• Українська
  • English
Гігієна ротової порожнини
Гігієна ротової порожнини

Гігієна ротової порожнини

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Чи траплялося з Вами таке. Ви – чудовий співбесідник, розмовляти для Вас те саме, що дихати повітрям. І раптом помічаєте, що на Вас дивно реагують оточуючі: під час розмови відступають назад, коли Ви наближаєтеся, відвертаються чи взагалі не дуже раді спілкуванню? Якщо так, то Вам варто звернути увагу на свіжість Вашого подиху.

Звичайно, якщо запах із рота спричинений уживанням харчових продуктів (цибуля, часник тощо), то рекомендується випити 2-3 ковтки молока, з’їсти яблуко, розжувати дрібку чаю, лавровий листочок, петрушку, лимон із сіллю і не продовжувати читати далі цю статтю. Але якщо ви щойно не вживали народних антибактеріальних засобів, то ця стаття, сподіваємося, буде для Вас корисною.

Звідки з’являється запах із рота і як з ним боротися?

Причина незручності у спілкуванні може ховатися у зубах, які непомітно псуються. Крім того, запах з рота також може свідчити про якесь захворювання, зокрема, шлунку, печінки, бронхів або навіть ожиріння. Тому перш за все, радимо відвідати стоматолога, а потім і лікаря-терапевта, як то кажуть: береженого Бог береже.

Ротова порожнина – це перша ланка травної системи. У ній розміщенні зуби, язик, ясна. Від роботи органів ротової порожнини, від того, як ретельно подрібнюється їжа, від настрою під час їжі значною мірою залежить подальший процес засвоювання поживних речовин і, як результат, стан здоров’я людини. Важко уявити собі людину, котра радо пережовує їжу із болісно хворим зубом. Також важко і тим людям, у котрих слабкі ясна. Тому піклування про власне здоров’я починається саме із зубів та ротової порожнини.

Спеціалісти вважають, що захворювання парадонта розвивається приховано і зустрічається у 90% дорослих. Бактерії (супутники ротової порожнини) використовують харчові рештки на зубах як джерело власного живлення.

Сьогодні розвиток карієсу і хвороб пародонта у дітей в Україні є високим внаслідок недостатнього профілактичного догляду за ротовою порожниною (саме тоді, коли відбувається формування та ріст зубів). У той же час у таких країнах, як Швеція, Фінляндія, Данія, Бельгія, Велика Британія, Франція, Канада, за останні десятиріччя рівень ураження карієсом зубів у дітей значно зменшився і на сьогодні оцінюється як “низький” і навіть “дуже низький” завдяки впровадженню програм стоматологічної профілактики.

Найпершими ворогами наших зубів є:

наліт, в якому мешкають мікроорганізми (1 мг зубного нальоту містить 5-8 млн. мікроорганізмів, а при відсутності догляду за зубами – до 800 млн. бактеріальних клітин). У процесі своєї життєдіяльності вони виділяють молочну кислоту, яка руйнує зуби;

цукор – не лише продукт харчування, а й продукт життєдіяльності мікроорганізмів, який діє, ніби клей, міцно приклеюючи зубний наліт до зубів;

часте й старанне чищення зубів;

нестача фтору: чим його менше, тим більше зруйнованих зубів.

Профілактика

Профілактика (а це краще, ніж лікування) доповнює природні процеси самоочищення (пережовування їжі та слиновиділення) та полягає в очищенні порожнини рота від залишків їжі для підтримки органів ротової порожнини у здоровому стані. Іншими словами, регулярна гігієна ротової порожнини та видалення м’якого зубного нальоту сприяє фізіологічному “дозріванню” (мінералізації) емалі. У складі слини у вигляді іонів в ротову порожнину потрапляють необхідні зубам мінерали: кальцій, фосфор, магній та інші макро- та мікроелементи. Чим більший вміст мінералів в зубах, тим вони стійкіші до карієсу. Наліт, що нагромаджується на поверхні зубів, перешкоджає надходженню мінералів із слини в емаль.

Щоб зберегти зуби довгий час здоровими та міцними:

не варто чергування між собою дуже холодну та дуже гарячу їжу та напої (це, до речі, шкідливо і для Вашого шлунку);

солодкі страви ліпше їсти після вживання їжі, а не до;

не менше 2 разів на рік слід відвідувати стоматолога;

регулярне застосування зубних паст на лікувальних травах значно знижує кровоточивість ясен, сприяє загоєнню ранок;

для ретельнішого догляду за зубами знадобляться зубочистки та спеціальна зубна шовкова нитка – флос;

дотримуватися “дієти” для зубів. У вашому раціоні мають бути продукти, що містять: кальцій(молочні продукти) – захищає зуби від перепадів температури та ушкоджень, а за його нестачі зуби кришаться, сточуються. Фосфор (риба) – відповідає за міцність емалі й регулює правильний розподіл кальцію в організмі. Фтор (буряк, мед, гарбуз, морські продукти) – без нього емаль не може протистояти кислоті, яка є в слині, і карієсу. Залізо (печінка, яловичина, гречка, абрикоси) – за його нестачі порушується кровообіг у яснах і може розвинутися пародонтоз. Вітамін D (риб’ячий жир, оселедці, молоко, яйця, печінка) – допомагає організму засвоювати фосфор і кальцій, а при його нестачі на зубах можуть утворюватися камені. Вітамін В6 (печінка, пророщені зерна пшениці, волоські горіхи, банани, яловичина, гречані і пшеничні крупи) – відповідає за здоров’я зубів та ясен. Вітамін С (солодкий перець, цитрусові, чорна смородина, цибуля, часник, буряк, зелений горошок, капуста, картопля, помідори, яблука) – нестача його може спричинити цингу.

Які ще корисні результати можна отримати завдяки чищенню зубів?

Більше 70% людей, які дотримуються гігієни ротової порожнини, помічають після процедури чищення зубів не тільки відчуття свіжості в роті, але і відчуття комфорту. Це тому що під час гігієнічної процедури та масажу ясень ми активізуємо біологічно активні точки, які знаходяться на альвеолярних відростках щелеп, та пов’язані практично зі всіма органами, тканинами та системами організму. Як наслідок, через енергійне чищення зубів та масаж ясень ми активізуємо всі системи організму.

Регулярний та ретельний догляд за зубами підвищує місцевий імунітет в ротовій порожнині і, як результат, захисні властивості організму. Клінічними дослідженнями доведено, що у разі гарного гігієнічного догляду за ротовою порожниною, діти набагато рідше страждають від сезонних інфекцій, а застудні захворювання протікають в значно легших формах.

Важливо стежити за порожниною рота, тому що навіть карієс може слугувати поштовхом для появи вугрової висипки.

Правильний догляд за ротовою порожниною запобігає онкології, зокрема, епідермоїдному раку, особливо в роті та горлі.

Матеріал підготували: завідувач кафедри хірургічної та дитячої стоматології Наталія Кузняк, лікарі-інтерни-стоматологи Юлія Рошка, Олеся Марущак, Тетяна Кіцак

Корисно знати