• Українська
  • English
Догляд за ротовою порожниною з брекет-системою

Догляд за ротовою порожниною з брекет-системою

 

Після фіксації брекетів, за ними потрібно навчитися правильно доглядати. Пацієнти, які проходять лікування з використанням брекет-систем, повинні знати деякі особливості, пов’язані з чищенням ротової порожнини. Оскільки постійна наявність незнімного апарату в роті створює проблему недостатнього очищення міжзубних проміжків, сприяє надмірному відкладанню залишків їжі між компонентами брекет-систем. Догляд за ними полягає, перш за все, в ретельному дотриманні правил гігієни порожнини рота.

Чистка ротової порожнини з брекетами – непросте заняття і, окрім звичайної зубної щітки, знадобиться ще багато пристосувань. В першу чергу, необхідно мати щітку з V-подібним вирізом на щетині, тільки таку щітку можна використовувати для чищення зубного ряду з брекет-системою. Зубна щітка такого типу, не повинна бути занадто жорсткою, це може нашкодити зубам і яснам.

 

Так само знадобляться йоршики, флоси, монопучкові щітки та іригатори. Йоршики використовуються для чищення ділянок поверхні зубів, які закриває дуга брекет-системи.

Флоси використовуються для чищення між зубами, це відмінний спосіб для видалення залишків їжі. Всі ці пристосування, можна придбати в аптеках чи спеціалізованих магазинах, однак потрібно навчитися їх правильно використовувати.

Монопучкові щітки є дуже зручними для видалення нальоту біля замків брекетів, між зубами, а також під дугою.

Іригатор забезпечує очищення всіх ортодонтичних конструкцій і всього рота. Регульований струмінь води потрапляє на ділянки під замки, дуги та в місця примикання брекетів до поверхні емалі, порушуючи зчеплення нальоту і вибиваючи залишки їжі із вузьких, важкодоступних для звичайної щітки ділянок. Завдяки іригатору у Вас з’являється можливість якісніше очищувати замок, а також забезпечити лагідне очищення керамічних брекетів, що виключає ймовірність їх пошкодження. Іригатори розроблені таким чином, що не можуть пошкодити зуби чи ясна.

Дуже часто, при чищенні звичайною зубною щіткою, можна нанести яснам і зубам невеликі травми, які можуть привести до запалення надалі, тому до гігієни порожнини рота з встановленою брекет-системою, слід поставитися максимально відповідально. Чищення зубів повинне відбуватися вранці та ввечері після прийому їжі. Також, протягом дня, можна полоскати ротову порожнину спеціальними ополіскувачами, це буде прекрасним доповненням до ранкового та вечірнього чищення зубів.

Чищення необхідно проводити дуже обережно, тому що брекети тримаються на клейовій основі й при неправильному або жорсткому чищенні є ризик того, що брекет може відклеїтися. Якщо це все ж таки сталося, терміново зверніться до свого стоматолога і він відновить брекет-систему. Дуже часто, ті, хто використовує брекет-систему для лікування, стикаються із запаленням ясен, пародонтитом та іншими неприємними хворобами. Однак правильний догляд за зубами, допоможе усунути цю проблему і вчасно попередити її.

Ортодонтичне лікування також може ускладнюватися утворенням крейдової плями в місцях прикріплення брекета до поверхні зуба, гіпертрофічним гінгівітом (запаленням ясен), а також пародонтозом. Однак ретельний догляд, дотримання правил гігієни порожнини рота, спостереження фахівців допомагає уникнути демінералізації зубів, і допоможе відновити чарівну посмішку.

Пацієнти з брекетами повинні уникати жорсткої, липкої і в’язкої їжі. Жування такої їжі може просто пошкодити брекети або викликати відклеювання від зуба. Пошкодження брекет-системи подовжує термін лікування і потребує додаткових візитів до кабінету лікаря. Ортодонт підкаже наскільки часто потрібно користуватися щіткою, флосом та іншими засобами. Чисті та здорові зуби рухаються швидше – це відмінна мотивація для пацієнта дотримуватися гігієни порожнини рота!

Слід пам’ятати, що профілактика і правильний догляд за брекет-системою принесуть відмінний результат – здорові та красиві зуби!

Проф.Годованець О.І., Ас. Навольський Н.М., Ас.Гальчук К.Л., Ас. Митченок М.П.

 

Корисно знати