• Українська
  • English
Синдром раптової смерті немовлят
Синдром раптової смерті немовлят

Синдром раптової смерті немовлят

Синдром раптової дитячої смерті (СРДС) визначається  як випадок раптової смерті до 1-року життя. 

Смерть зазвичай настає в раніше здорової дитини, а причина летального наслідку залишається нез’ясованою, незважаючи на ретельне розслідування справи. Синдром раптової смерті немовлят (CРС) є причиною малюкових втрат, які не можуть бути пояснені іншими причинами після ретельного дослідження випадків, включаючи анамнестичні дані, аналіз клінічного випадку, секційне дослідження тощо.

Відомо, що 90% випадків СРС відбуваються до того періоду, коли немовляті виповниться 6 місяців, піки смертності трапляються між 1 і 4 місяцями і, насамкінець,  СРС є рідкістю по досягненні дитиною  8-місячного віку.

Останніми роками показано, що СРС вирізняється полігенністю, є багатофакторним станом, до розвитку якого залучені  генетичні, екологічні та поведінкові/соціокультурні чинники. Відмова механізмів збудження, ймовірно, відіграє важливу роль в остаточному шляху до смерті. Порушення серотонінових рецепторів головного мозку можуть сприяти фатальній дисфункції, що впливає на збудження і кардіореспіраторну відповідь. Крім того, деякі дослідження показали зниження концентрації серотоніну в нервових закінченнях, які трапляються частіше у дітей, що померли від СРДС. Описана роль поліморфізму генів, таких як SCN5A, ген каналу натрію, що пов’язаний з подовженням QT інтервалу, і генів, що впливають на розвиток вегетативної нервової системи.

Таким чином, представляється, що окремі діти можуть мати генетичну схильність до СРДС, який проявляє себе, коли відбувається конвергенція екзогенних тригерів або стресових чинників (наприклад, спання у положенні лежачи на спині, обструкція дихальних шляхів сторонніми тілами, критичний період розвитку, недосконалі або незрілі механізми кардіореспіраторного збудження). Така трагічна сукупність внутрішніх і зовнішніх чинників і призводять до відмови захисних реакцій та прогресування асфіксії, брадикардії, артеріальної гіпотензії, метаболічного ацидозу і неефективного дихання, що і спричинює смерть дитини.

Найбільше потерпають від СРС недоношені, діти, що народилися з низькою масою тіла, або такі, що відчували негативний вплив різноманітних чинників під час внутрішньоутробного розвитку, зокрема вплив нікотину або інших компонентів сигаретного диму і алкоголю. Адже показано, що пренатальний і постнатальний вплив сигаретного диму  може підвищувати  ризик СРДС через зміни вегетативних функцій, збудження, серцево-судинних рефлексів.

Сучасні стратегії зниження ризику СРДС спрямовані на усунення факторів ризику, доведених  в епідеміологічних дослідженнях:

Так, положення лежачи на боку в дітей з високим ризиком розвитку СРС підвищує ризик його реалізації  у  2,3-13,1 разів. Існують докази  того, що у немовляти зі змінами автономного контролю серцево-судинної системи під час сну на боку, особливо від 2- до 3-місячного віку, може відбуватися зниження оксигенації головного мозку. Однією з поширених причин небажання класти дитину спати горілиць є побоювання, що дитина задихнеться або аспірує в положенні лежачи на спин, що особливо непокоїть батьків малюків, які страждають на гастро-езофагальний рефлекс. Але навіть діти з гастроезофагеальною рефлексною хворобою повинні спати у положенні на спині.

Небезпечно вкладати спати дитину на одне ліжко з дорослими, адже дорослі ліжка не призначені для сну немовлят. Сон дитини в окремому ліжечку та окремій кімнати знижує ризик СРС приблизно на 50%. Показано, що в багатьох випадках смертей немовлят причинами була задуха, асфіксія і інші нещасні випадки, які виникають коли дитина спить з іншою людиною у ліжку. Найвищий ризик СРС при спанні в одному ліжку з дорослими мають протягом перших 3 місяців життя передчасно народжені або діти з низькою вагою при народженні.

Накопичені доказові дані стосовно того, що своєчасна імунізація дитини зменшує ризик СРС на 46%. Проте не одержано чітких доказів впливу на ризик розвитку даного фатального синдрому використання сосок-пустушок, сповивання дитини, а також провітрювання кімнат та використання вентиляторів і кондиціонерів. 

         Особливо небезпечними стосовно СРС є наступні ситуації:

  • Коли вік немовляти менше 2 чи до 3 місяців, незалежно від того, чи  батьки палять
  • Коли один або обоє батьків курять
  • Коли дитина перебуває на дуже м’яких поверхнях (дивани, крсла, водяні матраци)
  • Коли в ліжку, де спить дитина, є подушки, ковдри, м‘які предмети
  • Коли з дитиною в ліжку спить не один з батьків
  • Коли людина, які спить з дитиною в ліжку споживає алкоголь, ліки, наркотики

    Тому слід дотримуватися наступних порад:

    u     Годуйте дитину грудним молоком.

    u     Зробіть здоровий спосіб життя родини основним правилом поведінки в сім‘ї.

    u     Вкладайте немовля спати в положенні на спині в окремому ліжку.

    u     Не тримайте у ліжечку немовляти м’які предмети та іграшки.

    u     Уникайте тютюнового впливу диму під час вагітності і після пологів.

    u     Не вкладайте дитину спати в одному ліжку з дорослими.         

    u     Уникайте перегрівання дитини.

    u     Своєчасно здійснюйте вакцинацію дитини.

    Матеріал підготувала: О.Колоскова – завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб, д.мед.н., проф.  

 

Корисно знати