• Українська
  • English
Секрети довголіття

Секрети довголіття

Багато хто, особливо зараз, задаються питанням, як зміцнити і зберегти своє здоров’я, для того, щоб прожити довге й щасливе життя?

Правильний спосіб життя ключ до збереження здоров’я. Тільки ми, і ніхто інший, можемо зробити своє життя повноцінним, його зберігши, або зруйнувати курінням, алкоголем та іншими шкідливими звичками.

Свіже повітря сприяє довголіттю. Багато людей працюють у закритому приміщенні, а на роботу і назад зазвичай їдуть на автомобілі. По можливості частіше влаштовуйте прогулянки або роботу на свіжому повітрі.

Харчування так само впливає на здоров’я і самопочуття людини. Наприклад, якщо людина хоче прожити довго і успішно, їй слід частіше відмовлятися від жирної, гострої й занадто солоної їжі. Раціональне харчування включає велику кількість морської риби (вона містить омега-3-поліненасичені жирні кислоти), кисломолочних продуктів (містять кальцій, фосфор, інші корисні речовини), овочів (шпинат, капуста, різні салати) вони багаті антиоксидантами, вітамінами, які видаляють вільні радикали з організму. Ще, особливо у зимово-весняний період, бажано вживати вітаміни.

Також, збереженню здоров’я сприяє фізична активність та загартовування. Всього 15-20 хвилин на день, які присвячені нескладній зарядці і процедурам для загартовування, роблять вас більш здоровими та збільшують тривалість життя. Кожна людина повинна підшукати фізичне навантаження для себе (з огляду на особливості організму) і найголовніше без фанатизму. Критерій пульс і, бажано, артеріальний тиск до фізичного навантаження й після. Фізичні навантаження впливають на наш організм за трьома напрямками.

По-перше поліпшують кровообіг, зміцнюють серце, судини, центральну нервову систему.

По-друге це м’який стрес, що не виснажує, а стимулює нервову систему, сприяє виробленню гормонів задоволення ендорфінів.

По-третє несуть відчуття бадьорості, здоров’я.

Повноцінний відпочинок – це важлива і природна потреба людини, яку не можна ігнорувати. Придумайте собі відпочинок до душі – можна сходити в театр, провести час в спілкуванні з друзями, почитати улюблену книгу, виїхати на деякий час на курорт або прогулятися в найближчому парку. Не забувайте про повноцінний сон тривалістю не менше 7 годин.

Безперечно, важливим принципом збереження здоров’я є вода: 6-8 склянок на день і будете почувати себе помітно краще.

Регулярно слід відвідувати лікаря для профілактичного огляду. Адже краще лікування будь-якого захворювання – це профілактика.

Важливо набути вміння не приймати неприємні події «близько до серця». Потрібно вчитися правильно виходити з стресових ситуацій, що виникають, філософськи мислити, жити у злагоді зі своєю совістю, ладнати з людьми.

Таким чином не викликає сумнівів теза: «Мистецтво продовжувати життя це мистецтво не скорочувати його». Важливо пам’ятати про це завжди й тоді ви проживете багато років!

Матеріал підготували доценти кафедри внутрішньої медицини,

клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Дудка І. В. та Дудка Т.В.

Корисно знати