• Українська
  • English
Сучасні методи контрацепції для сексуально- активної молоді

Сучасні методи контрацепції для сексуально- активної молоді

Минуло багато часу від моменту винаходу першої протизаплідної таблетки. За цей період найбільш популярний засіб контрацепції для дівчат, жінок зазнав безліч модифікацій, спрямованих на підвищення його ефективності та безпеки. Водночас наука не стоїть на місці — у жінки з’явилася можливість купувати сучасні методи захисту, які стають простішими у використанні й безпечнішими для здоров’я. Які сучасні методи контрацепції доступні? Наскільки вони ефективні? Як їх використовувати?

Найдавнішим, класичним і простим способом захисту від небажаної вагітності є чоловічий презерватив — він недорогий, зручний у використанні й оберігає від статевих інфекцій. Але як щодо більш сучасних методів захисту — є безліч сучасних методів контрацепції, що дозволяють ефективно захистити себе від небажаної вагітності. Та є одне правило: вибір такого методу здійснюється тільки спільно з лікарем-гінекологом.

Жіночі презервативи

Жіночий презерватив, або фемідоми, це метод бар’єрної контрацепції, він захищає не тільки від запліднення, а й від захворювань, що передаються статевим шляхом.

Жіночий презерватив виготовляється з поліуретану або натурального латексу і просочений сперміцидним засобом зсередини. Має вигляд прозорої довгастої широкої повітряної кулі з характерними кільцями на початку і в кінці. Презерватив вводиться глибоко в піхву так, щоб внутрішнє кільце охопило шийку матки.

Важливо! Жіночий презерватив — це презерватив одноразового використання.

Жіночий презерватив, хоч і надійний метод захисту, але вкрай незручний. Практично всі жінки відзначають складності в його використанні, а також дискомфорт під час статевого акта.

Календарний метод контрацепції Часто дівчата вважають, що рахувати «небезпечні» та «безпечні» дні – це дієвий спосіб, але насправді один із найненадійніших способів запобігання небажаної вагітності.

Метод вкрай дешевий або взагалі безкоштовний. Дізнаємося, чи варто взагалі вірити календарю, чи можна підвищити надійність цього методу, а також про те, як працюють застосунки для смартфона.

Класичний календарний метод – це обчислення «небезпечних» та «безпечних» днів на основі довжини циклу. Після цього із тривалості найкоротшого циклу вираховується перший фертильний день, та якщо з тривалості найтривалішого – останній. Під час фертильних днів ймовірність вагітності висока, отже, потрібно або уникати сексу, або користуватися презервативами.

Зрозуміло, що точність розрахунків та ефективність такої контрацепції – не надто точна та надійна, особливо якщо у вас нерегулярний менструальний цикл. Однак у фертильні дні доведеться користуватися презервативами або відмовитися від сексу, якщо вагітність у цей час небажана.  І все ж основна проблема календарного методу – низька надійність: його індекс Перля* становить від 9 до 40, тобто вагітність може наступити у 40 жінок зі 100 за рік.

КОК — гормональна контрацепція, заснована на дії двох з’єднань, які є еквівалентами природних жіночих статевих гормонів: естрогену й прогестерону. Беручи таблетки з цими гормонами, жінка створює в своєму тілі штучну ситуацію, аналогічну до тієї, яка спостерігається в другій половині циклу або на дуже ранніх термінах вагітності.

Обдурений таким чином організм не виробляє гормони, що стимулюють дозрівання фолікулів в яєчниках і призводять до овуляції. Препарати КОК, пригнічуючи овуляцію, виключають можливість подальшого запліднення.

Міф, який турбує майже всю молодь: КОК веде до набирання ваги й викликає гінекологічні захворювання.

Сучасні препарати КОК мають у складі мінімальну дозу гормонів, що не впливає на набір маси тіла. Комбіновані протизаплідні таблетки знижують ризик розвитку запальних захворювань малого таза, регулюють менструальний цикл, запобігають розвитку новоутворень на яєчниках, профілактика доброякісних та злоякісних новоутворень молочної залози та шийки матки.

Протизаплідне кільце

Протизаплідне кільце містить низьку дозу синтетичних аналогів жіночих статевих гормонів — етинілестрадіолу й етоногестрелу, які повільно потрапляють у кровотік і запобігають овуляції.

Однак повної ефективності цього методу контрацепції можна домогтися тільки за правильного використання. Тому, якщо жінка вперше вирішила використовувати кільце, надягати його краще в кабінеті гінеколога. Лікар розповість і покаже, як це зробити, уточнить всі нюанси.

Підшкірні протизаплідні імплантати

Протизаплідний імплантат являє собою невеликий гнучкий стрижень із пластику, завдовжки близько 4 см і завширшки 2 мм. Цей інноваційний протизаплідний препарат імплантується безпосередньо під шкіру (найчастіше, в плечову зону), а його механізм дії заснований на поступовому вивільненні прогестагену, синтетичного гормону. Протизаплідні імплантати можуть встановлюватися на строк до 3 років, а їхня ефективність дорівнює 99%.

Протизаплідна ін’єкція

Гормональні протизаплідні засоби у вигляді ін’єкцій застосовують один раз на 3 місяці. Такий укол містить тільки один гормон — прогестаген, який пригнічує овуляцію і згущує слиз на шийці матки, запобігаючи заплідненню. Індекс Перля для такої контрацепції становить 0,2-0,5, що говорить про дуже високу ефективність методу.

Важливо! Протипоказання до застосування протизаплідних ін’єкцій: серцево-судинні захворювання, артеріальна гіпертензія, тромбоемболія.

Протизаплідні пластирі

Протизаплідні пластирі містять синтетичні гормони і працюють за принципом КОК. Самі пластирі належать до групи сучасних методів контрацепції для жінок і забезпечують досить високу ефективність. Так, за індексом Перля, пластир захищає від небажаної вагітності в 99% випадків (за умови правильного використання).

Принцип дії пластиру простий: він містить похідні естрогену й прогестагену, які проникають через шкіру безпосередньо в кровотік. Пластир накладається в перший день циклу і використовується безперервно протягом 7 днів, далі знімається і клеїться новий.

Важливо! Протизаплідний пластир, як і комбіновані оральні контрацептиви, не захищають від статевих інфекцій. Не варто вдаватися до подібних методів захисту, якщо ви не впевнені в партнері.

Внутрішньоматкова спіраль (ВМС)

ВМС — це засіб контрацепції, призначений для розміщення в матці в останній день менструальної кровотечі. За оцінками ВООЗ, в світі ВМС користуються близько 160 мільйонів жінок, в основному в високорозвинених країнах.

Сучасні внутрішньоматкові спіралі виготовляються з гнучкого пластику і повністю адаптовані до просвіту матки. Найчастіше в складі такої спіралі є мідь, яка накопичується в слизі шийки матки, порушуючи енергетичний метаболізм глікогену в сперматозоїдах, тим самим перешкоджаючи заплідненню яйцеклітини. Також є спіралі з поступово вивільнюваним прогестероном — гормоном, який впливає на стан слизу в шийці матки і перешкоджає проникненню сперматозоїдів всередину. Тривалість ефективності такого пристрою — 5-12 років, залежно від типу ВМС.

Правда: ВМС не рекомендується встановлювати жінкам, що не народжували.

Отже, вибір правильного методу контрацепції — справа дуже серйозна. Передусім контрацепція повинна максимально захищати від небажаної вагітності та бути адаптована до способу життя жінки. По-друге, є безліч протипоказань за здоров’ям щодо застосування індивідуальних протизаплідних засобів. Тому не слід самостійно призначати собі той чи інший метод контрацепції, для цього є лікар-гінеколог.

 

Матеріал підготувала асистентка кафедри акушерства, гінекології та перинатології  Аліса ГОШОВСЬКА

 

Корисно знати