• Українська
  • English
Вплив тютюнопаління на здоров’я
Вплив тютюнопаління на здоров’я

Вплив тютюнопаління на здоров’я

БЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВ’Я. Паління тютюну має 500-річну icтopiю. Відкриття Христофором Колумбом в 1492 році Америки пов’язано з відкриттям європейцями багатьох нових для них рослин, серед яких був i тютюн. Незважаючи на заборону великого мореплавця, дехто з його моряків таємно привезли листя та насіння тютюну в Європу. Особливо популярним тютюн став в XVII – XVIII століттях.

Що таке тютюн?

Тютюн – це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють i використовують для паління. До складу листків тютюну входять такі речовини як нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли i ефірні олії.

“Крапля нікотину вбиває коня!”

Ми часто не задумуємося над змістом цих слів. Але ж таки справді вбиває. Велика гарна тварина падає від краплини страшної отрути. Дуже чутливі до нікотину птахи, ссавці, а також риби i земноводні. Наприклад, якщо змочити кінчик скляної палочки нікотином i доторкнутися нею до дзьоба горобця, то він загине. Також краплина нікотину призводить до загибелі риб в акваріумі.

Hiкотин – безбарвна в’язка рідина неприємного запаху, гірка на смак, добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

Смертельна доза нікотину для людини – 50-70 мг (1 мг на кілограм маси тіла). Кількість нікотину, який надходить iз тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 вмісту його в тютюні. Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином. У тютюновому димі, крім слабкого наркотика – нікотину, міститься близько 200 особливо отруйних речовин – аміак, синильна кислота, чадний газ, бензпірен (сильний канцероген, тобто речовина, що спричиняє розвиток раку) тощо. Крім того тютюнові листки характеризуються надзвичайною гігроскопічністю й активно поглинають з повітря шкідливі домішки, аерозолі, кількість яких дедалі збільшується.

Тютюновий дим, який вдихає курець, насамперед потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім – у трахею та легені. Під впливом тютюнового диму відбувається подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв’язок, вони потовщуються, грубішають. Внаслідок подразнення слизової оболонки бронхів i трахеї розвивається їх хронічне запалення (бронхіт i трахеїт). Тому курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз, захворювання у них мають тяжкий пepeбiг.

Паління – один з основних чинників, який призводить до того, що розвивається рак легень, збільшується ризик захворіти на злоякісні новоутворення інших органів: язика, гортані, стравоходу, шлунку, сечового мixypa. Тютюновий дим згубно діє на серцево-судинну систему, дихальну систему та органи травлення.

Особливої шкоди завдає паління жіночому організму. Абсолютно неприпустиме паління для вагітних жінок – це призводить до ненормального розвитку дитини, появи аномалій, зокрема й генетичних, передчасного переривання вагітності тощо. Величезної шкоди завдає пасивне паління.

Тютюновий дим – це вид забруднення повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату. Підраховано, що людина, яка палить сигарету, вдихає повітря, забруднення якого в 384 000 разів перевищує ГДК. Вдихати тютюновий дим у чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби.

Паління наносить велику шкоду всім, особливо молодому поколінню, організм яких знаходиться в процесі статевого дозрівання.

Паління та його вплив на організм людини сьогодні є соціальною i медичною проблемами. Доведено, що паління тютюну є небезпекою для здоров’я i призводить до виникнення різних захворювань, які призводять до передчасної смерті людей. Смертність від раку легень серед курців у 20 разів вища, ніж серед тих, хто не палить, в 13 разів частіше хворіють на стенокардію i в 10 разів частіше – на виразкову хворобу шлунка.

Щорічно на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від паління вмирає 1,5 млн. людей.

Паління – соціальне лихо. Через сліпе наслідування дорослих, ровесників, героїв екрану, зрештою, моди, підліток починає палити – спочатку робить одну затяжку, випалює одну цигарку, потім тягнеться до лиховісної пачки знову i знову. I так паління стає звичкою. Почати палити набагато легше, ніж покинути. Отож, краще не починати.

Матеріал підготував: Ірина Візнюк, асистент кафедри гігієни та екології

Корисно знати