• Українська
  • English
Правильне харчування – запорука здоров’я дітей
Правильне харчування – запорука здоров’я дітей

Правильне харчування – запорука здоров’я дітей

Ріст і розвиток організму дитини неможливий без забезпечення повноцінного харчування.

Воно є обов’язковою умовою життя для всіх живих організмів. Впродовж дня дитина витрачає значну кількість механічної і теплової енергії. Тому, правильне харчування – найважливіший фактор нормального розвитку і зростання підростаючого організму, так як у нього витрата енергії набагато більша, ніж у дорослого, що пов’язано з більш посиленим обміном речовин та великою рухливістю.

Від правильного харчування залежить нормальне функціонування органів і систем організму, опірність його до різних несприятливих факторів.

У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода.

Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже, це основний будівельний матеріал для організму. У разі його дефіциту виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру. Телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у кровотворенні. Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа, бобові.

Жири – також досить важливі для дитячого організму. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку,  рибі, нерафінованій олії. Ці жири знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони є джерелом енергії, сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття насиченості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор). Але вуглеводи дуже калорійні, їх надлишок у раціоні дітей може привести до збільшення маси тіла.

Раціон дитини не обходиться без клітковини, оскільки вона підсилює моторику кишківника, нормалізує процеси травлення.

У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні речовини. Організм дитини шкільного віку потребує 1,0 – 1,5 л рідини. Корисно випивати склянку – півтори джерельної води.

Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б трохи сирих овочів і фруктів.

Найпоширенішими з вітамінів є:

– Вітамін А сприяє росту, потрібний для нормального зору. Його багато у моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі.

– Вітаміни групи В необхідні для розумової і фізичної праці. Містяться вони у житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі.

– Вітамін С запобігає застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту. Багато його в капусті, картоплі, помідорах, цибулі, шипшині, часнику, лимонах, чорній смородині.

– Вітамін D зміцнює кістки, запобігає розвитку рахіту. Міститься в молоці, печінці, житньому хлібі, яйцях, риб’ячому жирі.

Організм дитини, особливо в період інтенсивного росту, дуже чутливий до дефіциту вітамінів. При їх недостатності розвиваються гіповітамінози,погіршується самопочуття, знижується опірність організму до інфекцій. Такі стани частіше спостерігаються взимку та навесні, що пов’язано з особливостями харчування у ці періоди. Адже тоді менше вживається свіжих овочів та фруктів та й вміст вітамінів у цих продуктах є меншим, ніж влітку та восени. Тому, в цей період харчування дитини повинно бути більш збалансованим.

Для того, щоб харчування було «правильним», а дитина росла здоровою, потрібно  дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.

Матеріал підготували: зав. кафедрою педіатрії, неонатології та перинатальної медицини, д.мед.н., проф. Ю.М. Нечитайло, к.мед.н., асистент кафедри Т.М. Міхєєва

Корисно знати