• Українська
  • English
Алергія на укуси комах
Алергія на укуси комах

Алергія на укуси комах

ОБЕРЕЖНО! Алергічні реакції на укуси комах розвиваються внаслідок потрапляння в організм отрути комах. Токсичність отрути кожної комахи різна і залежить від її складу. Найчастіше алергія розвивається у відповідь на укуси бджіл, джмелів, ос, шершнів, мурашок, рідше – комарів, вошей, клопів, бліх тощо.

Алергічні реакції на укуси комах бувають негайного типу (ранні), що проявляються відразу або до 4 годин після укусу та сповільненого типу (пізні), що проявляються пізніше.

За клінічними проявами алергія на укуси комах може бути місцевою та системною. Місцеві алергічні реакції проявляються набряком, почервонінням та вираженим свербежем в місці укусу. Найбільшу  небезпеку несуть укуси і вжалення в область обличчя та шиї, так як може розвинутись набряк язика, гортані. Системні прояви алергії можуть носити різну вираженість: від незначної висипки за типом кропив’янки, чхання, нежиті, почуття жару, ознобу, підвищення температури тіла до порушення ритму серця, бронхоспазму, зниження артеріального тиску та розвитку анафілактичного шоку. Останній є найнебезпечнішим проявом алергії, розвивається через кілька секунд або хвилин після укусу та має різноманітні клінічні прояви (задуха, нудота, блювота, падіння артеріального тиску, судоми, втрата свідомості) може імітувати гострі серцеві та  мозкові напади та призводити до смерті.

Ризик та вираженість алергії тим вищий, чим більша кількість укусів за життя, особливо небезпечними є множинні укуси та повторні з інтервалами в кілька тижнів.

Тому, перебуваючи на лоні природи слід бути дуже обережним, не приваблювати комах солодощами, запахами парфумів, користуватися засобами захисту, а людям з відомою алергією на отрути комах, потрібно мати при собі препарати невідкладної допомоги, в першу чергу – адреналін в шприц-ручках. Причому, перед використанням таких шприц-ручок, слід заздалегідь навчитись ними користуватись.

Матеріал підготувала: Галина Коваль, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології

Корисно знати