• Українська
  • English
До Всесвітнього дня боротьби з малярією
До Всесвітнього дня боротьби з малярією

До Всесвітнього дня боротьби з малярією

На сьогоднішній день малярія залишається однією з найбільш розповсюджених інфекційних хвороб на Землі.

«Малярія – паразитарне захворювання, збудником якого є найпростіші (плазмодії малярії), що передаються від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом. Захворювання часто починається з нездужання, слабкості, розбитості, головного болю, болю в м’язах, суглобах, попереку, сухості в роті, потім періодично підвищується температура тіла, з’являються блювота, розлади травлення (пронос), кашель, порушення з боку нервової та інших систем організму. За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитись смертю.

Малярія передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів; крім природного зараження через укуси комарів, людина може заразитися малярією при переливанні крові від зараженого донора; передача малярії може відбутись від хворої матері до плоду, найчастіше під час пологів, рідше — при проходженні паразитів через плаценту», – зазначила координатор студентської акції, кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, лікар-інфекціоніст першої категорії Анюта Сидорчук.

З огляду на те, що біля 80 % випадків заражень на малярію відбувається на території Африканського континенту та Південно-Східної Азії, в тому числі в Республіці Індія, Республіці Гана, – представники яких також здобувають фах медика-спеціаліста у Буковинському державному медичному університеті, за участі студентів 41, 43, 46 груп 5 курсу медичного факультету № 3 відбудеться студентська просвітницька акція «Roll Back Malaria-2015» та Круглий стіл за участі студентів-іноземців 5 і 6 курсів БДМУ «Global awareness of Malaria and Ebola». У форматі вказаних заходів відбудуться міні-презентації стосовно проблем поширення хіміорезистентних плазмодіїв малярії, особливостей патогенезу і клініки хвороби, викликаної вірусом Еболи (ХВВЕ), пошуку нових шляхів боротьби з небезпечними інфекційними хворобами (Пател Прія, Анджалі Ратход, Діпті Мехта, Діпіка Шарма, Медхаві Гаджера, Мітал Мегха, Агярко Рамос, Самюель Дансо, Халвала Яш та ін.).

«Торік загалом було зафіксовано понад 200 млн нових випадків малярії, а ризик захворіти на неї існує в 34 країнах; важко навіть сказати, в яких тропічних і субтропічних країнах її немає – різні види малярії зустрічаються в Африці, Південній Америці та Азії», – відзначила координатор акції зі студентами-іноземцями, куратор 41 групи 5 курсу, кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ Анюта Степанівна Сидорчук.

Матеріал підготувала: асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ Анюта Степанівна Сидорчук.

 

Корисно знати