• Українська
  • English
Гормональні перебудови в організмі дівчат-підлітків та їх прояви
Гормональні перебудови в організмі дівчат-підлітків та їх прояви

Гормональні перебудови в організмі дівчат-підлітків та їх прояви

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Перехідний вік є невід’ємним етапом життя кожної людини. Протягом періоду перехідного віку відбувається становлення гормонального фону організму, його гормональна перебудова. Ця перебудова носить назву статевого дозрівання, тобто по завершенні цього періоду молода людина або дівчина стають здатні зачати дитину. Одним із розладів гормональної перебудови організму є передчасне статеве дозрівання. Передчасному дозріванню в пубертатному періоді можуть сприяти аномалії органів статевої системи (яєчників у дівчаток і яєчок у хлопчиків). Захворювання яєчників і щитовидної залози також можуть викликати передчасне статеве дозрівання.

Іноді передчасне статеве дозрівання є наслідком структурних порушень мозку, наприклад, пухлини, мозкової травми в результаті травми голови, або перенесеного інфекційного захворювання (менінгіту).

У більшості дівчаток статеве дозрівання починається рано не через проблеми зі здоров’ям, а з невідомої медицині причини. Можливо, на передчасний початок пубертатного періоду впливають зовнішні чинники, наприклад, забруднення навколишнього середовища.

Дослідження переконливо доводять, що раннє статеве дозрівання спостерігається у всьому світі. Картина така: у кожної шостої дівчинки в США, Австралії та Великобританії статеве дозрівання починається у віці восьми років. Дослідження також показали, що передчасне статеве дозрівання більш поширене серед африканців і американців, але причини цього явища поки невідомі. Крім того, ймовірність передчасного дозрівання пубертатного періоду вище у дітей з надмірною масою тіла.

Причини центрального передчасного статевого дозрівання

Пухлина головного або спинного мозку

Перенесені інфекційні захворювання, наприклад, енцефаліт чи менінгіт

Вроджена патологія мозку, наприклад, водянка головного мозку або гамартома (пухлина)

Опромінення головного або спинного мозку

Травма головного або спинного мозку

Ішемія

Синдром Макк’юн-Олбрайта – генетичне захворювання, що вражає кістки, що впливає на пігментацію шкіри і викликає гормональні порушення

Група спадкових захворювань, відома як вроджена гіперплазія наднирників – аномальне вироблення гормонів наднирниками

Гіпотиреоз – захворювання, при якому щитовидна залоза не виробляє достатню кількість гормонів.

Периферичний тип передчасного статевого дозрівання

Цей тип статевого дозрівання менш поширений, ніж центральне передчасне статеве дозрівання. Він викликаний викидом естрогену і тестостерону в кров внаслідок порушення роботи яєчників, яєчок, надниркових залоз або гіпофіза.

Ознаки передчасного статевого дозрівання з’являються в більш ранньому віці, ніж зазвичай. Ось найбільш поширені ознаки у дівчаток:

Ріст і збільшення грудей

Ріст волосся в пахвових западинах і на лобку

Стрімке зростання тіла

Перша менструація (менархе)

Вугровий висип

Зміна запаху тіла

Діагностика передчасного статевого дозрівання

У разі підозріло раннього статевого дозрівання слід звернутися до лікаря – дитячого ендокринолога. Спочатку лікар вивчить історію хвороби, потім огляне дитину і випише напрямок на різні аналізи, які підтвердять або спростують можливий діагноз.

Фізичний огляд дитини дозволяє виявити зміни і ознаки раннього статевого дозрівання (збільшення грудей, стрімкий ріст, менструація, вугрі, і ріст волосся на лобку). Також виконується рентгенологічне обстеження долонь і зап’ястку дитини – це дуже важливий аспект діагностування передчасного статевого дозрівання, рентгенологічне обстеження допомагає визначити вік кісток дитини і з’ясувати, чи швидко вони ростуть, або нормально.

Після постановки первинного діагнозу визначають тип передчасного статевого дозрівання. Дитині роблять ін’єкцію гонадотропін-рилізинг гормону, після чого беруть зразок крові на аналіз. У дітей з центральним передчасним статевим дозріванням спостерігається підвищення рівнів лютеїнізуючого та фолікулостимулюючого гормонів, а у дітей з периферичним передчасним статевим дозріванням рівні лютеїнізуючого та фолікулостимулюючого гормонів цілком нормальні для їх віку.

Для обстеження дітей з центральним передчасним статевим дозріванням виконують магнітно-резонансну томографію мозку, що виявляє можливі аномалії мозку. Також виконують обстеження щитовидної залози, щоб виключити можливість гіпотиреозу. В деяких випадках лікар призначає УЗД органів тазу з метою виявлення кісти яєчників або пухлини.

Лікування передчасного статевого дозрівання

Як правило, терапія передчасного статевого дозрівання грунтується на причинах цього процесу. В цілому, виділяється дві схеми лікування цієї патології – терапія основного захворювання, наприклад, пухлини; пригнічення вироблення статевих гормонів за допомогою використання специфічних лікарських препаратів.

У випадку, коли передчасне статеве дозрівання спровоковано хворобою, цю хворобу необхідно усунути. Якщо при обстеженні встановлюється наявність пухлини, то виникає необхідність вдаватися до оперативних методів лікування.

Якщо медики не можуть виявити причину, яка вплинула на розвиток передчасного статевого дозрівання, то призначаються певні медикаментозні препарати. Введення препарату, що сприяє припиненню головного гормону – гонадотропіну, сприяє уповільненню швидкості розвитку передчасного статевого дозрівання. Дане лікування застосовується до того часу, коли дитина не досягне достатнього віку для даного процесу. Після того, як буде скасовано лікування, починається природний процес становлення статевої зрілості.

Адаптація до передчасного статевого дозрівання

Хоча деякі фактори раннього статевого дозрівання неможливо контролювати (стать і раса), інші фактори можна усунути. Так, діти повинні вести здоровий спосіб життя і підтримувати нормальну вагу. Також слід уникати зовнішніх джерел естрогену і тестостерону.

При передчасному статевому дозріванні у дитини з’являється відчуття несхожості на однолітків, що може викликати емоційну травму. Депресія, наркоманія і низька самооцінка – ось лише деякі проблеми, з якими стикаються діти, що подорослішали завчасно. Якщо дитина самостійно не може впоратися зі своїм станом, слід звернутися по допомогу до психотерапевта. Психотерапевтичне консультування допомагає і дитині, і його батькам краще зрозуміти емоційні та фізичні складнощі, пов’язані з раннім статевим дозріванням.

Матеріал підготувала: Оксана Бакун, асистент кафедри акушерства та гінекології з курсом дитячої та підліткової гінекології

Корисно знати