• Українська
  • English
Вплив вживання алкоголю на ембріогенез
Вплив вживання алкоголю на ембріогенез

Вплив вживання алкоголю на ембріогенез

Проблема вживання алкоголю є надзвичайно актуальною у наш час. Від цього страждає все суспільство, але в першу чергу під загрозу ставиться підростаюче покоління: діти, підлітки, молодь, а також здоров’я майбутніх матерів.

 

Історичні дані

«Викрадач розуму» – так іменують алкоголь із давніх часів. Про оп’яняючі властивості спиртних напоїв люди дізналися більше 8000 років тому до нашої ери – із появою керамічного посуду, що дав можливість виготовлення алкогольних напоїв із меду, плодових соків та винограду. Можливо, виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Так, відомий мандрівник Н.Н. Миклухо-Маклай спостерігав папуасів Нової Гвінеї, що не вміли ще добувати вогонь, але знали прийоми готування хмільних напоїв. Чистий спирт почали одержувати в 6-7 сторіччях араби і назвали його «аль коголь», що означає «одурманюючий».

Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина для одержання спирту різко збільшила пияцтво. Не виключено, що саме це послужило приводом для заборони вжитку спиртних напоїв основоположником ісламу Мухамедом. Ця заборона ввійшла згодом і в збір мусульманських законів – Коран (7 сторіччя). З тих пір впродовж 12 сторіч у мусульманських країнах алкоголь не вживали, а відступники цього закону (п’яниці) жорстоко каралися.

У середньовіччі в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом сублімації вина й інших цукристих рідин. Відповідно до легенди, уперше цю операцію учинив італійський чернець алхімік Валентіус. Спробувавши щойно отриманий продукт і прийшовши в стан сильного алкогольного сп’яніння, алхімік заявив, що він відкрив чудодійний еліксир, що робить старця – молодим, стомленого – бадьорим, а сумуючого – веселим.

Алкоголь швидко ввійшов у побут. Навіть у країнах Азії, де споживання вина заборонялося релігією (Кораном), культ вина все ж процвітав і оспівувався у віршах та витворах мистецтва. Картини пияцтва присутні на полотнах старих голландських, італійських, іспанських та німецьких художників.

Алкоголь і материнство

Шкідливий вплив вживання алкоголю впродовж вагітності на плід відомий впродовж століть і згадується ще в біблейські часи: «Зрозумівши, що ти завагітніла і носиш сина, не пий вина і сильних напоїв». У Стародавньому Карфагені і Спарті закони забороняли вживання алкоголю нареченими, щоб не допустити зачаття в стані сп’яніння та інтоксикації. Ближче до сучасності, в 20-х роках 18-го століття, в період «епідемії джина» в Британії, Британська Королівська Рада Лікарів доповідала Парламенту, що причиною народження «слабких, кволих і немічних дітей». Але лише через 100 років Палата Громад відреагувала і випустила документ «Вплив пияцтва на націю», який містив дані про вплив вживання алкоголю вагітними на плід і стверджував: «Такі діти схильні народжуватися гіпотрофічними та недосконалими».

Тим не менше, тільки в 1967 році французький лікар Лем’є та його команда вперше описали дітей, народжених жінками, які вживали алкоголь впродовж вагітності. Були відзначені аномалії росту та розвитку: вроджені каліцтва, такі як вади серця, незарощення піднебіння та інші, що поєднувалися з психічними відхиленнями.

Дані дослідження у Франції та спостереження доктора Джонса і його колег у США привели в підсумку до розпізнавання чіткого симптомокомплексу, який асоціюється з алкоголізмом вагітних і названого алкогольним синдромом плоду (АСП).

У даний час застосовується більш широкий термін алкогольні розлади плоду (АРП), який включає в себе алкогольний синдром плоду (АСП), тобто відхилення, що виявляються у новонародженого вже відразу після народження (аномалії лицьового черепа, кістково-м’язової системи, сечостатевої та нервової систем, вади серця), та алкогольні ефекти плоду (АЕП) – наслідки, які проявляються на більш пізніх етапах життя дитини затримкою психомоторного розвитку та розумовою неповноцінністю.

Вживання спиртних напоїв небезпечне впродовж усієї вагітності, тому що алкоголь та його основний метаболіт ацетальдегід легко проникають через плацентарний бар’єр та спричинюють тератогенну дію, оскільки ензими, необхідні для їх біотрансформації, у ембріона відсутні. Коли мати п’є, п’є і дитина. Дитина піддається дії алкоголю в більшому ступені та більш тривалий час, оскільки амніотична рідина є своєрідним резервуаром. Алкоголь викликає багато змін у клітинному метаболізмі. Це призводить до затримки ембріонального розвитку, недостатнього живлення, гіпотермії, дегідратації, дисфункції плаценти, зниження гормонального синтезу.

Особливості клінічної картини

Діти, уражені алкоголем внутрішньоутробно, часто народжуються передчасно із зменшеними відповідно до їх гестаційного віку окружністю голови та масою тіла.

У грудному віці відставання у фізичному розвитку утримується, з’являються неврологічні розлади, а саме: підвищена збудливість, помірна розумова відсталість з підвищеною руховою активністю, затруднена концентрація уваги та затримка мовного розвитку.

Клінічна картина фетального алкогольного синдрому може включати уроджені вади розвитку різних систем, але найчастіше зустрічаються такі грубі вади розвитку, як мікрофтальмія, розщелина піднебіння, дефекти серцевих перегородок, аномалії нирок, зрощення шийних хребців, гемангіоми та аномалії вуха (глухота).

У дітей із синдромом алкогольної залежності специфічний фенотип: маленька голова, вузький лоб, вузькі очні щілини, короткий ніс, недорозвиток середньої частини обличчя, тонка верхня губа.

Окремі аспекти впливу алкоголю на плід під час вагітності

Мозок, решта ЦНС, інші системи розвиваються впродовж всієї вагітності і, отже, можуть бути пошкоджені на будь-якому терміні. Однак, перший триместр, коли закладаються і формуються всі органи і системи, – найбільш уразливий період, впродовж якого можуть розвинутися відхилення від норми. Алкоголь спричиняє затримку розвитку мозку внаслідок обмеження росту клітин, гетеротопію нейроглії, аномалії мозолистого тіла, часто гіпоплазію мозочка. У другому триместрі існує високий ризик викиднів. У третьому триместрі зазвичай спостерігається швидкий ріст плоду, тому під впливом алкоголю може виникнути затримка розвитку плоду.

Чи можна вживати алкоголь годуючим матерям?

Мати, що годує, повинна пам’ятати, що навіть незначні дози алкоголю, що потрапляють із молоком в організм немовляти, можуть викликати серйозні порушення в діяльності центральної нервової системи. Дитина під впливом алкоголю стає неспокійною, погано спить, можуть спостерігатися судоми. Проникаючи у грудне молоко, етанол негативно впливає на руховий розвиток дитини (але не викликає розумової відсталості).

Чи існує безпечний поріг вживання алкоголю?

Алкоголь, як і інші тератогенні агенти, не має безпечного порогу застосування. Лікарі не можуть вказати гарантовану безпечну дозу споживання алкоголю впродовж вагітності. Виразність відхилень у плоду при прийомі алкоголю вагітною жінкою в кожному випадку є індивідуальною, хоча майже не залежить від терміну вагітності, кількості та частоти споживання алкоголю. Слід зазначити, що не має значення, який вид алкоголю приймається. Пиво, вино або більш міцні напої роблять однаковий, негативний ефект впродовж вагітності. Будь-який напій, що містить алкоголь, потенційно небезпечний для плоду.

Оскільки очевидно, що немає безпечної дози алкоголю для вагітної жінки, то найнадійніший і єдиний спосіб уберегти себе і своє майбутнє немовля від неприємностей – категорична відмова від спиртного впродовж вагітності. Якщо Ви вагітні або бажаєте завагітніти, не вживайте алкоголь взагалі.

Матеріал підготувала: доцент кафедри педіатрії та медичної генетики Підвисоцька Н.І.

Корисно знати