• Українська
  • English
Захворювання нирок у людей літнього віку
Захворювання нирок у людей літнього віку

Захворювання нирок у людей літнього віку

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Згідно багатовіковому досвіду древньої східної медицини, якщо ви хочете бути довго молодими, необхідно дбати про свої нирки. Якщо ви хочете позбутися болей в суглобах і кістках – необхідно терміново подбати про нирки. Якщо ви хочете виглядати по-справжньому молодими – вірно, нирки, ті самі нирки.

Це означає – нирки всемогутні? І так, і ні.

Так, оскільки, як показали дослідження багатьох університетів, вони розраховані на 800 років. Так, оскільки вони виконують безліч життєво важливих функцій та підтримують кислотно-лужний баланс в організмі.

Ні, тому що вони несамостійні – їх діяльністю часто керують наднирники.

Чому нирки не хотять зберігати молодість?

З розвитком ниркового склерозу поступово зменшується кровотік в ниркових судинах, знижується видільна функція нирок. Ниркові балії, чашки, сечоводи ущільнюються і втрачають еластичність. Порушується їх ритмічна діяльність. Ущільнюється і товщає стінка сечового міхура, у зв’язку з чим зменшується його ємкість та частішають позиви до сечовипускання. З віком порушуються функції й замикаючого апарату сечового міхура, що сприяє нетриманню сечі.

Найбільш частим захворюванням нирок у літньому і старечому віці є хронічний пієлонефрит. Разом з ним нерідкі й інші інфекційні захворювання – цистит, уретрит, простатит, аденома передміхурової залози і сечокам’яна хвороба. Гломеруло-нефрит в старечому віці зустрічається набагато рідше, ніж вище перелічені захворювання.

Часто ниркові хворі в літньому віці потрапляють не до нефролога, а до терапевта із скаргами на підвищений артеріальний тиск. Лікування таких хворих часто зустрічає певні труднощі, оскільки у них зазвичай присутній цілий “букет” хвороб і при призначенні лікування потрібно враховувати кожне із захворювань.

При фітолікуванні ниркових хворих в літньому і старечому віці дози фітопрепаратів зазвичай декілька знижують в порівнянні з дозуванням препаратів, що призначаються молодшим віковим групам.

При лікуванні хворих літнього віку лікування рослинними препаратами вважається ефективнішим, оскільки рослинні лікарські препарати діють м’яко і їх можна застосовувати тривалий час. Зазвичай застосовуються рослини, що володіють спазмолітичною, сечогінною, гіпотензивною і судинорозширювальною дією. Лікувальні збори повинні підбиратися з врахуванням всього комплексу захворювань літньої людини.

Не рекомендується призначати людям похилого віку сильнодіючі рослинні лікарські препарати: ялівець, горець пташиний (спориш), хвощ польової, кореневища лепехи, пирію, кровохлебки тощо. Їх можна застосовувати лише в зборах і в зменшених дозуваннях.

Лікування ниркових хворих літнього і старечого віку повинне проводитися під лікарським контролем. У збори таким хворим бажано додавати лікарські рослини, які благотворно діють на роботу сердечного м’яза: глід криваво-червоний, шипшина, кореневище валеріани, сушеницю болотну, пустирник, адоніс, арніку, астрагал тощо. У збори необхідно додавати і рослини, що застосовуються при атеросклерозі: береза, безсмертник, суниця, полуниця, верба біла, конюшина, льон, буряк, горобина, слива, нирковий чай, абрикоса, кавун, лопух, кульбаба.

З лікарських рослин, стимулюючих роботу центральної нервової системи, можна застосовувати кореневища дивосила, дягеля і солодкої, ісландський мох, траву чистотілу, листя вахти, квітки календули і так далі. Ці рослини не так сильно підвищують артеріальний тиск, як скажемо лимонник китайський, елеутерокок, женьшень. Збори різних рослин зазвичай призначають курсами по 3-4 тижні, потім рослини міняють. Хворому можна мати на озброєнні 3-4 фітозбори і міняти їх через кожен місяць.

Матеріал підготувала: Лілія Зуб, професор кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати