• Українська
  • English
Всесвітній день здоров’я
Всесвітній день здоров’я

Всесвітній день здоров’я

ТРАНСМІСИВНІ ХВОРОБИ. Всесвітній день здоров’я у 2014 році присвячений питанням профілактики, діагностики та лікування трансмісивних хвороб.

Здавалося б, яке відношення має неврологія до цих хвороб, адже вони передаються через укуси кліщів, комарів? Справа в тому, що існує ціла низка захворювань з цієї групи, які проявляються неврологічною симптоматикою: кліщовий енцефаліт, комариний енцефаліт, ерліхіоз, а також бореліоз (хвороба Лайма).

Хвороба Лайма

Красива назва цієї хвороби, яка нагадує індійський цитрус лайм, або зелений лимон, походить від назви містечка Лайм (США), де у 70-х роках був зареєстрований спалах рецидивуючого артриту у дітей після укусів кліщів. У багатьох з них згодом виникли неврологічні та кардіологічні розлади.

На сьогоднішній день встановлено, що приблизно у 50% пацієнтів на 4-6 тижнях хвороби Лайма з’являється широкий спектр неврологічних ускладнень. Серозний менінгіт проявляється головними болями, нудотою, блюванням, світло- та звукобоязню. Менінгіт, як самостійна форма хвороби Лайма, частіше трапляється у дітей. Можливе ураження будь-якого черепно-мозкового нерва (краніальна невропатія), але найчастіше страждає лицевий нерв (проявляється паралічем мімічної мускулатури). Можуть також уражатись окорухові, зорові, слухові нерви. Спинномозкові нерви страждають у 1/3 хворих. Менінгорадикуліт, як правило, з множинним ураженням корінців, починається з інтенсивних гострих або підгострих болей, які сягають максимуму через декілька днів. Надалі розвивається асиметрична слабкість верхніх і нижніх кінцівок з порушенням чутливості. Відновлення функцій відбувається протягом 2–3 місяців. Приблизно в 10% хворих виникає гострий або підгострий енцефаліт з розвитком загальномозкових і вогнищевих симптомів.

Як і в разі всіх інших хвороб, трансмісивні хвороби легше і краще попереджати, ніж лікувати. Профілактика спрямована на зниження ризику присмоктування кліща під час перебування в лісі, на садових ділянках. Слід передбачити користування репелентами, носіння одягу, що максимально закриває тіло, часті огляди тіла й одягу для своєчасного видалення кліщів.

Матеріал підготувала: Наталія Васильєва, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології

Корисно знати