• Українська
  • English
Алергічні захворювання у вагітних

Алергічні захворювання у вагітних

Останніми роками у зв’язку зі значним зростанням поширеності алергічних захворювань (АЗ) все частіше виникають ситуації, коли лікарю доводиться вирішувати питання їх діагностики та лікування під час вагітності. Так, за даними зарубіжної літератури, поширеність АЗ (алергічний риніт, алергічний кон’юнктивіт, алергічна бронхіальна астма, гостра кропив’янка, харчова, медикаментозна алергія, анафілаксія) серед вагітних коливається від 5 до 20%. Найчастіше АЗ виникають ще до розвитку вагітності, але можливе їх виникнення й під час вагітності. Вагітність накладає відбиток на їх клінічний перебіг та обумовлює специфічні підходи до діагностики й лікування.

Чітких критеріїв щодо перебігу та рекомендацій щодо лікування алергій у вагітних немає. Але симптоми алергії, безумовно, впливають на психоемоційний стан, що може негативно позначатися на вагітності. Фізіологічні зрушення в організмі вагітних, що впливають на перебіг АЗ, чисельні та інколи надають протилежний вплив на перебіг хронічних захворювань (пов’язані з гормональними та  імунологічними перебудовами). Ускладнюють лікування АЗ у вагітних фармакологічне навантаження: до 80% жінок приймають постійно різноманітні лікарські препарати (середньостатистична вагітна жінка приймає таблетки 4-х видів), у 40-45% є супутні захворювання внутрішніх органів.

На основі аналізу літературних джерел виділено наступні варіанти впливу вагітності на клінічний перебіг АЗ:

  • наявність вагітності не впливає на перебіг основного АЗ
  • на тлі вагітності спостерігається стійка ремісія АЗ
  • на тлі вагітності виникають більш часті загострення АЗ та їх перебіг обтяжується

За нашими даними: у вагітних жінок в структурі загальних проявів АЗ респіраторні алергози виявляються частіше, ніж в загальній популяції. Найчастіше вагітні жінки, за результатами тестування, виявляють сенсибілізацію до групи побутових алергенів та лікарських препаратів.

Матеріал підготувала: Каспрук Наталія Михайлівна

 

Корисно знати