• Українська
  • English
Вишиваємо перемогу! Кожен на своєму місці!

Вишиваємо перемогу! Кожен на своєму місці!

Українська вишиванкаце сила поколінь,

константа минулого,

теперішнього та майбутнього.

Леся Воронюк

Щороку в середині травня (третій четвер) українці відзначають День вишиванки – день національного оберега, у якому закарбовані життєва мудрість наших предків і світосприйняття народу. Таке свято єднає й гуртує нас, українців, незалежно від країни проживання, віросповідання чи політичних поглядів; свято, що репрезентує нашу україноцентричність.

До Міжнародного дня вишиванки на кафедрі суспільних наук та українознавства зорганізовано (Алла Ткач – доцент закладу вищої освіти) й проведено (учасники – студенти 1 курсу 8 групи медичного факультету №1, спеціальність «Медицина») круглий стіл на тему: «ВИШИВАЄМО ПЕРЕМОГУ!»

Робоча зустріч розпочалася хвилиною мовчання для вшанування світлої пам’яті Героїв, які загинули в російсько-українській війні, та словами вдячності кожному захиснику за можливість бути незалежними й вільними.

Модератор заходу Алла ТКАЧ відзначила важливість такого свята нині – у період жорстокої боротьби з російським агресором, розповіла про символізм вишиванки в історії України. Наголосила, що у вітчизняній культурі саме Тарас Шевченко  утвердив значущість народного одягу як важливого символу національної самосвідомості;  згадала й про інших  представників  української еліти (Леся Українка, Іван Франко, Юрій Федькович, Микола Лисенко), для яких вишита сорочка була не лише традиційним одягом, а й національною святинею, ДНК родоводу, яскравим атрибутом у дипломатичній, культурно-історичній та громадсько-суспільній діяльності.

Студенти-першокурсники підготували й апробували інформативно-пізнавальні доповіді на теми: «Історія та сакральний зміст української вишиванки: від сивої давнини до нинішніх воєнних реалій», «Про історію виникнення свята», «Етимологічний аналіз лексеми «вишиванка»» (Кирюк Таїсія, Тутунару Аліна, Ящун Ольга). Колорит  і зміст візерунків, дизайн сорочок у різних регіонах України цікаво й захоплююче представили Григорова Єлизавета і Полюк Тетяна (презентаційні матеріали). Амаріца Аліна запропонувала колегам-одногрупникам взяти участь у мінівікторині «У вишиванці – таїна століть». Кузьмічова Ірина розповіла про нову локацію у центрі Чернівців – оновлений сквер Дня вишиванки (Кафедральна вулиця, 2), у якому встановлені авторські ліхтарі зі взорами вишиванок. На них є QR-коди, за якими можна прочитати про вишивку кожного регіону нашої країни.

Насамкінець було прочитано поезію сучасного письменника Богдана Томенчука – щемливу до болю, гірку, але правдиву (бо про українське сьогодення…), з глибоким змістом:

 

Згорбився місяця пів силует,

Всілися круки на браму.

Вишийте, мамо, бронежилет.

Чорним по чорному, мамо.

Білим по білому, мамо, сніги

Під закривавленим сонцем,

Де перестріли нас вороги

з ангелом-охоронцем.

Нас було двоє … Неміряно їх,

А в патронташі – ні грама.

Ангела я захистити устиг,

Ангел не встиг мене, мамо …

Птаха – розпластаний ваш силует.

Сину … Дитино … Синочку …

Вишийте, мамо, бронежилет,

Ніби празнечну сорочку …

 

Отже, вишиванка – уособлення українця й України! Це живодайна нитка, що єднає покоління й не має права обірватися!

Сьогодні вишита сорочка – це оберігати, вірити, чекати! Це створювати і будувати!

Дорогі студенти, вишиваймо Перемогу! Кожен на своєму місці. Щодня! Великими та малими кроками. З вірою, надією, любов’ю!

 

 

 Інформацію підготувала

Алла ТКАЧ – доцент закладу вищої освіти

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати