• Українська
  • English
Пародонтоз: особливості догляду за ротовою порожниною
Пародонтоз: особливості догляду за ротовою порожниною

Пародонтоз: особливості догляду за ротовою порожниною

Причини виникнення пародонтозу точно не встановлені. Вчені вважають, що важливу роль відіграє спадковість. Також часто причинами є системні захворювання, цукровий діабет та порушення з боку залоз внутрішньої секреції.

Захворювання розвивається повільно і практично безсимптомно. При цьому відбувається руйнування пародонту без будь-яких больових та інших виражених відчуттів. Як правило, хворі не поспішають звернутися за допомогою до лікаря, чим посилюють проблему.

Для пародонтозу характерною є добра фіксація зубів, незначна кількість зубних відкладень, оголення шийок зубів без ясенних кишень та виділення гною, підвищена чутливість зубів (гіперестезія). У 90 % хворих наявні клиновидні дефекти та скарги на свербіж у яснах. Рухомість зубів збільшується тільки при важкій стадії пародонтозу, коли оголення кореня становить ? його довжини і більше.

Поширеною помилкою серед населення є використання терміну «пародонтоз» замість терміну «пародонтит». Насправді пародонтоз зустрічається відносно рідко і не є запальним захворюванням.

Стоматологам добре відомий такий клінічний синдром: чим більше запущена хвороба ротової порожнини, тим частіше відзначаються порушення функції шлунка і кишечнику. Пародонтоз призводити до поганого пережовування їжі, створюючи умови для розвитку захворювань органів травної системи.

Гігієна порожнини рота

Раціональна гігієна порожнини рота має важливе значення у профілактиці захворювань пародонта. Вона підвищує та закріплює ефективність лікування, запобігає загостренню основного захворювання та виникненню різних ускладнень. А тому індивідуальна профілактика і, зокрема, гігієна порожнини рота має відчутні переваги перед іншими методами профілактики. Вона є одним із дуже простих, масових, загальнодоступних та ефективних методів запобігання захворюванню зубів і тканин пародонта.

Переконливим підтвердженням ефективності індивідуальних засобів профілактики є зіставлення та оцінювання стану порожнини рота в осіб, які дотримуються рекомендацій стоматолога, і осіб, які нехтують раціональною гігієною порожнини рота.

Професійну гігієну проводить лікар-стоматолог

Вона полягає у професійному видаленні зубних відкладень, зубного нальоту, поліруванні шийок та оголених поверхонь зубів, полірування пломб, ремінералізуючій терапії. Гігієнічний догляд за порожниною рота повинен бути суворо індивідуальним, крім того, він не замінює, а лише доповнює лікувальні маніпуляції лікаря-стоматолога.

Індивідуальна гігієна порожнини рота має на меті регулярне та ретельне видалення залишків їжі та зубного нальоту з усіх поверхонь зубів за допомогою індивідуальних засобів гігієни (зубна щітка, паста, зубні нитки (дентальні флоси), йоршики, іригатори, ополіскувачі тощо.). Більшість стоматологів сходяться на думці, що найкраще видаляє зубний наліт і залишки їжі щітка із м’якою щетиною. Перевагу також надають щіткам з невеликими голівками, оскільки з їхньою допомогою легше добратися до всіх ділянок ротової порожнини, включаючи важкодоступні ділянки. Перед використанням нову зубну щітку миють з милом, обдають окропом, до та після застосування промивають водою і зберігають сухою або намиленою у стаканчику щетиною догори. Рекомендують через кожні 3-4 місяці змінювати щітку, оскільки за цей час щетина втрачає свою пружність, зношується і щітка втрачає очищувальні властивості. Процедуру чищення зубів потрібно розпочинати і закінчувати полосканням ротової порожнини водою і промиванням зубної щітки. Чистити зуби не менше 2 разів на день: увечері перед сном і вранці перед сніданком, а також протягом дня після кожного прийому їжі.

При пародонтозі слід використовувати лікувально-профілактичні зубні пасти, які мають лікувальні та профілактичні властивості, до їх складу входять біологічно активні добавки. Зазвичай вони містять антибактеріальні та протизапальні препарати, вітаміни тощо.

Також для ефективного очищення контактних поверхонь зубів використовують зубні нитки та міжзубні йоршики. Для полоскання порожнини рота рекомендують відвари лікарських трав (залежно від форми і перебігу пародонтозу).

Отже, при ретельному та регулярному обстеженні у лікаря-стоматолога, контролі над станом ясен та при відмінній гігієні порожнини рота частота захворювань пародонту, зокрема пародонтозу, зменшується. А при вже наявному захворюванні вдається призупинити процес.

Матеріал підготувала: асистент кафедри терапевтичної стоматології Остафійчук Маріанна Олександрівна

Корисно знати