• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з менінгітом

Всесвітній день боротьби з менінгітом

5 жовтня щороку відзначається Всесвітній день боротьби з менінгітом, ініціатива, спрямована на підвищення усвідомлення про цю інфекційну хворобу, що стосується мільйонів людей у всьому світі. Цей день визначений як важливий момент для підкреслення ролі вчасної діагностики та наявності вакцин для її профілактики.

Всесвітній день боротьби з менінгітом був заснований у 2009 році спільнотою людей, що пережили цю хворобу, серед яких був Боб Вернер, співзасновник Фонду боротьби з менінгітом імені Беккі Вернер. З того часу ця ініціатива переросла в глобальний рух, який об’єднує медичних працівників, пацієнтів та їх родини, під патронатом Федерації організацій, що борються з менінгітом.

Менінгіт – це глобальна надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я, щороку реєструють до 2,5 мільйонів нових випадків. Ця хвороба особливо агресивна, швидко прогресуюча і може призвести до летального результату у 1 з 10 пацієнтів. Половина всіх смертей від менінгіту трапляється серед дітей до п’яти років. Крім того, менінгіт може призвести до серйозних інтелектуальних порушень та довічної інвалідності.

Глобальна дорожня карта Всесвітньої організації охорони здоров’я на 2030 рік є ключовою ініціативою, спрямованою на покращення профілактики, діагностики, лікування та підтримки хворих. Ця ініціатива може врятувати до 200 000 життів щороку та значно знизити рівень інвалідності, пов’язаний з менінгітом. Країни світу взяли на себе зобов’язання реалізувати цю дорожню карту та підтримати глобальні цілі.
Щороку у Всесвітньому дні боротьби з менінгітом беруть участь люди з понад 106 країн світу, які долучаються до кампанії, щоб поділитися своїми історіями, інформацією про симптоми та важливістю вакцинації. Ця ініціатива також заохочує до пожертв для наукових досліджень та підтримки тих, хто стикається з цією хворобою, підсилюючи світову свідомість про менінгіт.

Всесвітній день боротьби з менінгітом – це спільний крок до перемоги над цією хворобою. Він є силою, що об’єднує людей та організації з усього світу з метою побороти менінгіт і забезпечити безпечне та здорове майбутнє для всіх.

Матеріал підготував: асистент кафедри внутрішньої медицини Володимир Вівсянник

Корисно знати