• Українська
  • English
Клімат, яких змін нам чекати

Клімат, яких змін нам чекати

Щороку 8 грудня в усьому світі відзначають Всесвітній день клімату, основною метою є – звернення уваги людства до проблеми його зміни. Основною причиною зміни клімату екологи вважають саме зростання викидів парникових газів внаслідок активної діяльності людини.

Клімат нашої планети це складна система, балансова рівновага якої залежить від взаємодій між атмосферою планети, водами світового океану і людською діяльністю. Вплив якої за останні сто років суттєво зріс, що не може не викликати занепокоєння.

Внаслідок викидів парникових газів, забруднення вод світового океану, руйнування озонового шару спостерігається зростання середніх температур на планеті, що веде до змін клімату на всій земній кулі та призводить до виникнення надзвичайних ситуацій. Все частіше у світі спостерігаються природні катаклізми (повені, зсуви ґрунту, посухи та їх наслідки – пожежі), які впливають на саму людину та видове різноманіття планети. На основі аналізу впливу людської діяльності на формування клімату на планеті було зроблено прогноз щодо подальших кліматичних змін. Висновки науковців свідчать про те, що у разі подальшого зростання впливу людини на навколишнє середовище вже у найближчі 30 років на нас чекають незворотні зміни клімату.

Кожен людина має задуматись, який спадок вона залишить прийдешнім поколінням. Що чекатиме на них, у якому світі житимуть її діти та онуки. Потрібно пам’ятати, що лише спільними зусиллями та діями кожного окремого громадянина нашої планети, свідомим та бережним ставленням до навколишнього середовища його охороною вона забезпечить збереження клімату на Землі для майбутніх поколінь.

Корисно знати