• Українська
  • English
Важливість дієтичного харчування при гастриті
Важливість дієтичного харчування при гастриті

Важливість дієтичного харчування при гастриті

Хронічний гастрит — одне з найпоширеніших захворювань травної системи. Серед захворювань шлунка він зустрічається найбільш часто і супроводжується довготривалим запальним процесом у слизовій оболонці шлунка. Внаслідок перебудови структури слизової і атрофії залозистого епітелію порушується робота шлунку.

 

При хронічному гастриті загострення змінюються фазами ремісій. Особливий склад і режим харчування при цьому захворюванні — обов’язкова складова лікування, поряд з прийомом препаратів, фітотерапією, боротьбою з супутніми чинниками і санаторно-курортним лікуванням. Дієта при хронічному гастриті залежить від фази течії та індивідуальної переносимості. Під час загострення обмеження жорсткіші, а при ремісії раціон харчування дозволяють значно розширити. Але в будь-якому випадку, в харчуванні має міститися необхідна для нормальної роботи організму кількість поживних і мінеральних речовин, вітамінів.

Дуже важливо дотримуватися режиму харчування. Не можна робити тривалі перерви між прийомами їжі. Щоб допомогти своїй травній системі працювати ритмічно, навчіться їсти в строго визначений час, не рідше 4-х разів на день, ретельно пережовуючи їжу.

При загостренні хронічного гастриту, незалежно від кислотності, призначають дієту стіл №1. Задача дієти — забезпечити хворому шлунку спокій, позбавити його від зайвого еподразнення. Тому їжу приймають виключно в протертому вигляді, відварну або приготовану на пару. Суворі обмеження зазвичай діють на період 1-2 місяці.

При хронічному гастриті нормальна діяльність шлунка порушується через запального ураження слизової оболонки шлунка. І якщо при цьому збільшується кількість шлункового соку, то мова йде  про гастрит з підвищеною кислотністю . Печія – один з головних показників  гастриту з підвищеною кислотністю . Якщо ж в результаті стоншування слизової оболонки і загибелі її залоз кислотність знижується, то тут вже говорять  про гастрит зі зниженою кислотністю.

Тільки лікуючий лікар поставить вам правильний діагноз і призначить відповідну дієту. При дієтотерапії хронічних гастритів враховується стан секреторної функції шлунка, супутні захворювання органів травлення, а також фази захворювання: загострення, неповна або повна ремісія.

Хронічний гастрит без клінічних проявів вимагає не настільки дієтотерапії, а дотримання принципів раціонального харчування, зокрема, режиму.

При гастриті з підвищеною кислотністю  виключіть з раціону міцні м’ясні і рибні бульйони, грибні й овочеві відвари, м’ясо, птицю або рибу в смаженому і тушкованому вигляді, а також солоне, копчене або в’ялене м’ясо або рибу. Не рекомендуються м’ясні, рибні та овочеві консерви (особливо в томаті), прянощі та пряні овочі, кислі і незрілі ягоди і фрукти, міцний чай і кава. Дотримуючись певної дієти, обов’язково раз на місяць протягом тижня пийте свіжий сік картоплі по  півсклянки натще за 1 годину до обіду. Вранці корисна гречана каша. З гречаної крупи можна приготувати відмінне «ліки»: крупу підсмажити до темно-коричневого кольору, стовкти, просіяти. Приймати по щіпці 3 рази на день. Води (бажано талої) пити багато.

При гастриті зі зниженою кислотністю  виключіть з раціону страви із здобного тіста, свиняче сало, смажені продукти, чорний хліб, цільне молоко, газовані напої, маринади. У період загострення хвороби не можна вживати сирі овочі і фрукти. Бажано 3 рази на день пити по 100 мл соку чорної смородини. Корисно до їжі з’їдати 1 ч. ложку тертого хрону з цукром або медом. Восени і взимку включайте в раціон свіжі ягоди журавлини.

Матеріал підготували: проф. Федів О.І., ас. Чимпой К.А., кафедра внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати