 6 із 100 користувачів КОК у віці до 22 років вагітніють протягом першого року застосування КОК. Кількість невдач у 4 рази вища у тих, хто використовує презервативи, і в 6_7 разів вища у тих, хто використовує сперміциди. З цієї причини значна частина сексуально активних підлітків вибирають КОК. Однак більшість підлітків віддають перевагу спільному застосуванню КОК і презервативів, оскільки презерватив захищає від захворювань, що передаються статевим шляхом.

Сперміциди. Ці засоби мають такі переваги: введення їх не пов’язане зі статевим контактом, практично відсутні побічні ефекти, а також до певної міри _ це попередження захворювань, які передаються статевим шляхом. Недоліки: необхідність введення перед кожним статевим контактом, можливі незручності при введенні і вилученні з піхви, а також необхідність спеціального догляду, що обмежує застосування цього методу у підлітків.

Сперміциди можуть застосовуватись не тільки з діафрагмою, але й самостійно. Сперміциди доцільно рекомендувати в підлітковому віці як легкий і нешкідливий метод, який майже не має побічних ефектів. Однак незручність цього застосування полягає в досягненні контрацептивної ефективності не раніше ніж за 10-15 хвилин до статевого контакту. Крім цього, практична ефективність сперміцидів близько 80%, що не є найкращим методом контрацепції для підлітків.

Природні методи. Використання ритмічного методу, оцінки слизу, вимірювання базальної температури особливо складне для підлітків, оскільки для їхнього правильного використання необхідна спеціальна підготовка. Таке навчання, вірогідно, буде важко здійснити. Але більшважливим є те, що використання цього методу ускладнюється при нерегулярному менструальному циклі, що не дозволяє визначити фертильний і нефертильний періоди. Однак в будь-якому випадку консультанти повинні знайомити підлітків із змінами, які відбуваються в жіночому організмі у зв’язку з менструальними циклами. Пізнання власного тіла під час спостереження за своїми місячними циклами виховує відчуття самопізнання та самоповаги, що відіграє значну роль у просвітницькій роботі з підлітками.

Невідкладна контрацепція. Цей метод оральної гормональної контрацепції, на перший погляд, вигідний для підлітків, тому що в них не заплановані статеві відносини бувають досить часто. Однак цей метод не слід рекомендувати як регулярну контрацепцію. Він ефективний лише протягом 72 годин після статевого контакту. Дівчинка- підліток обов’язково повинна приходити на перевірку наявності вагітності. Такий візит може стати приводом для інших рекомендацій з контрацепції.

Внутрішньоматковий засіб (ВМК). Переваги цього методу попередження небажаної вагітності досить широко відомі. Але для дівчаток-підлітків існує великий ризик запальних захворювань статевих органів. Він збільшується зі збільшенням кількості статевих партнерів, що часто зустрічається в молодому віці. Крім цього, ВМК не лише не захищає від захворювань, які передаються статевим шляхом, а навіть навпаки _ різко збільшує ризик цих захворювань. Велика кількість експульсій, больовий синдром та збільшення кількості менструальної крові зумовлюють неприйнятність цього методу контрацепції для підлітків у багатьох випадках. Враховуючи великий ризик запальних захворювань статевих органів, пов’язаний з непланованою сексуальною поведінкою, підліткам не рекомендується застосовувати ВМК. Для підлітків, які мають статеві відносини, потрібен доступний метод контрацепції. Важливо, щоб підлітки могли анонімно одержати протизаплідні засоби і використати їх без тривалої підготовки та планування.

Підлітки вважаються “проблемною” групою. Якщо молода жінка звертається зі своїми проблемами, їй достатньо дати одну консультацію. Коли ж звертається підліток, необхідно зробити все, щоб такий пацієнт не випав з поля зору, з ним потрібно проводити просвітницьку роботу, в тому числі забезпечити необхідною інформацією відносно існуючих методів попередження небажаної вагітності.

Досвід багатьох країн світу свідчить про те, що консультування підлітків з питань сексуальної поведінки і контрацепції зменшує ризик порушення їхнього здоров’я та небажаної вагітності.

Я кажу – ні! Слово “Ні” – коротке та рішуче – це завжди єдиний метод контрацепції, що гарантує стовідсоткову надійність. Сказавши “Ні” ранньому статевому життю, одночасно вирішується проблема небажаної вагітності, захворювань, що передаються статевим шляхом, фізичних та душевних страждань. Але варто зазначити, що обговорити плюси утримання, як і інші питання сексуального життя, краще до початку статевого дозрівання.

Водночас, рішуче “Ні” не обмежує розвиток сексуальності, а навпаки, збагачує досвід альтернативними формами спілкування, підготовлює свідомість до прийняття важливих рішень, що є гарантією здоров’я та безпечного майбутнього.

Рішуче “Ні”, сказане сьогодні, не означає відмову від статевого життя назавжди, проте дає можливість розпочати його гідно, вчасно та безпечно. Розсудливість і обережність у статевих зв’язках та виборі партнера приходить з віком, тому квапитись не варто.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства та гінекології Боднарюк Оксана

Корисно знати