• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з руховими розладами

Всесвітній день боротьби з руховими розладами

Сьогодні, 29 листопада 2022 року вперше у світі за ініціативи International Parkinson and Movement Disorder Society (Міжнародного товариства хвороби Паркінсона та рухових розладів) з метою підвищення обізнаності про одні з найскладніших захворювань в медицині проводиться Всесвітній день боротьби з руховими розладами.

Рухові розлади є одними з найскладніших захворювань для лікування, діагностики та розуміння. Також цим захворюванням приділяється недостатньо уваги в системі охорони здоров’я.

Основними проблемами Світове товариство рухових розладів визначає наступні:

  • Брак знань про те, що означають «рухові розлади»
  • Пацієнтів не надто швидко направляють до спеціалістів
  • Швидке зростання захворюваності свідчить про «пандемію хвороби Паркінсона»
  • У багатьох частинах світу ліки від рухових розладів все ще не є широко доступними

Підвищуючи обізнаність, є сподівання:

  • Полегшити для всіх нас у цій галузі ділитися інформацією про нашу важливу роботу, створивши базове розуміння по всьому світу
  • Надати пацієнтам можливість раніше звертатися за необхідною спеціалізованою допомогою
  • Надихати молодих спеціалістів у сфері охорони здоров’я на вирішення унікальних завдань спеціальності.

         Рухові розлади включають широкий спектр неврологічних станів, а розмаїття клінічних симптомів ускладнює діагностику та своєчасне призначення відповідної патогенетичної та симптоматичної терапії. Водночас накопичуються наукові дані щодо лікарських засобів, які дозволяють успішно корегувати прояви рухових розладів та поліпшувати якість життя пацієнтів.

         Довільний рух вимагає складної взаємодії кірково-спинномозкових (пірамідних) шляхів, базальних гангліїв і мозочка (центру координації рухів) для забезпечення плавного, цілеспрямованого руху без сторонніх м’язових скорочень. У результаті пошкодження рухової системи можуть виникати ненормальні та мимовільні рухи.

Рухові розлади діляться на гіпокінетичні (уповільнення рухів) та гіперкінетичні (надмірна рухливість). Класичним і найпоширенішим гіпокінетичним розладом є хвороба Паркінсона. До гіперкінетичних розладів відносяться тремор, міоклонія, дистонія, хорея, гемібалізм, атетоз, тики, стереотипії, акатизія та синдром неспокійних ніг. Атаксію (втрата рівноваги і координації), яка виникає при ураженні мозочка також відносять до рухових розладів.

Якщо у когось з ваших пацієнтів, рідних чи знайомих виникають будь-які мимовільні чи нав’язливі рухи, змінюється швидкість рухів, з’являється сповільнення, незрозуміла хиткість, порушується координація необхідно звернутися до невролога чи до спеціаліста з рухових розладів. В Чернівецькій області у 2012 році був створений кабінет екстрапірамідних захворювань, де можна отримати високоспеціалізовану допомогу.

Для покращення надання допомоги пацієнтам з руховими розладами, поширення знань серед лікарів-неврологів кафедрою нервових хвороб, психіатрії та медичної психології щорічно, починаючи з 2013 року, проводяться цикли тематичного удосконалення для лікарів.

 

 

Підготувала доцент кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології Оксана Яремчук

 

 

Корисно знати