• Українська
  • English
Міцний імунітет – щит проти інфекції
Міцний імунітет – щит проти інфекції

Міцний імунітет – щит проти інфекції

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ. Імунітет – це справжній дар природи, адже він являє собою захист від усіх чужорідних речовин, в першу чергу, величезного арсеналу інфекційних збудників, що підстерігають людину на кожному кроці її життя.

Імунітет можна порівняти з армією чи службою безпеки, де є свої “стражі” – клітини, що знаходяться в ділянках вхідних воріт інфекції (в шкірі, слизових оболонках, дихальній, травній, сечостатевій системах організму); “інформатори” – клітини та речовини, що сповіщають про небезпеку іншим, вже більш спеціалізованим клітинам; клітини – “помічники”, що допомагають в боротьбі з інфекційним ворогом; клітини – “слідчі”, що детально вивчають інфекцію – “злочинця”, фактори – “судді”, що вирішують долю інфекційного агента, підключаючи безпосередніх виконавців “вироку” у вигляді клітин “вбивць” чи спеціальних білків – антитіл. А завершується це імунне дійство очищенням організму від хвороботворного чинника та запам’ятовуванням інформації про нього (для більшості інфекцій – на все життя) та утворенням спеціальних клітин пам’яті. Таким чином, імунітет – це високоорганізована система захисту організму від вторгнення генетично чужорідних речовин та підтримки постійності внутрішнього середовища. Таким імунітет ми отримуємо від природи, але  він теж, як і інші системи організму людини, чутливий до шкідливих факторів навколишнього середовища, поганих звичок, неправильного харчування, стресів, тощо. Тим паче, що для підтримки функціонування імунного захисту використовуються величезні ресурси поживних речовин та енергії.

У разі збою в системі імунітету, найчастіше починають розвиватися хвороби, які пов’язані з формуванням інфекційних захворювань

У разі збою в системі імунітету, найчастіше починають розвиватися хвороби, які пов’язані з формуванням інфекційних захворювань, що мають схильність до частої повторюваності, генералізації, ускладнень, тощо. Часто, при ослабленому імунітеті, проявляються такі хвороби, збудники яких в нормі присутні в організмі, але “сплять” під дією імунних факторів, наприклад, герпетична інфекція або з’являється “синдром хронічної втоми”, що при відсутності лікування, може трансформуватися в серйозну хворобу.

Найважчим прикладом ослаблення імунітету є, всім відомий, синдром набутого імунодефіциту (СНІД), викликаний вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), коли в людини, одна за одною, починають з’являтися різноманітні інфекційні хвороби – вірусні, грибкові, бактеріальні, протозойні, глистні інвазії, що, врешті-решт, призводить до загибелі. Окрім інфекційних захворювань, для людей зі слабким імунітетом притаманні алергійні, автоімунні та онкологічні хвороби.

Найважчим прикладом ослаблення імунітету є, всім відомий, синдром набутого імунодефіциту (СНІД)

Тому для захисту організму від хвороб та підтримки імунітету дуже важливо вести правильний спосіб життя, берегти себе від стресів, раціонально харчуватися, вчасно звертатися до лікаря при перших ознаках хвороби.

Матеріал підготувала: Галина Коваль, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

Корисно знати