• Українська
  • English
Що потрібно знати про опеньки

Що потрібно знати про опеньки

Осінь традиційно вважається періодом походів по гриби, адже на початку осені у лісах з’являються опеньки. Хрусткі та разом з тим ніжні, вони мають неперевершений смак. У світі їх часто недооцінюють, але у нас ці гриби люблять та щороку влаштовують на них справжнє полювання.

  • Опеньки класифікуються як гриби-паразити, оскільки часто ростуть на деревах, кущах і навіть трав’янистих рослинах, причому як на живих, так і вже трухлявих.  При цьому вони вважаються їстівними, тобто не потребують попереднього варіння – їх можна тушкувати, смажити або сушити одразу, тільки попередньо промивши.
  • Опеньки люблять дорослі ліси, де багато старих дерев, пеньків і сушняку, а також вологі та заболочені місця, наприклад яри або береги струмків. При цьому пік сезону опеньків припадає саме на вересень, коли легко можна знайти багато молодих грибів, які відрізняються чудовими смаковими характеристиками та ніжною м’якоттю. Спробувати щастя можна і в листопаді, але в такому випадку краще шукати вже великі опеньки і зрізати лише шляпки – ніжки будуть занадто грубими та непридатними у їжу.
  • Опеньки – особливо корисні гриби: у них містяться фосфор і кальцій, за кількістю рівноцінній рибі, а також вітаміни CPPB2B5 і мікроелементи мідьцинкмагнійзалізокалій. Вони володіють протипухлинними та антибактеріальними властивостями. У народній медицині опеньки часто використовуються як заспокійливий та знеболювальний засіб, а відвар застосовують при захворюваннях травної системи. Окрім того, споживання цих грибів у їжу позитивно впливає на роботу мозку і травного тракту.
  • Цікавий факт: опеньки вважаються найбільш важкими організмами на планеті Земля. У світі існує 2 найбільші грибниці – обидві зростають у США, у штатах Мічиган та Орегон. Одна з них займає площу 37 гектарів і важить втричі більше за синього кита, а термін її життя приблизно оцінюється у 2,5 тисячі років. Друга грибниця вражає ще більше та займає 880 гектарів.
  • Опеньки дуже люблять за корисні властивості та смакові якості у слов’янських країнах, у той час, як у Європі ставлення до них нейтральне або навіть негативне. Наприклад, у Франції, Німеччині, Швеції, Італії та Бельгії їх просто не помічають, надаючи перевагу більш цінним білим грибам. А в деяких країнах опеньки взагалі прирівнюють до неїстівних грибів.

 

Матеріал підготувала

Доцент кафедри патологічної фізіології Слободян К.В.

 

Корисно знати