• Українська
  • English
Причини виникнення і особливості профілактики остеопорозу
Причини виникнення і особливості профілактики остеопорозу

Причини виникнення і особливості профілактики остеопорозу

Остеопороз — небезпечне захворювання, в основному людей, які перейшли 40-річний рубіж.

 

Але останнім часом захворювання стрімко «помолодшало». При остеопорозі кістки стають крихкими і менш міцними. Небезпека його полягає в тім, що найменша травма загрожує переломами, особливо поперекового відділу хребта, стегна і зап’ястя. Це відбувається тому, що втрачається частина матеріалу, з якого складається кістка – зменшується її щільність і товщина. У жінок втрата кісткової маси особливо зростає після менопаузи, коли відбуваються гормональні зміни.

Факторами ризику розвитку остеопорозу є:

рання менопауза

куріння та алкоголь

перенесені інфекційні захворювання

гіподинамія

неправильне харчування, при якому виникає дефіцит вітаміну D і кальцію

Від остеопорозу особливо страждають жінки.

Після 35 років вони втрачають на рік до 1% кісткової маси. А в перші 5 років після настання менопаузи, коли зменшується вироблення естрогенів, її втрати зростають і стають в два рази більшими. Справа в тім, що естрагони до пори до часу захищають жінок – оскільки стимулюють надходження кальцію в кісткову матрицю. Естрогени так само збільшують виробництво іншого гормону – кальцитоніну, який відповідає за те, щоб з кісток не витягувати занадто багато кальцію. Після менопаузи в клітинах шкіри жінок синтезується менше і вітаміну D, що так само погіршує стан кісток. Додатково до цього зменшується здатність до перетворення вітаміну D в біологічно активну форму – кальциферол.

Куріння та алкоголізм остаточно добивають організм. Малорухливий спосіб життя, надання переваги поїздкам на транспорті, а не пішим прогулянкам, застосування незбалансованих дієт, як і надмірні навантаження, теж можуть призвести до розвитку остеопорозу.

Діагностувати остеопороз сьогодні можливо за допомогою денситометрії — процедури, яка дозволяє абсолютно безболісно виміряти щільність кісткової тканини і визначити ризик виникнення тріщин і переломів.

Профілактика остеопорозу

Завжди легше запобігти хворобі, ніж її лікувати, ось декілька порад, які потрібно враховувати, якщо ви перебуваєте в зоні ризику:

Харчування при остеопорозі

Звичайно, перш за все, необхідно, щоб в організм надходила достатня кількість кальцію і краще всього, якщо він буде надходити не з синтетичних препаратів, а з натуральних продуктів харчування. Всі кисломолочні продукти, включаючи саме молоко, містять цей «будівельний матеріал для кісток». Так, випитий кухоль звичайного молока принесе вам одну чверть денної норми кальцію. Якщо ви взагалі не вживаєте молоко, то тоді можна успішно його замінити кефіром чи сиром. А ті хто на дієті можуть вживати ці продукти, вибираючи знижений відсоток жирності.

Після молочних продуктів до джерел кальцію можна віднести бобові. У нас завжди був популярний горох, але можна ще включати в раціон квасолю, сою, горіхи, насіння. Чимало кальцію міститься в рибі, особливо в тунці і мінеральній воді.

Але не тільки потрібно дбати про щоденне надходження кальцію при остеопорозі, важливо, щоб він ще при цьому і засвоювався. Для цього разом з ним має надходити достатня кількість вітаміну D і магнію. Всі ці речовини містяться в свіжому не переробленому молоці, причому в правильній пропорції. Ще один продукт зі збалансованим вмістом цих мінералів — боби. Дуже багато магнію в ананасі. Його можна їсти і пити з нього сік, він, як відомо, ще й допомагає врегулювати вагу. Не забувайте додавати в готові страви свіжі петрушку, селеру і кріп, які теж допоможуть заповнити в організмі нестачу магнію. А мікроелемент бор, який міститься в овочах, горіхах, фруктах, перешкоджає втраті кальцію з ранкової сечею.

Після менопаузи наднирникові залози продовжують виробляти естрогени у випадку, якщо вони отримують достатню кількість поживних речовин. Намагайтеся їсти більше продуктів багатих натуральними рослинними жирами: зернові продукти, насіння, горіхи, сою.

Споживайте в їжу фрукти, багаті вітаміном С – цей вітамін активізує надходження кальцію в кістки.

Є ряд продуктів, які заважають нормальному процесу засвоєння кальцію, це треба врахувати і уникати їхнього частого вживання: газована вода, надлишок тваринного білка і солі.

Рухова активність

До остеопорозу стрімко веде малорухомий спосіб життя. Якщо ви весь вечір проводите лежачи на дивані, постійно користуєтесь транспортом, додому піднімаєтеся у ліфті, не носите сумок з продуктами, то ви знаходитесь у підвищеній зоні ризику. Фізичні навантаження зміцнюють кісткову систему. Гімнастика і спорт допоможуть вам зберегти кістки міцними і здоровими. Вченими встановлено, що жінки після менопаузи, які не менше години в день займаються спортом, остеопорозу взагалі не мають! Це пояснюється тим, що недостатня рухливість впродовж багатьох років призводить до мутацій окремих генів, які стимулюють будову кісток. Той, хто займається гімнастикою і спортом, здійснює тривалі піші прогулянки, запобігає генним мутаціям, може зупинити втрату кісткової тканини і стимулювати виробництво нової кісткової маси.

Кожен крок, зроблений вами при ходьбі, збільшує тиск на скелет. Коли людина багато часу проводить лежачи на дивані, цього тиску не відбувається і кістки слабшають. Але ще більший вплив, ніж піша прогулянка на обмін речовин в кістках здійснюють фізичні вправи, особливо з невеликими обтяженнями. Так заняття з невеликими гантелями в руках протягом усього 3-х хвилин мають такий же зміцнювальний вплив на кістки, як звичайні заняття фізкультурою протягом 30 хвилин.

Намагайтеся частіше гуляти на вулиці, особливо коли світить сонце, саме його промені синтезують в організмі вітамін D, який і допомагає засвоюватися кальцію в організмі. А якщо погода не дозволяє цього зробити, то не забувайте про солярій, ви його можете регулярно відвідувати, якщо у вас немає до нього протипоказань.

Пам’ятайте, що розумні, помірні навантаження разом з правильним харчуванням допоможуть запобігти розвитку остеопорозу.

Матеріал підготував: Віталій Маслянко, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

Корисно знати