• Українська
  • English
Вакцинація – основний засіб запобігання грипу
Вакцинація – основний засіб запобігання грипу

Вакцинація – основний засіб запобігання грипу

«Майбутнє належить медицині запобіжній. Ця наука, йдучи рука об руку з медициною лікувальною, приносить безперечну користь людству» – ці слова Миколи Пирогова не втрачають своєї актуальності і досі, а особливо у період з середини осені до початку весни, який традиційно вважається сезоном підвищеної захворюваності на грип та інші ГРВІ.

 Дуже часто грипом називають будь-яке респіраторне захворювання.

Це помилка, оскільки окрім грипу описано ще понад 2000 вірусів, які можуть уражати респіраторний тракт. Для грипу властивий більш тяжчий перебіг порівняно з іншими ГРВІ, тому саме грипу науковці та лікарі приділяють так багато уваги.

Грип небезпечний своїми ускладненнями.

До цього часу не вирішено питання лікування грипу, не дивлячись на великий арсенал лікарських засобів, тому за переконанням експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, основним засобом запобігання грипу та зниження рівня захворюваності є вакцинація.

За даними МОЗ, у сезоні 2016/2017 рр. в Україні будуть циркулювати наступні штами грипу: «Каліфорнія», «Гонконг» і «Брісбен».

Щорічно Всесвітня організація охорони здоров’я проводить дослідження щодо встановлення вірусів, які будуть циркулювати в наступному епідемічному сезоні для того, щоб внести зміни у складі антигрипозних вакцин. Це дозволяє проводити щеплення саме тими вакцинами, які будуть найбільш ефективними в цьому році. Тому цьогорічна вакцина захищає від усіх актуальних штамів, є безпечною та ефективною. Проводити вакцинацію потрібно за чотири-шість тижнів до початку епідемії. Щеплена людина, якщо і захворіє на грип, то в легкій формі, а ускладнення якщо виникають, то набагато рідше, ніж у нещеплених людей.

Необхідно пам’ятати, що від грипу та його ускладнень можна померти.

Найчастіше виникають такі ускладнення грипу як пневмонія, бронхіт, менінгіт, отит, риніт.

Обов’язковим є проведення вакцинації у групах ризику, до яких входять:

особи, які спілкуються з великою кількістю людей;

люди похилого віку (старше 65 років);

люди з надмірною вагою;

вагітні;

діти;

люди з хронічними захворюваннями легень, серцево-судинної системи, нирок і з цукровим діабетом.

Поширення вірусу грипу відбувається повітряно-крапельним шляхом (вірусні частки з повітрям переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів). Навіть короткочасний контакт з людиною, хворою на грип, може призвести до захворювання. Виключити всі можливі контакти, на жаль, неможливо.

Вакцина від вірусу захищає на 75-90 %. До того ж було доведено, що навіть у випадку зараження, грип переноситься набагато легше, а ускладнення виникають набагато рідше, ніж у нещеплених людей.

Після введення вакцини організм активує імунітет, що сприяє захисту не тільки від грипу, а й від низки інших сезонних інфекцій. Імунізація проти грипу знижує ризик серцевого нападу на 55 %. Також у вакцинованих пацієнтів спостерігається зменшення смертності від серцево-судинних захворювань. Встановлено ефективність вакцинації відносно профілактики бронхіальної астми (частота загострень знижується на 60-70 %). Серед хворих на цукровий діабет I типу менше прогресують судинні ускладнення діабету й рідше реєструються епізоди, що вимагають збільшення дозування інсуліну. Тому зробивши щеплення ви принесете своєму організму додаткову користь.

Також необхідно проводити неспецифічну профілактику грипу:

Регулярно і ретельно мийте руки з милом, або протирайте спиртовмісними засобами;

Вранці і ввечері протирайте обличчя, полощіть рот і горло розчинами подорожника або евкаліпта, для захисту від осідання хвороботворних організмів;

Уникайте контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції;

Обмежте відвідини місць великого скупчення людей;

Не торкайтеся очей, носа або рота немитими руками;

Прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу після використання потрібно викинути;

Частіше робіть провітрювання та вологе прибирання приміщень;

Подбайте про збагачення свого раціону цитрусовими, молочними продуктами, відварною рибою, яловичиною, морквою зі сметаною, родзинками з курагою, медом;

Вживайте природні антисептики – цибулю та часник;

Одягайтеся тепліше і гуляйте, плавно вдихаючи і видихаючи повітря носом. Це допоможе зміцнити слизову носоглотки, зігріти вдихуване повітря.

Якщо ви все-таки відчуваєте прояви нездужання, то варто пам’ятати про основні клінічні прояви грипу:

короткочасний інкубаційний період (від декількох годин до 2-3 діб);

різке підвищення температури тіла від 38 до40°Cі лихоманка до 3-5 днів, що супроводжується головним болем, болем у м’язах, ділянці лоба, надбрівних дуг, скронь;

дертя і відчуття сухості в глотці і носі, до яких пізніше приєднується сухий кашель.

У випадку появи небезпечних симптомів усім, а особливо представникам груп ризику, потрібно обов’язково звернутися до лікаря, пройти обстеження та за необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу. Вагітні жінки мають викликати свого лікаря по телефону. Пам’ятайте, що вакцинація проти грипу є аргументом на користь життя. Бережіть себе та своїх близьких і будьте здорові!

Матеріал підготували: Василь Москалюк, професор кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб та Ірина Баланюк, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати