• Українська
  • English
Вибір предметів гігієни порожнини рота для дітей різного віку та соціального статусу

Вибір предметів гігієни порожнини рота для дітей різного віку та соціального статусу

В останні роки, попри значний розвиток різних галузей медицини, зокрема стоматології дитячого віку, впровадження нових ефективних методів лікування та профілактики розвитку стоматологічної патології, ураження тканин зубів та пародонту мають тенденцію до зростання.

Це пов’язано з незадовільним рівнем профілактичної роботи серед населення. Відомим є той факт, що відвідувати стоматолога потрібно два рази на рік з метою проведення профілактичних оглядів, а  також правильного підбору предметів та засобів індивідуальної гігієни ротової порожнини. Проте, відповідно до статистики проведення профілактичних оглядів проводяться найчастіше з метою визначення інтенсивності та поширеності карієсу, ускладнень каріозного процесу та захворювань тканин пародонту. З метою підбору предметів та засобів особистої гігієни порожнини рота звертаються не часто.

У сучасному суспільстві значно розвинений медичний маркетинг, фірми виробники широко рекламують різноманітну продукцію, і що більше інформації на телебаченні, радіо у соціальних мережах, тим частіше вибір зубної щітки зупиняється на найбільш відомій продукції, яка своєю чергою є високовартісною. Часто діти, що за певних життєвих ситуацій проживають у різних соціальних умовах, мають хибну думку, що використання відносно дешевої зубної щітки не є ефективним.

Сучасні зубні щітки, що спеціально розробляються для пацієнтів дитячого віку, зазвичай мають красивий вигляд, ручки їх виготовлені у вигляді різноманітних казкових персонажів, проте це не є функціонально важливим.

Догляд за зубами необхідно розпочинати з появи першого тимчасового зуба. До 2-х річного віку проводити чищення зубів батьками, використовуючи спеціальні гумові накладки або звичайні марлеві серветки. Надалі потрібно розпочинати чищення зубів з використанням зубної щітки, спочатку з допомогою батьків, пізніше під їх контролем. Важливими є форма голівки та ручки зубної щітки. Для дітей  віком від 2 до 6 років голівка щітки має бути маленьких розмірів та округлої форми, ручка зубної щітки має бути випуклою для зручної адаптації дитячої руки. Для проведення гігієни порожнини рота у віці 6-12 років потрібно використовувати зубну щітку, що за формою нічим не відрізняється від дорослої, що правда головка зубної щітки має бути менших розмірів.

Починаючи з 13 річного віку можна використовувати дорослу зубну щітку. Після завершення формування тканин пародонту вибір зубної щітки залежить не тільки від віку та форми голівки щітки, а й від жорсткості ворсинок (м’які, середньо жорсткі та жорсткі). Саме в цьому віці можна розпочинати використання додаткових предметів гігієни порожнини рота, а саме, зубних ниток, йоршиків та ін. Тому вибір предметів догляду за порожниною рота потрібно проводити разом з лікарем стоматологом після проведення профілактичного огляду та роз’яснення правил чищення зубів, проведення контрольованого чищення зубів у кабінеті під контролем лікаря.

  Заміну зубної щітки потрібно проводити кожні 2-3 місяці. Перед першим використанням зубну щітку потрібно ретельно обробити кип’яченою водою. Промивати щітку необхідно як перед, так і після завершення чищення зубів. Зберігати зубну щітку необхідно голівкою вверх з використанням спеціальних футлярів.

Слід пам’ятати, що найбільш ефективним у профілактиці стоматологічної патології є, саме правильний догляд за порожниною рота та зубами, проведення якого є можливим з використанням найпростішої класичної зубної щітки.

 

Підготувала асистент кафедри стоматології дитячого віку

Тетяна МАНДЗЮК

Корисно знати