• Українська
  • English
Прояви депресії під час війни

Прояви депресії під час війни

Повномасштабна війна росії проти нашої держави, що триває вже п’ять місяців, так чи інакше вплинула на життя кожного українця, незважаючи навіть на перебування у безпечному за кордоном і відносно безпечному регіоні держави. Чимало людей зіткнулись з її наслідками особисто – це втрата близьких і рідних, житла, домашніх улюбленців або опосередковано – співпереживанням за загиблими, руйнуванням міст, містечок і селищ, і це так чи інакше вплинуло на їхнє здоров’я, особливо – психічне. 

Постійні стреси та страх можуть призвести до виникнення тривожних та депресивних розладів, а також загострити їх у людей, які й раніше мали проблеми із психічним здоров’ям. На сьогодні під час війни почастішали звернення українців по допомогу до психологів, психотерапевтів і лікарів психіатрів. Стигматизація під час війни перестала працювати, оскільки депресивні та тривожно-депресивні стани є нестерпними і тут вже не до сорому. Частими стали й госпіталізації хворих з афективними розладами, а саме – загостреннями депресивної фази Біполярного афективного розладу, депресивними станами психогенного, інволюційного, судинного, соматичного ґенезів.

Депресії бувають різної глибини, різного рівня. Невротична депресія при якій є її усвідомлення потребує дієвого лікування психотерапією для того, щоб приєднати власні ресурси людини поряд з медикаментозною терапією. І якщо у людини немає суїцидальних думок, то можна призначати амбулаторне лікування, а у випадку наявності психотичного рівня депресії та наявності «поганих» думок – виключно стаціонарне лікування. Важливо пам’ятати, що депресія триває довго, охоплює практично весь життєвий простір людини та супроводжується  хворобливо зниженим настроєм, сповільненням мовної і рухової активності та порушеннями сну,  не дає нормально жити й не минає самотужки без наслідків.

При лікуванні депресивних станів потрібно дотримуватися всіх рекомендацій спеціаліста, ліки приймати повним курсом. Важливим дієвим механізмом психотерапевтичного впливу є уміння відволікатись, переключати свою увагу на щось інше, а не лежати й думати про те, що все погано і що це все ніколи не закінчиться з відчуттям провини. Якщо всі ці моменти враховувати, то лікування буде ефективним і безпечним.

 

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати