• Українська
  • English
Різдвяні та Новорічні свята
Різдвяні та Новорічні свята

Різдвяні та Новорічні свята

Ось і зима… За вікном чарівна іскристість снігу, морозне повітря, спокій душі, безмежний білий океан…

Зима – це урочистий бій курантів,віра в чудеса, які неодмінно здійсняться. Зима-чарівниця  нам приносить не тільки сніг та морози, але й цілу низку прекрасних свят. Надзвичайно радісним саме для дітей є Новий рік, з яким розпочинаються канікули, а це   час для розваг та пустощів. Такі реалії як новорічні ранки, катання на ковзанах та санчатах, розучування віршів, пісень чи написання листа до Діда Мороза з’явились відносно недавно, але вже міцно вкоренилися в нашому суспільстві. Новий рік за новим стилем скоріше світське свято на відміну від  Старого нового року, який традиційно українці святкували й святкують 13 січня і носить релігійний характер.

 Довгий час святковим символом Нового року була не ялинка, а «дідух», який символізував родовід, душі предків і був оберегом на всі зимові свята. Та вже стало доброю традицією прикрашати вдома новорічну ялинку, запах якої наповнював оселю та сповіщав про прихід Нового року. Цю зимову красуню наряджали всією сім’єю скляними кульками (іграшками), гірляндами, а на верхівці обов’язково височів ангел чи зірка. Цукерки, різноманітні солодощі та жовтогарячі мандарини – це основні новорічні ласощі, які до вподоби всім і які смакують саме взимку. Рівно о дванадцятій іскриться шампанське, запалюються бенгальські вогні, загадуються бажання і, звичайно, вітають родичів та друзів. Новий рік – це свято подарунків та гарного настрою, а дитячий сміх, який лунає в морозний зимовий день, створює атмосферу казки.

Особливе значення для кожної сім’ї мають релігійні свята, найочікуванішим з яких є Різдво. Святкування Різдва розпочиналось 6 січня з святої вечері після появи першої зірочки   на небі. Господиня накривала стіл, на якому традиційно було 12  пісних страв. Кількість страв на столі символізує дванадцять апостолів, що були першими учнями Христа. Господар дому запалював свічку та промовляв разом з сім’єю молитву. Першою куштували кутю, після якої слідували й інші страви, такі як узвар, голубці, вареники з картоплею, грибами чи капустою, мариновані грибочки, оселедець, пампушки з часником та інші. Яке ж різдвяне свято без коляди, зірки та вертепу, які кожен з нас пам’ятає ще з дитинства. Оскільки це свято добродійності та милосердя, то в цей день пригощали всіх, хто приходив до хати  з колядою, чи  просто бажав родині Божої ласки. Колядувати ходили від малого до великого і почесним було нести Різдвяну зірку. Особливо доброю ознакою вважалось, коли першим до хати на коляду приходив хлопець.

Оскільки Різдво – це свято милосердя, то колядувати ходили і представники церковної громади, які збирали пожертву для дітей сиріт та людей, які потребували допомоги. Часто влаштовувались театралізовані дійства, «ходив Вертеп», до яких готувались заздалегідь. Вони включали безліч дійових осіб, які розігрували сценки про народження Ісуса Христа. Головними персонажами таких оповідей були Смерть, Ірод, Чорт, три Царі зі Сходу, Ангели та інші.

Різдво – це сімейне свято, яке святкують в колі сім’ї чи родини. Це час, коли кожен з нас має можливість пробачити всі образи та подякувати Богу за те, що є. Нехай всі ваші неприємності та негаразди залишаться в минулому році, а прийдешній рік буде сповнений тільки позитивними емоціями та добрими подіями. Тепла, вам, у ваших оселях та душах, хай любов і Божа благодать супроводжують вас всюди. Нехай таїнство Різдвяної ночі огорне своєю чарівністю і подарує незабутні хвилини миру, затишку і благодаті, а святкова коляда звеселить душу.

Матеріал підготували: викладачі кафедри іноземних мов БДМУ Стегніцька Л.Г., Мотрюк Н.Г. 

Корисно знати