• Українська
  • English
Свято закоханих

Свято закоханих

День святого Валентина – найромантичніше свято року, яке відзначається 14 лютого. Вважають, що саме цей святий опікується закоханими, допомагає їм щасливо прожити в парі, мирі і злагоді.           

Свято пов’язане зі зворушливою і сумною історією. У ІІІ ст. до н. е. римський імператор Клавдій заборонив одружуватись молодим людям. Він вважав, що шлюб утримує чоловіків удома, а їх призначення – бути хорошими солдатами і битися за Рим.

Але знайшлася людина, яка, попри жорстоку заборону, потай освячувала союзи закоханих. Молодого християнського священника звали Валентин.  Виявивши ці “антидержавні” одруження, імператор повелів відправити порушника до в’язниці, а потім стратити.

Там Валентин закохався у сліпу дочку тюремника.  Сталося диво: Валентин повернув їй зір і вона покохала його. Перед стратою, в ніч з 13-14 лютого Валентин надіслав коханій свого останнього листа, підписаного словами “Твій Валентин”. Дівчина прочитала його 14 лютого, коли коханого вже не було в живих.

У 469 р. священника зарахували до сану святих. Валентин є єдиним святим,  який є покровителем закоханих пар.

Вже наприкінці ХІІІ ст. набуло популярності надсилати романтичні послання коханій людині. Найдавніша “валентинка” зберігається у Британському музеї в Лондоні. Ця листівка підписана герцогом Орлеанським Чарльзом 1415 року. Він був ув’язнений і таємно відправив  послання-кохання  своїй дружині.

В наш час 14 лютого закохані люди також надсилають один одному “валентинки”  – записочки, в яких пишуть тільки добрі слова, сердечні вітання і найкращі побажання. Це прекрасна можливість  освідчитися в коханні, повідати про свої почуття. Такі листівки можна подарувати і не тільки коханим, а й мамі, подрузі, колезі по роботі і т.д.

Факти про те, як святкують цей день в інших країнах:

Цікавий звичай існує в Канаді. Якщо вірити розповідям, 14 лютого жінка може зробити пропозицію своєму коханому. Якщо ж він відмовиться від такого “подарунку”, то може отримати штраф або й до в’язниці потрапити. Тому, цього дня деякі чоловіки тікають світ за очі, аби навіть не потрапляти жінкам на очі.

У Британії заведено дарувати жінкам червоні троянди (втім, мабуть, не тільки в Британії). Цікаво, що у відповідь ви можете отримати яблуко як символ кохання і краси.

В Японії День святого Валентина нерозривно пов’язаний з шоколадом і традицією “гірі чоко” (giri choco). Японки масово дарують шоколад своїм друзям і начальникам чоловічої статі. У цей день і напередодні реалізується більш ніж половина всіх цукерок, що продаються в Японії щорічно. А через місяць в Білий день, 14 березня, чоловіки даруватимуть своїм коханим ювелірні вироби, білизну і… шоколад!

Францію не дарма називають “країною кохання”. Тут заведено дарувати на День Валентина дорогоцінні прикраси або біжутерію, лотерейні квитки та романтичні подорожі на двох.

Мешканці Данії  надсилають один одному засушені квіти, при цьому ти отримуєш ту квітку, з якою асоціюєшся у коханого.

Голландці, так само як і канадці, дотримуються того принципу, що 14 лютого жінка може сама зробити пропозицію чоловіку. Однак якщо він відмовиться, то зобов’язаний подарувати їй шовкове плаття.

На Філіппінах в цей день проводяться масові весілля, в яких беруть участь сотні пар, в тому числі ті, хто не може дозволити собі витрати на весілля. Цi події часто спонсоруються урядом.

В Італії 14 лютого вважають “солодким днем”, адже головним подарунком є саме солодощі. Дуже популярним варіантом є горіхи, вкриті шоколадом. В кожній такій цукерочці можна знайти маленьку записку з висловами про кохання кількома мовами. При цьому дарують їх виключно коханим.

Ямайка славиться гучними гуляннями, присвяченими Дню святого Валентина. Наприклад, на одному з мiсцевих курортів в цей день було організовано кілька “голих весіль”, участь в яких брали в основному нудисти.

Оскільки святo набуло популярності i в Українi, тo традицiя дарувати щoсь в цей день такoж стала oбoв’язкoвoю. Подарунки мoжуть бути на будь-який бюджет, це i кoштoвнi пoдарунки, i oригiнальнi – зрoбленi власнoруч.

Загалом традиції у всіх країнах, які відзначають День святого Валентина, мало чим відрізняються одне від одного. Є хіба що свої маленькі особливості.

Головне пам’ятати, що мета цього дня – увага та піклування про рідних і коханих людей.

 

                            Матеріал підготувала бібліотекар І кат. Світлана Тулевська

 

 

Корисно знати