• Українська
  • English
Профілактика раку шийки матки
Профілактика раку шийки матки

Профілактика раку шийки матки

Проблема профілактики і своєчасної діагностики раку шийки матки залишається актуальною, оскільки в Україні від цього захворювання щороку помирає близько 2500 жінок.

Останнє десятиріччя характеризується зміною структури захворюваності. Є тенденція до зростання смертності серед молодих пацієнток. Рак шийки матки на теперішній час – друга за частотою онкологічна причина смерті молодих жінок у всьому світі.

Факторами ризику даної патології є: ранній початок статевого життя (13 – 16 років), багато партнерів, позашлюбні контакти, інфекції, що передаються статевим шляхом (особливо вірус папіломи людини), перші пологи до 20 років і пізніше 30 років, велика кількість пологів і абортів, хронічні запальні захворювання піхви і шийки матки.

Тому, профілактиці даної патології необхідно приділяти велику увагу. В цьому напрямку велике значення має проведення масових профілактичних оглядів жінок. Це дозволяє забезпечити своєчасну діагностику гінекологічної патології, фонових і передракових захворювань шийки матки, преінвазивного раку. Раціональне лікування вищезазначених станів є надійним профілактичним заходом у розвитку інвазивного раку шийки матки.

Разом з тим, на теперішній час немає можливості проводити масові профогляди, оскільки відсоток організованих, працюючих жінок значно зменшився. В цьому напрямку велике значення має санітарно-просвітницька робота. Вона дасть змогу підвищити свідомість населення, змусить регулярно звертатись до лікаря-гінеколога. Певне значення має гігієна сексуальних відносин, підтримка місцевого імунітету, нормалізація гормонального балансу.

Необхідно зазначити, що наукові дослідження досягли значного успіху в галузі профілактики даної патології. Це одне з не багатьох злоякісних новоутворень, виникнення якого може бути попереджено.

Створена вакцина «Церварикс тм», яка поряд з іншими профілактичними заходами запобігає розвитку раку шийки матки. Вакцинація проти вірусу папіломи людини – це захід первинної профілактики раку шийки матки та передракових станів.

Матеріал підготувала: Косілова С.Є., кафедра акушерства, гінекології та перинатології БДМУ.

Корисно знати