• Українська
  • English
Чому постійно мерзнуть ноги
Чому постійно мерзнуть ноги

Чому постійно мерзнуть ноги

КОРИСНО ЗНАТИ. Постійно холодні ноги – украй неприємне відчуття. Не допомагає ні гарячий чай, ні закутування в плед: якщо холодні ноги, тіло не може зігрітися. Ненадовго рятує гаряча ванна, теплі вовняні шкарпетки, але минає деякий час, і всі симптоми повертаються.

У народі про таке кажуть “кров не гріє”. Мовою медицини це означає, що ноги практично не мають підшкірної жирової клітковини, яка могла б допомогти утримати тепло, а причина холодних ніг, швидше за все, в порушенні кровообігу в кінцівках. Як зігріти ніжки і що зробити для того, щоб кінцівки не мерзли, розповідає професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини БДМУ Олександр Федів.

Стани, які можуть бути причиною холодних ніг:

Вегетосудинна дистонія.

Це стан характерний для багатьох молодих людей, в організмі яких немає чіткої рівноваги між роботою симпатичної і парасимпатичної частинами нервової системи, що регулюють тонус судин і роботу внутрішніх органів. Збільшення викиду адреналіну веде до спазму судин, через що можуть мерзнути ноги і руки.

Зміни артеріального тиску (АТ).

Якщо АТ низький, кров як кажуть, повільно тече по судинах, кровообіг страждає, і насамперед в кінцівках, на периферії. А коли тиск високий, відбувається спазм судин і кровообіг теж страждає.

Залізодефіцитна анемія.

Якщо мало гемоглобіну, значить, мало кисню надходить в судини, тому людині часто дошкуляє холод.

Паразити шлунково-кишкового тракту, іншими словами, глисти.

Вони виділяють токсини, на які реагують судини. І з’являється відчуття мерзлякуватості у всьому тілі.

Знижена функція щитовидної залози – гіпотиреоз.

При такому стані всі процеси в організмі людини сповільнюються, з’являється втома і відчуття холоду, зменшується виділення енергії і т. ін. Найчастіше гіпотиреоз трапляється у людей після 40 років.

Алергія.

Якщо в дитинстві ви страждали на атопічний дерматит, або, простіше кажучи, на виражений діатез, поява відчуття внутрішнього холоду практично неминуча. Адже алергічні прояви залишаються на все життя.

Прийом деяких ліків.

Люди, яким прописані бета-адреноблокатори, наприклад анаприлін, атенолол, що викликають спазм периферичних судин, теж можуть страждати через холод всередині. Мерзлякуватість викликають також препарати з діючих речовин ріжків (сумчасті гриби), котрі призначають жінкам при деяких гінекологічних хворобах.

Кандидоз – надмірна кількість грибків в організмі після прийому антибіотиків. Людина полікувала застуду, придбала багато кандид і на цьому тлі почала мерзнути. Такий стан близький до алергічної реакції, хоча механізм інший. У таких випадках потрібно пролікувати кандиди.

Куріння. Нікотин викликає спазм судин.

Відморожені кінцівки. Наслідки сильного переохолодження залишаються на все життя. Здорова людина при температурі 15-17 градусів морозу відчуває бадьорість і свіжість, а той, хто колись відморозив руки чи ноги, завжди страждає на холоді.

Тепло у ноги поверне правильне харчування

Заходи, котрі з часом допоможуть забути про проблему холодних ніг

тренування судин ніг температурами, тобто контрастний душ для ніг (гаряча/холодна вода);

правильне харчування – зігрітися ногам і тілу допоможе буряк, редька, морква, гречка, рис, яблука, червона риба; жирну їжу, через яку кров стає густою, звести до мінімуму;

фізичне навантаження, постійний рух, ходьба;

питний режим – 2-3 літрирідини на добу (чиста вода, свіжі соки, трав’яні відвари, зелений чай). Взимку в теплі напої можна додавати трішки імбиру і кориці, мед і навіть чорний перець, це чудово зігріває.

якщо причиною холодних ніг є слабка щитовидна залоза, що виробляє недостатньо тироксину, введіть у свій харчовий раціон морепродукти і біодобавки, що містять йод, і зверніться за консультацією до ендокринолога.

Що допоможе зігріти ніжки

Терміново відновити кровообіг і тим самим зігріти пальці та ступні ніг (а саме вони і мерзнуть найбільше) допоможе гаряча ванночка і надіті після неї на босі ноги грубі шерстяні шкарпетки. Для більшого ефекту можна надягти тонкі бавовняні шкарпетки, змочені спиртом, а зверху – з вовни.

Допомагає й інтенсивне масажування ступень з кремом, що містить добавки, котрі стимулюютьі крово- і лімфо обіг, наприклад, з ефірним коричневою олією. Після також слід скористатися теплими шкарпетками.

Ароматерапія і в цілому стимулює кровообіг і обмін речовин. Регулярні ножні ванночки і ванни для тіла з грейпфрутовим і розмариновим ефірними оліями дадуть позитивний результат.

Гарячі ноги – теж погано

Якщо вночі ноги пітніють і горять, це може свідчити про наявність запальних процесів в організмі.

Коли стопи “горять” протягом усього дня, це ознака порушеного обміну холестерину, є виражені явища атеросклерозу як великих кровоносних судин, так і капілярів; можливі гіпертонія, вогнищева склеродермія. Саме цей симптом свідчить про необхідність ретельного обстеження серця і складу крові. Такий стан ступень не варто залишати без уваги, особливо чоловікам. Сухі та гарячі ноги можуть вказувати на гормональні порушення, незбалансованість обміну мінеральних речовин, на порушення у ділянці спинного та головного мозку.

За матеріалами газети “Погляд”, автор – Надія Карбунар

Корисно знати