Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
Що потрібно знати про швидкість обміну речовин

Що потрібно знати про швидкість обміну речовин

Повсюдно люди впевнені, що вага людини найбільш істотно залежить від її метаболізму. Вважається, що прискорений метаболізм – це добре – «їсти та не товстіти», а повільний прирікає своїх «володарів» на неможливість схуднення. Однак на ділі все йде трохи інакше.

Попри поширене переконання, прикрий «повільний» метаболізм, насправді – цілком нормальний процес. Це не означає, що у людей з прискореним обміном речовин організм «швидше підлягає зносу», хоча така думка теж широко побутує.

Звичайно, чим більш активно відбуваються обмінні процеси, тим більше в організмі виробляється вільних радикалів, що ушкоджують клітини. Однак в реаліях життя сучасної людини такі радикали куди активніше утворюються під впливом ультрафіолетового опромінення, тютюнового диму, нездорового харчування і нікудишньої екології. Разом з їжею в організм надходять і речовини-антиоксиданти: вітаміни Е, А, С, селен, антоціани, що нейтралізують шкідливий вплив.

Це означає, що в принципі не можна розглядати метаболізм як такий, що впливає на фактор здоров’я, тому що обмін речовин – це неодмінна частина стану живого організму, і у кожного він суто індивідуальний. Хоча протягом життя при різних станах організму він може змінюватися. Потреба в енергії залежить від статі, віку, будови тіла, особливостей гормональної регуляції та фізичної активності. Саме тому з роками обмін речовин може сповільнюватися.

Велика кількість прянощів і спецій в їжі традиційно використовується в багатьох культурах для кращого засвоєння важких для організму продуктів. Це пов’язано з тим, що прянощі дратують рецептори травного тракту, починаючи зі слинних залоз і закінчуючи виділенням необхідних ферментів органами шлунково-кишкового тракту. А засвоєння або незасвоєння речовин, що надходять з їжею, зрозуміло, позначається на загальному обміні речовин в організмі.

Варто розуміти, що використання великої кількості спецій не приведе до швидкого зниження ваги і може спровокувати загострення деяких захворювань, зокрема гастритів, холециститів і виразкової хвороби шлунка, і дванадцятипалої кишки.

Тому для конкретного організму гостра пряна їжа може бути, як благом, так і досить суттєвим фактором, що погіршує загальний стан.

Матеріал підготувала

Доцент кафедри патологічної фізіології Слободян К.В.

 

Корисно знати