• Українська
  • English
Особливості догляду за шкірою людей похилого віку
Особливості догляду за шкірою людей похилого віку

Особливості догляду за шкірою людей похилого віку

НА ЗАМІТКУ. Щорічно в період золотої осені – 1 жовтня людство відзначає Міжнародний день людей похилого віку. За тенденції до збільшення середньої тривалості життя населення світу частка людей похилого віку з кожним роком зростає. Разом з тим, незалежно від віку, кожній людині, в тому числі й похилого віку, хочеться мати гарний вигляд, гарну зовнішність, гарний настрій.

Водночас гарна зовнішність залежить від стану шкіри, яка має певні особливості у людей різного віку й, відповідно, догляд за шкірою повинен враховувати вікові зміни шкіри.

Вікові зміни в організмі

Після 50 років в організмі починаються інволютивні (вікові) зміни, які характеризуються уповільненням обмінних процесів, стоншенням всіх шарів шкіри, зниженням її еластичності, зменшенням виділення шкірного сала, порушенням ліпідного спектру шкіри (зменшенням кількості церамідів), які є будівельним матеріалом шкіри, посиленням сухості шкіри тощо. Тому для покращання стану Вашої шкіри необхідно дотримуватися певних правил, які включають характер харчування, режим праці й відпочинку, заняття спортом, а також правильний догляд за шкірою.

Стан шкіри, в першу чергу, залежить від характеру харчування та стану органів травлення. Харчування у будь-якому віці, насамперед у період уповільнення обмінних процесів, повинно бути збалансованим, збагачене вітамінами, особливо вітамінами А і Е (морква, печінка тощо), есенційними (життєво необхідними) мікроелементами, які є у великій кількості в овочах, фруктах, сирі, кисломолочних продуктах тощо. Разом з тим, не варто захоплюватися вуглеводами й тваринними жирами, відмовтеся від кави у великій кількості, міцного чаю, алкоголю, солі, спецій.

З метою покращання в організмі обмінних процесів та уповільнення старіння, в тому числі шкіри, рекомендується вживати препарати женьшеню, елеутерококу, лимонника китайського, золотого кореня.

Красива шкіра – відображення Вашого здоров’я

Вважається, що красива шкіра – відображення Вашого здоров’я. Якщо у Вас стало більше вільного часу, приділіть його здоров’ю та красі Вашої шкіри. Після 50 років окрім стоншення шкіри відбувається також стоншення стінок кровоносних судин. Тому людям похилого віку не рекомендується займатися надмірним фізичним навантаженням, проте необхідно займатися активними видами фізичних вправ з помірним навантаженням (ранкова гімнастика, ходьба, плавання, туризм тощо).

Разом з тим, уникайте надмірного сонячного опромінення, яке прискорює процеси старіння шкіри, є причиною новоутворень шкіри. По-друге, не паліть! Доведено, що нікотин виявляє негативний вплив на стан організму, спричиняє інтоксикацію в органах і тканинах, є причиною раку легень та інших органів, а також звужує судини, у тому числі шкіри, що погіршує її метаболізм, регенерацію, прискорює старіння шкіри, сприяє її сухості, інфекційним захворюванням шкіри, онкозахворюванням тощо.

Для нормального самопочуття та стану шкіри важливим є дотримання режиму відпочинку, зокрема режиму сну. Адже саме уві сні та в темряві активно відбуваються процеси відновлення клітин шкіри. Більше гуляйте на свіжому повітрі, особливо в дощову погоду під парасолькою. Це корисно для сухої та в’янучої шкіри.

Для покращання стану шкіри й уповільнення процесів старіння можна застосовувати контрастні компреси з лікарських трав: календули, ромашки, фіалки триколірної тощо. Вони оживляють шкіру й укріплюють тканини.

Оскільки після 45 років функція сальних залоз знижується, виникає потреба в раціональному живленні шкіри із застосуванням живильних кремів та масок, які розгладжують й тонізують шкіру. Вибір маски залежить від властивостей вашої шкіри. Білкових і парафінові маски не слід застосовувати частіше одного разу на місяць. Всі інші можна робити раз на тиждень, з їх допомогою ви зможете боротися зі зморшками та складками на обличчі. Щодня вранці та ввечері упродовж п’яти хвилин треба робити легкий масаж і вбивати в шкіру обличчя і шиї кінчиками пальців живильний крем або оливкове масло.

Медові маски для в’янучої шкіри:

2 столові ложки меду, 2 столові ложки борошна, один збитий яєчний білок. Все змішати і нанести на шкіру. Через 20 хвилин змити гарячою водою, потім холодною. Маска надає  шкірі поживну та збудливу дію, від неї зменшуються “курячі лапки” – зморшки біля очей.

1 чайна ложка меду, 1 чайна ложка гліцерину, 2 чайні ложки води змішати, поступово додаючи 1 чайну ложку вівсяного або пшеничного борошна. Нанесіть на шкіру на 20-25 хв.

100 гмеду, 50 мл горілки перемішати. Тримати на обличчі 10-15 хв. Така маска добре очищає, пом’якшує та дезинфікує шкіру.

Маски з алоє:

Зрізані листя алоє промити кип’яченою водою, помістити в прохолодне темне місце (14°С) на 12 днів. За цей час у листках утворюються біостимулюючі речовини. Вранці або ввечері суху, добре очищену розчином чаю шкіру обличчя і шиї рясно змастіть соком алоє. Потім кінчиками пальців вбийте цей сік в шкіру, після цього нанесіть живильний крем.

Свіжим соком алое робіть протирання шкіри або примочки на 10 хв 2-3 рази на тиждень. При старіючій шкірі – маски із соку на 15-20 хв. Курс 20-25 процедур.

Сік алоє, липовий мед, гліцерин, воду змішати в рівних кількостях, поволі помішуючи, додати вівсяної муки, щоб вийшла кашка. Її накласти на обличчя на 20-25 хв. Робіть 1-2 рази на тиждень протягом 1-1,5 місяця. Омолоджує.

Крем від зморшок:

1 яєчний жовток, 2 мл яблучного соку, 5 мл абрикосового масла, 5 мл гамамелісу, сік 1/2 лимона. Ретельно перемішати до однорідної консистенції.

Отже, саме від Вас самих залежить стан Вашого здоров’я та стан Вашої шкіри, залишайтеся завжди молодими, красивими, здоровими з гарною й молодою шкірою.

Матеріал підготував: Михайло Перепічка, доцент кафедри дерматовенерології

Корисно знати