• Українська
  • English
Чи завжди людям подобається свій зовнішній вигляд?

Чи завжди людям подобається свій зовнішній вигляд?

Траплялася вам людина, яка надто зациклена на тюнінгу своєї зовнішності? І це схоже вже на хворобливий потяг або переконання?

Існує розлад при якому людина переконана у наявності тілесних дефектів, неідеальності свого тіла, потворності та постійному бажанні змінити свою зовнішність. Цей розлад має назву тілесний дисморфофобічний розлад (Body dysmorphic disorder – BDD). Найчастіше виникає у підлітковому віці, хоча може виникати і в дорослих людей. Серед жінок та чоловіків зустрічається з однаковою частотою.

Даний розлад включає:

Дисморфофобію — страх появи у себе фізичного недоліку;

Дисморфоманію — переконання у наявності в себе фізичного недоліку, який неприємний для інших та постійному бажанні його виправити.

Частіше за все відмічають недоліки на обличчі: великий та потворний ніс, кругле обличчя, не гарна “прищава” шкіра, великий рот. У деяких випадках побоювання зосереджені на фігурі: надмірна вага,  товсті литки, короткі або криві ноги. Хлопчики середнього росту відчувають себе некомфортно поряд з високими акселерованими однолітками.

Причини виникнення BBD реальні, але незначні дефекти, які особа гіперболізує. Часом незначна заувага з боку оточуючих стосовно зовнішнього вигляду або незрозумілий жарт сприймається критично та зумовлює подальше прогресування симптоматики. Таким особам здається, що всі навколо помічають їх недоліки і сміються над ними.

Для BBD характерний суміжний депресивний фон настрою та зміни поведінки:

  • уникнення людних місць;
  • уникнення зустрічей з друзями та знайомими;
  • часто змінюють свій зовнішній вигляд, щоб замаскувати уявний дефект;
  • можлива аутоагресивна поведінка — нанесення собі пошкоджень, щоб змінити дефект.

Характерні ознаки тілесного дисморфофобічного розладу:

  • Симптом дзеркала — пацієнти постійно дивляться у дзеркало та інші віддзеркалювані поверхні, прагнучи знайти вигідний ракурс, у якому ймовірний дефект не видно, і визначити, яка саме корекція «вади» необхідна.
  • Симптом фотографії — категорична відмова фотографуватися під різними приводами, насправді страх того, що фото «увіковічить потворність».
  • Спроба приховувати ймовірний дефект, наприклад, використовуючи косметику, носячи мішкуватий одяг і капелюхи.
  • Надмірне захоплення дієтами та фізичними вправами.
  • Бажання виправити дефект за допомогою пластичної хірургії.

Якщо людина має схожі ознаки, то їй варто звернутися до фахівця у сфері ментального здоров’я, адже навряд чи цей стан мине самостійно. З часом він може прогресувати і призводити до тривожних розладів, надмірних витрат у сфері медицини та косметології, важкої депресії, суїцидальних думок та поведінки.

Пам’ятайте, що краса — поняття суб’єктивне і не є запорукою вашого щастя. Тож любіть себе повністю і без “але”, бо саме цей вигин/ опуклість/ родимка/ шрамик/ ластовиння підкреслює вашу унікальність!

Матеріал підготував: Богдан Сумарюк асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

 

 

Корисно знати