• Українська
  • English
Cон і сновидіння
Cон і сновидіння

Cон і сновидіння

Cон є однією з найважливіших складових фізичного і психічного здоров’я людини. Про фізіологічну користь сну ви, напевно, знаєте: відновлюється і налагоджується робота всіх систем організму; поліпшується загальне самопочуття і стан здоров’я; підвищується імунітет та стресостійкість.

 

Не дивно, що вчені всього світу приділяють дослідженням сну стільки уваги. Адже в обіймах Морфея ми проводимо значну частину свого життя. У колишні часи всі пізнання в цій області вичерпувалися відомостями, викладеними на сторінках сонників, а висновки відповідно робилися на основі тлумачення сновидінь. Але тепер інша справа: фахівці різних профілів ретельно вивчають це явище, настільки повсякденне і у той же час загадкове, з усіх боків.

Уже з’ясувалося, що недотримання обов’язкової тривалості сну може довести людину до ожиріння, а просиджування ночей за робочим столом грозить онкологічними захворюваннями.

Проте мало хто здогадується, що якість сну не менш важлива, ніж його кількість.

Згідно з численними дослідженнями вчених, від пози під час сну залежить стан шкіри, травної системи і навіть імунітет. Сьогодні ми розповімо про те, на якому боці краще спати: на правому чи на лівому і чому. Повноцінний сон – запорука міцного здоров’я!

Насправді, поз під час сну може бути дуже багато: на животі, на спині, на правому або на лівому боці і навіть калачиком.

Сон на спині може сприяти хропінню, утруднювати дихання, а це небезпечно для людей, які страждають від астми або схильні до апное (тимчасової зупинки дихання). Також дослідження показали, що люди, які сплять на спині, мають знижений вміст кисню в крові, а це підвищує ризик розвитку респіраторних захворювань.

Звичка спати на правому боці може привести до проблем з травленням. Уповільнення роботи лімфатичної системи призупиняє виведення токсинів з організму, що призводить до ризику заробити якесь смертельне захворювання.

Сон на лівому боці вважається найкориснішим. Він активізує роботу травної системи, особливо шлунка та підшлункової, допомагає лімфатичній системі виводити токсини і шлаки.

На якому боці ти б не спав, головне – висипатися! Повноцінний сон – це запорука високої працездатності, міцного імунітету і довгого життя.

Існує безліч цікавих фактів про сни та сновидіння, які з ними зв’язані.

Сни є важливою складовою нашого життя, нашого внутрішнього світу. Багато психологів вважають, що розшифровка побаченого вночі є швидким і ефективним засобом діагностики внутрішніх проблем. І якщо все вивчити, то можна зрозуміти свій внутрішній світ. Завдяки розшифровці деяких образів з сну ви зможете зрозуміти все, що вас турбує і розбурхує.

Тлумачення сновидінь з давніх часів вважається одним із самих популярних і затребуваних методів передбачення майбутнього. Саме під час сну у людини на максимальному рівні розкриваються інтуїтивні здібності.

Вночі під час відпочинку людина прагне знайти рішення своїх проблем, які її наяву хвилюють, якийсь вихід із складної ситуації, шукає відповіді на численні запитання, розбирається і в стосунках з оточуючими і в самій собі. Для того, щоб нічне бачення було грамотно розшифровано, існують різні сонники, тлумачення снів можна здійснити, відвідавши інтернет ресурс.

Дуже важливо своє сновидіння грамотно розтлумачити — для цього необхідно розшифрувати всі присутні в ньому символи.

Бувають навіть бачення на перший погляд зовсім не зрозумілі, дивні, деколи абсолютно абсурдні, але і в цьому випадку можна відшукати його таємний сенс. У цьому можуть допомогти сонники багатьох знаменитих людей — Ванги, Фрейда, Лоффа, Міллера, Соломона, Хассе, ассірійський і давньоруський тлумач і т.д. Іноді для того, щоб якомога точніше зрозуміти, що означає нічне бачення, доводиться переглянути безліч збірників-тлумачів різних людей.

Дуже важливо пам’ятати, що жоден тлумач не дасть стовідсоткової гарантії, що ознака точно збудеться — це може відбутися, а може і не відбутися.

Важливо пам’ятати, що дуже рідко сни бувають нічого не значущими і просто прохідними. І навіть самий незвичайний, не зрозумілий, безглуздий може нести масу важливої інформації і щось означати. Для того, щоб зрозуміти, що вам приснилося, слід прямо з самого ранку додати своєму нічному баченню колір, відчутність і форму. Можна спробувати вести детальний щоденник своїх сновидінь. І ще, як тільки прокинетеся, намагайтеся відразу не відкривати очі і не підніматися з ліжка, а краще спробуйте пригадати все, що побачили вночі, в найдрібніших подробицях. І ось з часом, якщо вам це цікаво, ви звикнете відразу прокручувати свої сни, вам уже не буде складно це робити. І через час ви станете з легкістю запам’ятовувати деталі своїх сновидінь, і навчитеся виділяти найважливіше, після чого вам відкриється щось надзвичайне, а саме чудовий, приголомшливий таємний світ ваших снів.

Матеріал підготувала: Карвацька Наталія Семенівна – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка.

Корисно знати