• Українська
  • English
Вегани: які бувають, що їдять
Вегани: які бувають, що їдять

Вегани: які бувають, що їдять

В 1944 році Дональдом Вотсоном введений термін «веган», що характеризує людей, які утримуються від використання та вживання в їжу продуктів тваринного походження, тобто немолочних вегетаріанців.

Також ним було засновано Британське товариство веганів. Наближеними до вегетаріанства є дієти й життєві філософії: пескетаріанство, поллотаріанство, флексітаріанство, фріганізм, фрукторіанство, лакто-ово-вегетаріанство.

Якщо ви плануєте перейти на рослинну дієту, вам потрібно запастися наступними продуктами: петрушка і капуста, салат, рукола, а також тими, які рідше використовуються в раціоні харчування: сушений інжир або боби едамаме.

Ті, хто обирає вегетаріанство, часто хвилюються з приводу того, чи достатньо в їх раціоні білка для нормального функціонування організму. В різних продуктових мережах великий вибір продуктів, які містять білок, наприклад, протеїнові батончики, горіхи та насіння. Можна скласти білкове меню, поєднуючи нут і сочевицю, коричневий рис з бобовими. На даний час ви зможете приготувати пасту з сочевиці. Одним із джерел білка є бобові всіх видів та соєві продукти. Різновидів даних продуктів багато. Організм людини потребує вітамін B12, вміст якого тільки в продуктах тваринного походження. Тому вкрай важливо свій раціон планувати.

Чи присутні в меню вегана такі ласощі, як торти й пироги?

Для приготування потрібні наступні продукти: масло, шоколад, яйця, молоко, борошно, цукор. Всі ці звичні інгредієнти для приготування пирогів є веганськими, окрім яєць. Замінниками яєць, які легко приготувати в домашніх умовах, є: яблучне пюре, насіння льону, банани, або насіння чіа. А також веганів-початківців турбує питання щодо введення в раціон меду. Відповідь однозначна – ні. Для веганів мед – це продукт одержаний в результаті експлуатації маленьких працівниць-бджіл, також заборона поширюється на всі інші продукти бджільництва.

Згідно з даними недавніх досліджень, які порівнюють здоров’я вегетаріанців і веганів зі здоров’ям м’ясоїдів, перші мають більш міцне здоров’я. Дослідники дійшли висновку, що у веганів менший ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань. При цьому рослинне харчування не означає, що ви неодмінно проживете довше.

В науковому світі існує думка, що деякі веганські дієти є особливо корисними, наприклад, сира веганська дієта і чиста веганська дієта. Та варто знати, що не вся їжа, яка підходить для веганів, є здорова та корисна. Тому раціон харчування дійсно залежить від уподобань людини.

Інформацію підготував: доцент кафедри медичної біології та генетики, к.мед.н. Вепрюк Ю.М.

Корисно знати