• Українська
  • English
ООН виповнюється 70 років від дня заснування
ООН виповнюється 70 років від дня заснування

ООН виповнюється 70 років від дня заснування

ООН (Організація Об’єднаних Націй) – глобальна міжнародна організація,

заснована 24 жовтня 1945 р. на конференції в Сан-Франциско на підставі Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Декларованою метою діяльності організації є підтримка і зміцнення миру, міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.

ООН залишається універсальним форумом, наділеним унікальною легітимністю, конструктивністю міжнародної системи колективної безпеки, головним елементом сучасної багатосторонньої дипломатії.

Статут ООН є першим в історії міжнародних відносин договором, який закріпив обов’язок держав дотримуватися і поважати основні права і свободи людини.

Коли створювалася Організація Об’єднаних Націй, в першому ж рядку преамбули Статуту ООН було закріплено, що: «Ми, народи Об’єднаних Націй, повною рішучості позбавити прийдешні покоління від лиха війни, двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе, прагнемо знову затвердити віру в основні права і свободи людини».

ООН проводить конференції та форуми, де обговорюються і виробляють рішення з багатьох насущним міжнародних питань. У їх числі: Екологія, Економіка, Статистика, Безпека, Сім’я, Освіта, Народонаселення, Злочинність, Охорона здоров’я, Інваліди, Наука, Люди похилого віку, Комунікація.

Головні органи ООН: Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (СБ), Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний Суд, Економічна і соціальна рада; Рада по опіці; штаб-квартира розташована в Нью-Йорку. Члени-засновники – 51 держава (в т.ч. Україна).

На данний час генеральний секретар ООН – Пан Ги Мун, голова генеральної асамблеї – Могенс Люккетофт.

Штаб-квартира – Нью-Йорк, додаткові офіси: Вена, Женева, Найроби.

Організація фінансується з обов’язкових та добровільних внесків від своїх членів і користується шістьма офіційними мовами: арабська, китайська, англійська, французька, російська та іспанська.

ООН – лауреат Нобелівської премії миру (2001), премія «За внесок у створення більш організованого світу і зміцнення миру в усьому світі» присуджена спільно організації та її Генеральному секретарю Кофі Аннану. У 1988 році Нобелівську премію миру отримали миротворчі сили ООН.

Діяльність ООН підтримували деякі відомі люди – Мати Тереза, Боно, Анджеліна Джолі, принцеса Діана, Шакіра.

25 вересня 2015 р. в штаб квартирі ООН Нью-Йорка відбулося чергове засідання організації на якій були присутні 193 держави – члени Організації Об’єднаних Націй. На початку триденного Саміту одностайно прийняли сміливу нову глобальну програму з ліквідації бідності до 2030 року та забезпечення сталого майбутнього.

Спеціальні сесії Генеральної Асамблеї ООН можуть скликатися за будь-якого питання на вимогу Ради Безпеки протягом 15 днів з дня отримання такої вимоги Генеральним секретарем ООН або більшості членів ООН. На початку 2014 р. було скликано 28 спеціальних сесій з питань, що стосуються більшості держав світу: з прав людини, охорони навколишнього середовища, боротьби з наркотиками та ін.

Глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін заявив: “В ООН є дуже чітка проукраїнська коаліція, яка розуміє, що Україна бореться за цінності саме тут, у Європі. Навіть в масштабах ООН всім не байдуже те, що відбувається в Україні. Нам допомагали і будуть допомагати”.

Матеріал підготувала: к.мед.н., доцент кафедри медичної біології та генетики Віолета Хоменко.

Корисно знати