• Українська
  • English
Що обираєш: красу чи куріння?
Що обираєш: красу чи куріння?

Що обираєш: красу чи куріння?

«Палити шкідливо» – в наш час ця фраза стала крилатою. Практично жоден з числа курців навіть не усвідомлює, її серйозність.

Найбільш небезпечним і плачевним в наш час стало те, що контингент курців молодшає з кожним роком, з швидкістю яка постійно збільшується.

За даними одного із статистичних центрів, курців в Україні порівняно з 2000 роком, збільшилось більш ніж на 25 відсотків, ця цифра неабияка велика, враховуючи чисельність і середню тривалість життя українців. Звичайно, куріння вносить і свою лепту в скорочення цифри довголіття середньостатистичного українця.

Дивні ми все-таки істоти – люди, особливо, жінки! Ми готові, щоб виглядати привабливіше, купувати дорогі косметичні засоби, робити хворобливі процедури, лягати під ніж хірурга, ковтати сумнівні таблетки, а ось розлучитися з деякими звичками, що згубно впливають на стан шкіри, волосся, часто не хочемо. Заявляємо – краса вимагає жертв, і жертвуємо буквально всім, але не цими звичками.

З усіх шкідливих звичок, до яких можна віднести – багатогодинне сидіння за комп’ютером, заїдання стресів солодощами, зловживання кавою і міцним чаєм (більше 3-5 чашок на день), найфатальніша для здоров’я і зовнішнього вигляду – куріння.

Нікотин і шкіра

Нікотин небезпечний вже тим, що зменшує кількість вітаміну А в організмі. Адже саме цей «вітамін краси» бере участь у процесі відновлення і оновлення всіх клітин організму. Таким чином, нікотин безпосередньо впливає на здатність шкіри особи до регенерації, руйнує колаген і еластичний шар шкіри, викликає появу передчасних зморшок, гірше гояться ранки і шрами на шкірі.

Сюди можна додати зниження доставки кисню, порушення обмінних процесів. Отруйний тютюновий дим не тільки отруює організм зсередини – кіптява, смоли, фарбувальні речовини осідають на поверхні шкіри. Токсичні речовини, що містяться в сигаретах, викликають на шкірі обличчя цілий ряд змін, видимих навіть неозброєним оком, змінюється структура і колір шкіри. Під дією токсинів звужуються кровоносні судини, особливо страждають капіляри, розташовані у верхніх шарах шкіри. У крові збільшується кількість окису вуглецю і зменшується вміст кисню. Сумний підсумок – передчасні зморшки, суха шкіра, жовтуватий відтінок білків очей.

Обличчя курця

Термін «обличчя курця» ввів в обіг доктор Дуглас Модел в своїй статті, опублікованій в науковому журналі British Medical Journal у 1985 р.

Він назвав такі типові симптоми «особи курця»:

обвисла, що втратила еластичність шкіра,

глибокі носогубні складки, сітка зморшок навколо очей («гусячі лапки»),

запалі щоки з різкими вилицями і глибокими вертикальними зморшками.

Змінюється і голос, він втрачає дзвінкість, набуває знижений тембр, хриплість. Страждають волосся, нігті, зуби.

Але й це не все – у жінок, що палять знижується утворення гормонів естрогенів, що призводить до передчасної старості, зниження сексуальної жіночої привабливості, порушення менструального циклу.

Також, куріння має вплив на психічне здоров’я особистості.

Ведучими психологами доведено – куріння являється справою невпевнених в собі людей. В першу чергу це люди, які мають низку комплексів в тому числі і комплекс неповноцінності і не відповідності стандартам нормальної соціально реалізованої людини. Це люди які занадто близько до серця сприймають недоліки своєї зовнішності, розумової діяльності, недостатньої самореалізації в близькому оточуючому колі (друзів, батьків, однокласників, колег). Куріння їм необхідне для деякої самореалізації, для підняття, на їх думку, свого авторитета в очах оточуючих.

На жаль, так склалося в нашому суспільстві – куріння стало тим забороненим плодом, скуштувавши який, незважаючи на страх перед покаранням, можна довести свою сміливість, таким чином піднявши власну самооцінку, звести до мінімуму можливі власні недоліки.

Часті побутові суперечки через куріння у молодих сімейних пар, а саме через куріння кимось одним, або курінням вагітних матерів нерідко закінчується сварками, а в результаті маємо неповноцінний шлюб, і кількість в статистиці розлучень.

Особливо високий рівень невпевненості розвивається у курців які не раз пробували кинути, але нічого з цього не вийшло. Вони впевнюються у власній залежності і безсилі перед цигарками таким чином куріння призводить не тільки до жахливих і часто невиправних наслідків красі, здоров’ю фізичному, але і психічному.

В Україні палити не модно! Українська молодь проти вживання будь-яких наркотичних засобів, і відстоює право на здоровий спосіб життя! Будь одним із нас…

Матеріал підготували: доцент кафедри дерматовенерології Гаєвська Марина та лікар-інтерн Добинда Людмила

Корисно знати