• Українська
  • English
Біологічна цінність та безпечне використання солі

Біологічна цінність та безпечне використання солі

Серед різноманіття типів солей натрію хлорид закономірно є в центрі уваги як необхідна складова хімічного, харчового виробництва, кулінарії та одним із критеріїв збалансованого харчування. Рівень споживання пацієнтом натрію хлориду – основного компонента кухонної чи харчової солі, є важливим аспектом для лікарів, плани лікування яких неодмінно включають спеціальні дієти. Дотримання принципів дієтотерапії при певних серцево-судинних, гастроентерологічних, нефрологічних захворюваннях, запальних процесах, хвороб обміну тощо включає обмеження споживання солі. Безумовно, у багатьох клінічних ситуаціях надмірний вміст натрію корелює з несприятливими наслідками для здоров’я людини.

Насамперед саме з високосольовою дієтою пов’язують підвищення артеріального тиску із залученням у патогенез гормональних реакцій (ренін-ангіотензин-альдостерон), ендотеліальної дисфункції, збільшення серцевого викиду, об’єму позаклітинної рідини, змін вегетативної та центральної нервової системи. Отже, крім розвитку артеріальної гіпертензії, хронічне підвищення споживання солі негативно впливає на органи мішені: кровоносні судини, серце, нирки, мозок. З надлишком натрію пов’язують стимуляцію імунної системи, що передбачає зв’язок з аутоімунними захворюваннями, такими як вовчак, розсіяний склероз, алергічними станами.

Сьогодні значно підвищується ризик виникнення патологічних процесів, спричинених підвищеним споживанням солі з їжею. Натрію хлорид присутній в раціоні більшості розвинених країн. Водночас крім хліба і традиційних національних страв, сіль є неодмінним компонентом повсякденного харчування та популярних страв їжі на ходу. Різноманітний вибір і сучасна модифікація всіх варіантів швидкої їжі, на жаль, не відповідають вимогам і принципам здорового харчування. Ефект економії часу нівелюється тим, що звичка харчуватися напівфабрикатами, їжа поза домом, фастфуд серйозно позначаються на здоров’ї, і причиною негативних змін є натрій, особливо в комбінації з жирами та цукром. Натрій ароматизує, консервує їжу, міститься не тільки в солі, але й у харчовій соді, розпушувачі. Окремий аспект – натрій глутаміновокислий, смакова добавка Е621, відома як глутамат натрію. Завдяки глутамату натрію, який містить переважна кількість вироблених підприємствами харчової промисловості продуктів, економляться натуральні складники, підсилюється смак і апетит, виникає звикання. Вищевикладене є приводом для занепокоєння, оскільки сьогодні велика кількість людей різних національностей, вікових і соціальних категорій потенційно схильна до ризику проблем зі здоров’ям через занадто велику кількість іонів натрію в більшості харчових продуктах.

Слід зазначити, що низький вміст іонів натрію також несе небезпеку для організму й асоціюється з чисельним рядом захворювань чи з прийомом певних ліків. Такий електроліт як натрій визначає заряд клітинних мембран, кислотно-лужну і водно-сольову рівновагу, осмоляльність плазми крові – чіткої константи внутрішнього середовища організму. Зрозумілим є те, що міра і баланс іонів натрію є одним із ключових принципівраціонального, здорового харчування.

Зважаючи на актуальність проблеми гіпернатріємії, метою тижня всесвітньої обізнаності про солі, 8-14 березня 2021 року, є заохочення до науково обґрунтованих заходів щодо скорочення споживання солі населенням як важливої складової захисту здоров’я серцево-судинної системи. Цього року тиждень всесвітньої обізнаності пройде за темою «Більше смаку – менше солі!». Організований Action on Salt – групою, що базується в Лондонському університеті королеви Марії і займається проблемами впливу солі на здоров’я, захід висвітлить проблему «прихованої» солі» у багатьох сучасних продуктах.

Важко уявити, що кожний з нас, беручи до уваги руйнівні впливи на організм надлишку солі, щоденно рахуватиме грами солі. Водночас неодмінно слід прислуховуватись до рекомендацій щодо споживання дорослими 6 г солі (не більше 1 чайної ложки) чи 2,4 г натрію за добу, для дітей норма ще менше: від 1 до 3 років – 2 г на день, від 4 до 6 – 3 г; а від 7 до 10 років – 5 г, дотримування яких знизить захворюваність на серцево-судинну патологію і надасть інші, залежні від раціону солі в організмі, переваги здоров’ю.

Підготували: професор кафедри фармакології Н.Д. Філіпець

та доцент кафедри фармакології О.Г. Кметь.

Корисно знати