• Українська
  • English
Знайдено спосіб врятувати тисячі життів: вчені виявили бактерії, що викликають рак

Знайдено спосіб врятувати тисячі життів: вчені виявили бактерії, що викликають рак

Учені виявили бактерії, пов’язані з агресивним раком простати. Це проголошено потенційною революцією у профілактиці та лікуванні самої смертельної форми захворювання.

Дослідники під керівництвом Університету Східної Англії провели складні генетичні аналізи сечі та тканини передміхурової залози більш ніж 600 чоловіків з раком передміхурової залози та без нього та виявили п’ять видів бактерій, пов’язаних із швидким прогресуванням захворювання.

Дослідження не доводить, що бактерії викликають або посилюють рак передміхурової залози, але якщо робота, яка зараз ведеться, підтвердить їх роль, дослідники зможуть розробити тести для виявлення чоловіків, які наражаються на найбільший ризик, і, можливо, знайти антибіотики, щоб рак не забирав тисячі життів щороку.

Це захоплююче відкриття може зробити справжню революцію в лікуванні чоловіків. Учені за допомогою генетичних досліджень виявили п’ять видів бактерій (три нові для науки), які пов’язані з прогресуючим раком простати. У чоловіків, в яких у сечі, передміхуровій залозі або пухлинній тканині було виявлено один або кілька видів, у 2,6 раза частіше спостерігали прогресування раку на ранній стадії до пізньої стадії, ніж у чоловіків, які цього не мали.

Передбачається, що вказані  бактерії беруть участь у захворюванні на рак простати так як і Helicobacter pylori підвищують ризик раку шлунка.

Коли буде кінцево доведено, що рак передміхурової залози викликається певним видом бактерій, буде розроблено антибіотик для їх знищення, і це, у свою чергу, буде запобігати прогресуванню захворювання. Слід зауважити, що це не так просто, як здається. Річ у тому, що антибіотики не дуже добре потрапляють у простату, і потрібно буде підібрати антибіотик, який вбиває лише певні бактерії.

Підготував завідувач кафедри мікробіології та вірусології,

професор Святослав Дейнека

Корисно знати