• Українська
  • English
Сьогодення Чернівецького обласного меморіального музею ім. В. Івасюка
Сьогодення Чернівецького обласного меморіального музею ім. В. Івасюка

Сьогодення Чернівецького обласного меморіального музею ім. В. Івасюка

04 березня 1949 р. у м. Кіцмань Чернівецької області в сім’ї вчителів Михайла та Софії Івасюків народився видатний український композитор і поет Володимир Івасюк.

Кожного року у цю світлу днину студенти Буковинського державного медичного університету відвідують Чернівецький обласний меморіальний музей ім. В.Івасюка, який було урочисто відкрито 4 березня 1999 року. Музей розташовано у квартирі, де саме проживав Володимир з червня 1971 по серпень 1972 року, переїхавши згодом у Львів. Саме тут він відсвяткував останній, 30-й день народження, а свої почуття залишив у прекрасній «Баладі про отчий дім». Ця затишна оселя славна ще й тим, що в ній найкращі свої романи й повісті написав батько Володимира ? Михало Івасюк.

Зовсім не сумувати

Я у сей світ прийшов,

У зоряних Карпатах

Чар-квітку я знайшов.

А хочете здобути

Кохання неземне ?

Знайдіть Червону руту

І згадайте мене…

(М. Крижановський «Івасюк з небес»)

У нашому сьогоденні меморіальний музей став своєрідним центром популяризації української пісні в її найкращих, найвидатніших зразках, місцем цікавих літературних конкурсів, виставок, заходів та концертів. Цей славетний куточок пам’яті про нашого відомого земляка відвідують гості, не лише з України, а й з багатьох країн світу, залишивши в «Книзі відгуків» записи різними мовами.

Цікаві експозиції музею про життя і творчість Володимира Михайловича змушують замислитись якою талановитою була ця людина: автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до 2-х спектаклів, художник, неординарний живописець, фотограф і, при цьому, професійний скрипаль та медик.  Володимир навчався у Буковинському державному медичному університеті з 1967 року по 1972 рік.

1 березня Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння Володимиру Івасюку звання Герой України посмертно за самовіддане служіння Україні на ниві національної музичної культури та створення вершинних зразків української пісенної творчости.

Трагічно загинув молодий митець, але велич таланту автора незабутньої «Червоної рути» з роками лише набирає чіткіших обрисів і вражає сучасністю його  творчість.

Матеріл підготувала: старший викладач кафедри іноземних мов Наталія Бицко.

Корисно знати