• Українська
  • English
Користь сміху для здоров’я
Користь сміху для здоров’я

Користь сміху для здоров’я

СМІЙТЕСЯ НА ЗДОРОВ’Я. Науковці встановили: сміх є кращими ліками від усіх хвороб, зміцнює здоров’я і сприяє найшвидшому одужанню.

Сміх заспокоює. При виникненні позитивних емоцій організм виробляє ендорфіни (“гормони щастя”), які мають заспокійливу дію.

Краса без косметики. Сміх тонізуються м’язи обличчя, покращується кровообіг, з’являється природний рум’янець.

Зміцнює імунітет. Організм краще протистоїть бактеріям, вірусам і навіть онкозахворюванням. Доведено, чим веселіша людина, тим міцніша її імунна система. Сміх збільшує кількість лімфоцитів, здатних виявляти інфекцію, тому почуття гумору і позитивний погляд на життя рятують не лише від депресій та ангін, але й від розладів імунної системи. Частіше посміхайтеся, обнімайтеся, цілуйтеся – тактильні відчуття звільняють людину від негативу. Коли людина часто посміхається, то оздоровлюється серце, нормалізується кров’яний тиск, зменшується ризик серцевих захворювань.

Знеболювальний ефект. Ендорфін є природним знеболювальним засобом, а сміх відволікає увагу від неприємних почуттів.

Лікує органи дихання. Завдяки активній діяльності легень кисень насичує кров, прочищаються дихальні шляхи.

Сміх перемагає стрес. В організмі меншає “стресових гормонів” – адреналіну та кортизону, що допомагає позбутися фізичного та емоційного напруження.

Зрештою сміх підтримує належну форму, адже активізується робота внутрішніх органів, укріплюються м’язи живота і спини. За 10 хвилин сміху в організмі спалюється 80 калорій.

Сміх убиває старість. Учені підрахували: якщо людина впродовж дня сміється не менше як 17 хвилин, то вона продовжує своє життя.

Матеріал підготував: Петро Ляшук, доцент

Корисно знати