• Українська
  • English
1 березня – Всесвітній день імунітету.

1 березня – Всесвітній день імунітету.

Цей день привертає увагу до ролі імунної системи в нашому організмі та сприяє збільшенню уваги до профілактики та підвищенню імунітету.

Що таке імунітет? Імунітет – це складна система захисту організму від різних хвороб, інфекцій та вірусів.

Здоровий імунітет – це гарантія того, що організм буде здатний боротися зі всіма вірусами та інфекціями, які можуть нам загрожувати.

Цікаві факти про імунітет:
Імунітет розвивається упродовж усього життя людини, він може покращуватися або погіршуватися в залежності від зовнішніх умов та способу життя.
Вагітні жінки мають дещо підвищений імунітет, щоб захистити своє немовля від інфекцій.
Деякі продукти, такі як часник, імбир, шпинат, грейпфрут та інші, можуть підвищувати імунітет, забезпечуючи організм корисними речовинами.
Імунітет пов’язаний зі здатністю нашої імунної системи до запам’ятовування попередньої інфекції та боротьби з нею в майбутньому. Цей феномен називається імунною пам’яттю.
Імунітет може впливати на нашу психічну стійкість. Недавні дослідження показали, що люди зі слабким імунітетом можуть бути більш схильними до депресії та тривожності.

Художні твори, які висвітлюють питання імунної системи, можуть допомогти зрозуміти складні процеси, що відбуваються в організмі.

Ось декілька з них:

  • У фільмі “Інтерстеллар” науковці вивчають планету, на якій розвивається новий вид хвороби, який наскрізь проходить крізь організми.
  • “The Immortal Life of Henrietta Lacks” (книга, написана Ребеккою Склоот) – це історія про жінку, чиї клітини були взяті без її дозволу та використані для наукових досліджень. Ці клітини, відомі як клітини Хенріетти Лакс, досі використовуються у багатьох наукових дослідженнях, в тому числі і для вивчення імунітету.
  • “Contagion” (фільм, режисер Стівен Содерберг) – фільм розповідає про поширення смертельного вірусу по всьому світу і спроби науковців та лікарів знайти ліки та вакцини для його подолання. Фільм звертає увагу на важливість здорового імунітету в боротьбі з хворобами.
  • “The Andromeda Strain” (книга, написана Майклом Крайтоном, а також є однойменний фільм та телесеріал) – це науково-фантастичний роман про виключну ситуацію, коли в США виникає загроза поширення смертельного вірусу, який вбиває людей за декілька хвилин. Головні герої книги та фільму намагаються знайти вакцину проти вірусу.
  • “The Hot Zone” (книга, написана Річардом Престоном, також є однойменний телевізійний серіал) – історію про вивчення вірусу Ебола в Центрі з контролю та профілактики захворювань в США. Автор детально описує симптоми захворювання та небезпечність вірусу, а також те, як науковці намагаються подолати його.

Корисно знати